Kołowrotki Dragon.

/ 19 odpowiedzi / 4 zdjęć
Przetłumaczcie mi z marketingowego na nasze. Oglądam katalog Dragona na 2022. Interesują mnie kołowrotki. Spotkałam się z takimi określeniami dotyczącymi rolki wiodącej:
1. „Rolka kabłąka na łożysku kulkowym” –to akurat jasne, miałam w ręce model Express Pro RD z takim układem i rzeczywiście rolka jest nałożona na łożysko. Co prawda miała być „tytanowa”, ale mimo chodzącego i często smarowanego łożyska, szybko się przetarła.
2. „Łożyskowana rolka z funkcją antyskręcaniową” – np. modele Flash Pro, Millenium.
3. „Rolka zabezpieczająca przed skręcaniem” – np. modele Fishmaker Evo, Team Dragon, Street Fishing, Black Rock.
Numer 2 ma łożysko, ale czym się rożni od numeru 1? Numer 3 nie ma łożyska?

Sith

Tłumaczę na j. polski:
"reklama dźwignią handlu" (2022/01/26 13:33)

Basia Kier

@Sith, o tym akurat dobrze wiem. Czy jednak we flagowcach Dragona nie montuje się łożysk kulkowych na rolce kabłąka? Jak ktoś ma taki model, proszę o informację. (2022/01/26 18:05)

ryukon1975

„Łożyskowana rolka z funkcją antyskręcaniową” ??? Cóż to za funkcja może być że rolka jest "antyskręceniowa"? Poza tym że ma ona się kręcić czy to na łożysku czy na tulejce co z nią można zrobić? Jak dla mnie zwykły bełkot handlowy. Oczywiście nie piszę tu o tym konkretnym modelu czy Dragonie ale ogólnie o wszystkich kołowrotkach. Zaś ten "tytan" w kołowrotkach z niskiej półki to oczywiście ściema jak sam zauważyłeś. (2022/01/27 09:12)

Julian

Od paru ładnych lat używam  Dragona. Nie narzekam  . Ale ludzie na litość Boską miejcie i swój rozum - nie wierzcie w każde słowo pisane. Nie będę tu już dosłownie przytaczał znanego przysłowia o pewnym napisie na płocie i drzazdze w języku .Piwo też jest bezalkoholowe - ale czy to jest piwo ?. (2022/01/27 10:09)

ryukon1975

Piwo bezalkoholowe to nie piwo i tyle w temacie a nawet tematach. (2022/01/27 10:25)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

kaban

Kołowrotki najczęściej używane bez względu na rodzaj firmy zawsze będą skręcać żyłkę. Multiplikator to młynek oparty na tych obsługiwanych tylko "ręcznie" i może iść w tę stronę bo nie ma dodatkowych rolek, łożysk itd. (2022/01/27 10:57)

WedkarzIncognito

Po przeanalizowaniu całego tego reklamowego bełkotu, mam swoją teorię.
1. "Rolka kabłąka na łożysku kulkowym" - Jest to standardowa rolka, która jak wiadmomo poprzez zastosowanie łożyska ma płynnie pracować. (Rolka Standard + Łożysko)
2. „Łożyskowana rolka z funkcją antyskręcaniową” - Jest to "niestandardowa" rolka, która jest wyprofilowana w taki sposób, aby nie skręcała linki. Dla polepszenia płynności pracy rolki zastosowano łożysko. (Rolka Antyskręcaniowa + Łożysko)
3. „Rolka zabezpieczająca przed skręcaniem” - Rolka jak w pkt. 2. wyprofilowana w taki sposób, aby nie skręcała linki. Z tego opisu również wnioskuję, że rolka ta nie posiada łożyska, zamiast łożyska zastosowano plastikową tulejkę. (Rolka Antysrkęcaniowa + Tulejka)

Czy faktycznie te rolki nie skręcają linki, czy płynnie pracują? Czy tytan jest faktycznie tytanem? Nie wiem i się nie wypowiadam, ponieważ nie użytkowałem tych kołowrotków, nawet w ręku ich nie miałem. Jak wspomniałem jest to tylko moja teoria. (2022/01/27 12:12)

Basia Kier

Dziękuję za dyskusję, która trochę ożywiła portal :)
Nie posadzajcie mnie o uleganie marketingowemu bełkotowi, ale chciałam po prostu wiedzieć. W sklepie nie zawsze jest możliwość sprawdzenia, czy faktycznie jest łożysko w danym miejscu. A tak przy okazji: pchają w kołowrotki pierdyliardy łożysk, a w kluczowym miejscu ich brak.
Co zaś do przecierania rolek. Miałam kiedyś starego DAM-a z nieruchomą rolką. W rolce zrobił się rowek, ale można było ja przekręcić tak, aby żyłka ślizgała się po nieuszkodzonej powierzchni. Jak rolka się już skończyła (przetarła wszędzie), wstawiłam w jej miejsce środkową część łożyska kulkowego (udało się dobrać wymiary tak, aby pasowało). To był strzał w dziesiątkę – żadnych przetarć. Zamiast dawać rzekome tytany mogli wstawić tani pierścień ze stali łożyskowej. (2022/01/27 13:00)

Sith

(...) Nie posadzajcie mnie o uleganie marketingowemu bełkotowi, ale chciałam po prostu wiedzieć. (...)
Jestem ostatni, który podejrzewałby Cię o uleganie reklamie.
Najlepiej wyłuszczył zagadnienie @WedkarzIncognito i to cała tajemnica wiary. Niestety często szumne określenie "łożysko" to zwykła tulejka czyli łożysko ślizgowe, a "antyskręcanie" linki, to miraż, każdy kołowrotek o stałej szpuli będzie skręcał linkę z racji swojej konstrukcji i sytemu pracy.
Jedynymi kołowrotkami, które nie skręcają są zwykłe "katuszki", ale nawet one i super nowoczesne multiplikatory nie wyeliminują całkowicie skręcania, gdy używamy wirówek, gdy zbyt szybko prowadzona, mocno wyprofilowana wahadłówka wpadnie w ruch wirowy itp.
Niestety skręcanie się linki jest w większym lub mniejszym stopniu nieuniknione.

(2022/02/03 07:45)

WedkarzIncognito

...każdy kołowrotek o stałej szpuli będzie skręcał linkę z racji swojej konstrukcji i sytemu pracy.
Niestety skręcanie się linki jest w większym lub mniejszym stopniu nieuniknione.

Zgadzam się w 100% z @Sith. Chciałem tylko nadmienić, że właśnie ze względu na konstrukcję i system pracy linka ulega też skręcaniu się podczas -wg mnie- nieumiejętnego holu, a dokładniej w momencie, gdy ryba wybiera linkę ze szpuli, a holujący kręcąc korbką wprawia w ruch obrotwy kosz/rotor. Kiedyś uważałem tę teorię za niewiarygodną, ponieważ sugerowałem się tym, że obrót rotora oraz obrót szpuli podczas wybierania linki odbywa się w tę samą stronę (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i nigdy nie zgłębiałem tego zagadnienia, a po drugie nie kręcę korbą, gdy ryba wybiera mi linkę ze szpuli. W pewnym momencie pomyślałem sobie, że jak już powstał temat o "antyskręcaniowych" rolkach to sprawdzę teorię w praktyce i faktycznie linka podczas takiej czynności bardzo mocno się skręca. Sam z siebie się śmieje, bo tyle lat łowienia i dopiero teraz odkryłem taką tajemnicę :)))) Dochodzę też do wniosku, że nie ma możliwości wyeliminowania skręcania się linki w momencie jednoczesnego obrotu kosza i wybierania linki w kołowrotku o stałej szpuli, skoro każdy kołowrotek (tańszy i droższy) pracuje w taki sam sposób. Pozdrawiam. (2022/02/03 10:00)

Artur z Ketrzyna

rolka by spełniała swe zadanie musi kręcić się luźno. Żadnych smarów tylko kropelka oliwki wazelinowej.
Jeśli skręca żyłkę to może być sklinowana, lub poprostu przenoszona.
(2022/02/03 20:08)

Sith

...każdy kołowrotek o stałej szpuli będzie skręcał linkę z racji swojej konstrukcji i sytemu pracy.
Zgadzam się w 100% z @Sith. (...) Dochodzę też do wniosku, że nie ma możliwości wyeliminowania skręcania się linki w momencie jednoczesnego obrotu kosza i wybierania linki w kołowrotku o stałej szpuli, skoro każdy kołowrotek (tańszy i droższy) pracuje w taki sam sposób. Pozdrawiam.
Arturze, nie ma szansy na całkowite wyeliminowanie skręcania linki przez kołowrotek stałoszpulowy, więc nie ma nic do tego smarowanie.
(2022/02/08 11:53)

Dartne99

Miałem jeden kołowrotek Dragona pierwszy i ostatni tak wyglądał po 2 godziny wędkowania (2022/02/08 12:29)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Sith

Trzeba było reklamować, a nie płakać. (2022/02/09 06:40)

ryukon1975

Miałem jeden kołowrotek Dragona pierwszy i ostatni tak wyglądał po 2 godziny wędkowania
Wyraźna wada fabryczna a dokładnie słabej jakości materiał z którego został wykonany element. Tylko reklamacja która przeszłaby z pewnością bez najmniejszego problemu. Szukanie winnych w w nazwach firm czy gdziekolwiek indziej mija się z celem. Taki mamy czas, produkuje się coś z niczego żeby tanio zrobić a jak najdrożej sprzedać. Żadna tajemnica że dziś światem rządzi pieniądz, dlatego nie ma sensu składać stosów pod palenie czarownic bo ich nie ma, nawet jeśli gdzieś są to z pewnością jest też kwota za któą można je kupić.
(2022/02/09 06:54)

Dartne99

Nawet nie zaplakalem tylko oddalem zwrot kasy i kupilem daiwe fuego (2022/02/09 15:28)

Sklep wedkuje.pl

Dragon Fishmaker II