U mnie ich nie ma. Ja troszkę żałuję, bo słyszałem same pochlebne opinie o smaku ich mięska z grilla, albo z patelni.
Mastiffek, może i nawet smaczne. Ale dam Ci jedną radę nie patrosz ich w zamkniętym pomieszczeniu, oj nie....
A co z tym patroszeniem w zamkniętym pomieszczeniu? Nie pachną Chanel No 5 , czy co?(2012/01/11 21:18)
Nie wolno
3.7. Raków pręgowatych, raków sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka,
czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie wolno wypuszczać do łowiska,
w którym je złowiono, ani do innych wód.
Nie wolno
czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie wolno wypuszczać do łowiska,
Wiem tylko żartowałem chciałem sprawdzić waszą czujność
pozdrawiam
Obawiam się, oby na wyrost, że i w Wiśle na odcinkach wody wolno płynącej ta ryba się pojawia lub pojawi.
Przyczyną jest /mogło być/ zalanie zbiorników po żwirowych w miejscowościach Rylowa i Szczurowa. Tutaj w wielu zbiornikach prowadzono hodowle sumików.
Hodowlę zakazanego, inwazyjnego gatunku?????????(2012/01/12 07:57)
Nie wolno
Wiem tylko żartowałem chciałem sprawdzić waszą czujność
pozdrawiam
kłamstwo.
2012/01/11 20:33 Kolega @mikser pisze post gdzie (jak się domyślam pisze, że stosował przynętę będącą pod ochroną)2012/01/11 21:14 Koleżanka @Roxola zwraca uwagę na łamanie prawa
20:36:17 tego samego dnia czyli 2012/01/11 (potwierdza to data niżej cytowanej wypowiedzi)Kolega @mikser edytuje swój tekst z godziny 20:33 usuwając "wpadkę"
2012/01/11 21:26
Kolega @mikser pisze odpowiadając Koleżance @Roxola:
"Wiem tylko żartowałem chciałem sprawdzić waszą czujnośćpozdrawiam"------------------------------------------------------------------Czy Kolega @mikser uważa użytkowników portalu wedkuje.pl za idiotów ?Pozdrawiamzniesmaczony oszustwem oraz zaciekawiony reakcji biorących udział w wątku Kolegów z SSR....T.I tu kolega T jest w głębokim błędzie nigdy
nikogo nie uważałem i nie będę uważał za idiotę o ile ktoś jest AŻ tak OBRAŻONY to PRZEPRASZAM i o jakiej wpadce kol. pisze ?? (2012/01/12 10:09)![]()
Roxola
Słyszałam,że sumik karłowaty jest rybą, która żywi się głównie ikrą innych ryb dlatego nie wolno jej wpuszczać do wody. - Czy to prawda?
Rzeczywiście,jest utrapieniem wielu wędkarzy ponieważ w zanęcone miejsce nie dopuści innej ryby.
Z racji swoich kolców niema naturalnych wrogów.
Dobrym rozwiązaniem pozbycia się tej ryby ze zbiornika jest częste organizowanie zawodów,
ponieważ jest to jedyna ryba,która po zawodach nie wraca do wody, a w trakcie zawodów
można jej dużo wyłowić.
Nie leży w krzakach dogorywając ale zawsze znajdzie się osoba, która lubi tą rybkę
i z chęcią ją weźmie.
Nie zagłębiałam się w nawyki żywieniowe tej rybki, ale słyszałam wiele takich opinii. (2012/01/12 11:08)![]()
89krzysztof
U kogo w zbiorniku ich nie ma ten niech się cieszy!!! Te małe,żarłoczne bestie zjadają wszelkie robactwo wrzucone do wody,a na nocce to już jest makabra. Jak wejdą w twoją zanęte to nie dopuszczą innych ryb. o haczyku po jego braniu można praktycznie zapomnieć bo tak głęboko pieron połyka. W smaku rzeczywiście niezły
Myślę, że tak wypowiedź jest w miarę krótka, zwięzła i całkowicie na temat. (2012/01/12 13:33)![]()
mikser
1) ...cyt."....Robak na hak i do wody ..." - na jez. Głębokim jest zakaz łowienia na robaki????????2) kol. @Roxola stwierdziła fakt zakazu wpuszczania, a nie stwierdziła, że @mikser wpuścił i tym złamał prawo.3) Kol. @mikser jedynie zadał pytanie w formie hipotetycznej, a nie stwierdził faktu wpuszczenia przez siebie zakazanego gatunku ryby do innego łowiska.Gdzie tu jest haczyk? .... O co Ci tak dokładnie chodzi, czego się tu doszukujesz?????????????
Na jeziorze Głębokim na którym łowiłem nie ma żadnych zakazów łowienia na cokolwiek---
Ryby tzw.Koluchy ze względów smakowych wziął mój wujek i żadna nie wróciła do tego zbiornika A po za tym w tamtym rejonie jest ich tyle że podejrzewam jakby zarzucił wędkę w głębszej kałuży to też by coś takiego złowił
(2012/01/12 18:17)![]()
u?ytkownik99069
Rysiek, ja to odpisałem Pitbulowi. (2012/01/12 18:25)![]()
lragus
A czy wie ktoś może jak jest ze spinem? Czy koluchy biorą na spining bo nigdy nie słyszałem o tym? Mam w swoich rodzinnych stronach kilka bajorek gdzie można go spotkać i mam ochotę spróbować ale nie wiem czy warto w ogóle się tam ruszać.:/ (2012/01/12 18:41)