Kołowrotek do lekkiego spina

/ 19 odpowiedzi
mam 2 pytania1. dlaczego do lekkiego spiningu musi być lekki kołwrotek, skoro mi zalezy na trwałości a nie na ciężarze, który do 500g na zestaw (wędka z kołowrotkiem) jest akceptowalny?2. dlaczego do wędki SG Parabellum CC UL cw.0-5g miałby nie pasować Penn Slammer 260, który to zestaw będziei słuzył do łowienia kleni, jazi i okoni w rzekach
Pytam, bo szukając kołowrotka patrzyłem na polecane Spro Red Arc ale on waży prawie 300g i kosztuje tyle co Slammer
dawid71997

Sprawdź sobie wyważenie wędki z małym i większym kołowrotkiem. Jeżeli z dużym opada ci czubek wędki w dół to znaczy ze jest za duży kołowrotek lub jak sie unosi znaczy że jest za lekki. Musi znajdować się w poziomie:  https://dariuszciechanskiwedkarstwo.files.wordpress.com/2014/09/wwb.jpg      Nadgarstek się nie męczy przy spiningowaniu co jest ważne przy tej metodzie! (2015/03/21 18:21)

aldente

tak na chłopski rozum... spasowanie lekkiego spina z lekkim kołowrotkiem ma na celu osiągnięcie odpowiedniego wyważenia wędki ( kiedy trzymasz ją tuż przed  stopką kołowrotka nie powinna ona lecieć  szczytówką w dół, ani rękojeścią w dół). Możesz naturalnie do lekkiego spina podwiesić kręcioł pół kilowy, ale co to będzie za łowienie? Bez finezji, a po godzinie podziękują Ci ścięgna w nadgarstku. Co do trwałości...to wydaje mi się, że przy tak lekkim spinie i docelowej rybce, którą chcesz nim poławiać nie sposób zajechać dobry lekki kołowrotek. Spinem 5g nie będziesz przecież celował ciągle w 3 kilowe sandacze albo szczupaki.
Poza tym ( i to jest chyba najważniejszy powód) wybierając lekki 5-7 gramowy spin masz zamiar zastosować chyba odpowiednie dla tego kija finezyjne techniki łowienia. Będziesz prowadził na różne sposoby maleńkie przynęty. To prowadzenie wykonujesz z nadgarstka, więc dlatego kołowrotek powinien być lekki i odpowiednio spasowany z tak  "drobnym" kijkiem. Nigdzie nie jest powiedziane, że lekki, odpowiedni kołowrotek nie jest jednocześnie trwałym kołowrotkiem. (2015/03/21 18:24)

Romuald55

Do lekkiego spiningu używa się jak nazwa mówi lekkiego sprzętu.Rekordowego jazia,klenia czy okonia wytrzyma żyłka 0,12-0,14.Czyli na szpulę kołowrotka powinno się zmieścić akurat ok 150 m żyłki tej grubości.Mały kołowrotek nie jest mniej wytrzymały od dużego.Skąd taka teza Kolegi?Jeżeli Kolega założy do kija z c.w. 0-5 g, duży kołowrotek z grubą żyłką to rzuty będą w granicach 20 metrów i zero brań.Delikatna przynęta nie będzie przypominała łatwej zdobyczy bo będzie prowadzona na "sztywno".Już nie wspomnę,że duży kołowrotek będzie niewygodny przy rzutach. (2015/03/21 18:38)

wuran

co do punktu wyważenie wędki nie będę dyskutował, ale jeśli planowana przeze mnie wędka waży 100g, to kołowrotek zapewne niewiele więcej musiałby wazyć aby był wyważony, do tego te 150 metrów żyłki tez waży kilka gramów, żyłka to coś cienkiego czyli 0,14-0,16 maksymalnie.Nie twierdzę, że mały jest mniej trwały ale polecany szeroko Spro Red Arc nie jest mały bo waży 275g model 10010.Stąd pytanie nr 2o zaproponowany zestaw, wędka z akcją paraboliczną i do tego jaki kołowrotek? jeśli lekki to musiałby mieć maksymalnie 100-150g a budżet 300 zł na kręcioł i do tego wymaganie aby to był trwały jest dla mnie wyzwaniem i stąd moje pytania do koleżanek i kolegów po kiju (2015/03/21 20:01)

aldente

Nadałby się Shimano Rarenium CI 4  1000 FA. Waga 170g ale wyjdzie więcej niż 3 stówki.
Albo Spro Passion Micro 6.000 . Waży 218 g i kosztuje poniżej 3 stów.

(2015/03/21 20:52)

wuran

znalazłem inny - Spro Addiction Micro Cast 10100, 212 gram tyle, że to nowy model wprowadzony w tym roku i trudno powiedzieć czy to  dobra konstrukcja a do tego wchodzi mało plecionki (100 m/ 0,10). (2015/03/21 22:35)

Sith

Do lekkiego wędziska kołowrotek powinien mieścić się w ciężarze 200g, proponuję:
http://www.jaxon.pl/Katalog/248_176_kolowrotki/5026_kolowrotki/Produkt/54517_jaxon-travis-fdx.aspx w wersji KJ-TRV100. (2015/03/22 04:52)

szymon83

popatrz sobie ryobi slam 1000 lub 2000. ja mam do cięższego spina slam 4000 i nie narzekam. lekki i mocny. a kolega ma slama 1000 do ultra spina i sobie chwali. cena ok 300 zł.  (2015/03/22 07:56)

wuran

dziękuję za porady, wyłania mi się  z tych wpisów jeden konkret -  waga kołowrotka powinna być dopasowana do wędki, tak aby zestaw był wyważony odpowiednio i nie męczył ręki. Co prawda nie widziałem nikogo w sklepie gdy kupując wędkę przychodzi z kołowrotkiem i sprawdza czy zestaw będzie wyważony, ale to nie znaczy że nikt tak nie robi. Szansa na dobranie kołowrotka i wędki aby były w równowadze to trochę totolotek, bo to musi być co do grama, inaczej zawsze gdzieś będzie przeważać. Stąd wniosek, ze w zasadzie to kwestia jak bardzo będzie to męczyć rękę te kilkanaście gram nierównowagi

(2015/03/22 09:43)

rafal-idler

Pojawiło się w postach jak i we wnioskach kilka, moim zdaniem, nieścisłości. Zaczynając od Twojego pierwszego posta: Penn Slammer 260 waży, o ile sklepy dobrze podają, 340g, a więc więcej niż prawie 300g Spro. Podpinając Penna pod taki kijek połowisz, ale wygodnie nie będzie. Stracisz precyzję rzutów (chyba, że ci na tym nie zależy). Któryś z kolegów wspomniał o ciężkim kołowrotku z grubą żyłką. Jakaś pomyłka chyba, bo przecież i na takiego Penna nawiniesz cienką żyłkę. Zabroni ci ktoś? Kolega dawid71997 miał chyba na myśli odwrotną sytuację. Za DUŻY (ciężki) kołowrotek powoduje unoszenie szczytówki - prawo dźwigni - a za mały (lekki) opadanie. Dużo zależy w którym miejscu trzymasz wędkę łowiąc. Jedni trzymają przed kołowrotkiem, inni mają stopkę między palcami, a są i tacy co trzymają za dolnik poniżej kołowrotka. I pod tym właśnie kątem powinno się sprawdzić wyważenie. Podpiąć kołowrotek, wziąć wędkę w rękę tak jak przy łowieniu i sprawdzić jak leży. Kołowrotek w żadnym wypadku nie musi ważyć TYLE SAMO co wędka bo jej nie wyważy prawidłowo! Dźwignia (długość ramienia)! Zrobiłem kiedyś mały eksperyment. Do kijka podpiąłem trzy różne kołowrotki o rożnych wagach: ok 250g, 300g i 350g. O ile ten pierwszy był nieco za lekki (ale tego się spodziewałem przy długim kiju), to dwa pozostałe wyważały zestaw. Różnicy nie odczułem w ogóle. Absolutnie kilkanaście gramów w dół czy w górę różnicy ci nie zrobi. Uważam, że do tego SG powinieneś szukać kołowrotka o wadze w granicach 200-260g. Powinien wystarczająco dobrze wyważyć wędkę, a dodatkowo nie będzie to podlodowa zabawka na pół sezonu spinningowania. Temat kołowrotków przewijała się na forum wielokrotnie. Spro Passion, Ryobi Ecusima, Shimano Nexave, z nieco droższych Red Arc, Zauber. Rzuć okiem na nowe Okumy, pojawiły się ciekawe modele w przystępnej cenie. Okuma w granicach do 200zł robi podobno dobre kołowrotki no i 5 lat gwarancji. (2015/03/22 12:50)

dawid71997

rafal-idler dziękuje kolego wkradła sie pomyłka chodziło mi właśnie o " Za DUŻY (ciężki) kołowrotek powoduje unoszenie szczytówki - prawo dźwigni - a za mały (lekki) opadanie "

Pozdrawiam (2015/03/22 13:09)

wuran

ok, właśnie skłaniam się ku Zauberowi w rozmiarze 1000 lub coś podobnego, papatrzę tez Okumy bo gwarancja ważna rzecz. Dziś połowiłem np używając kolegi Zaubera 2000 z żyłką 0,12 przy podobnej wędce, tj cw 3-12, długość 198 i waga około 100g. Po 4 godzinach łowienia nie narzekałem na zmęczenie ręki. Wędkę trzymam za stopkę kołowrotka więc najcięższy element jest cały czas w ręku a nie na dźwigni. (2015/03/22 18:04)

metelik

Zasada jest prosta. Nie wozi się autem osobowym materiałów na budowę tak jak nie przewozi się ciężarówką ludzi. Tak samo jest z doborem sprzętu. Polecam kołowrotek z linku niżej.

Wybaczy Pan, Panie Krzysztofie ale muszę :) po prostu muszę :D

Moim audi a6 dobrze MI się wozi buraki ;) nawóz brykiet i cokolwiek tam farma wymaga ;) Ma duży bagażnik ;)

Jeśli chodzi o naprawdę fajne i sprawdzone kołowrotki do lekkiego spina to mam troche doświadczenia i też nie miałem łatwego wyboru. Wybierałem pod dwa kije z serii hm72 dragona swego czasu i budżet zalożony również był na ok. 50 jewro. Koniec końców zdecydowałem się na mitchell mag pro lite 2000 (ok 250g za ok 150 jewro) i jestem z niego niezmiernie zadowolony po dziś dzień.

Teraz urabiam, żonę odnośnie mag pro extreme 200 (160g) ;)

Czasem warto dozbierac...

Pozdrawiam serdecznie

Tomasz

(2015/03/22 22:09)

89krzysztof

Jeśli chcesz duży i lekki kołowrotek, to w Fishing-mart jest Rarenium 4000 na promocji. Za 600zł można kupić. (2015/03/22 23:09)

wuran

stanęło ostatecznie na malutkim Abu Garcia Cardinal SX5 Ilość łożysk: 5+1 ; Pojemność: 0,18mm/100m ; Max drag: 2,9kg ; Przełożenie: 5,2:1 ; Waga: 181g ; Grafitowa szpula zapasowa
Postaram się wypróbować i opisać pracę zestawu, wędka póki co mięciutka :-) (2015/03/23 18:39)

Glovvacz

Do lekkiego spiningu polecam kołowrotki z szeroką i płaska szpulą czyli kolowrotki matchowe. (2015/03/29 10:34)

Sith

Masz rację, ja do wędziska Jaxon Legend Ripper (cw 5-20, dł 240) używam
http://www.jaxon.pl/Katalog/248_176_kolowrotki/5026_kolowrotki/Produkt/30623_jaxon-victus.aspx w wersji 300M (303g). (2015/03/31 13:33)

wuran

kołowrotek 300 g to już duży, wszyscy odradzali mi tak ciężkie choć początkowo chciałęm Pann Slammer 260 który waży 345 g. Wszystko zależy do czego nam ten zestaw potrzebny, na rzeczki wystarcza nawet mały, nie rzucam dalej niż 5-10 metrów, a że rzutów jest wiele, to przy lekkim zestawie (wędka z kołowrotkiem poniżej 300 g) nie męczy ręki tak jak zestaw o masie ponad 400 g (2015/03/31 21:07)

Sklep wedkuje.pl

Spro Red Arc Legend