Cze! Czy kołowrotki Daiwa smarują w środku i na hamulcu? Chodzi mi te od Excelera w góre, a dokładnie Freamsa A.
Nie wiem czy to hamulec, ale w Pennach pod tym pokrętłem regulującym hamulec jest smar.
I na terkotce na szpuli.
Na hamulcu?
Po co, by zmniejszyć jego siłę?
Cze! Czy kołowrotki Daiwa smarują w środku i na hamulcu? Chodzi mi te od Excelera w góre, a dokładnie Freamsa A.
Hamulec kołowrotka jest już fabrycznie smarowany. Gdyby nie był smarowany, nie mógłby pracować płynnie. Gdyby z kolei był za bardzo nasmarowany, straciłby swoje właściwości. Dlatego smarując hamulec należy płytki cierne natłuszczać między kciukiem a palcem wskazującym i za razem pozbyć się nadmiaru tego tłuszczu. Prawidłowo nasmarowany hamulec traci około 5-7 % swojej siły ( jak obliczono) , ale to nie przeszkadza , gdyż przez płynność jego pracy zaliczono mniej spadów ryb. Smar hamulcowy powinien być odpowiedni do hamulca , a nie jakiś byle jaki! Jeden z najlepszych smarów do hamulców kołowrotka to Cal's Reel&Drag Grease.
Nie słuchaj podpowiedzi kolegi A. odradzającego smarowanie hamulca, bo zniszczysz sobie sprzęt.