Kołowrotek Spro Cresta Match & Feeder 4000M

/ 4 odpowiedzi
Czy ktoś z koleżanek i kolegów miał lub kupił tego krecioła ?
nazarek

też mi sie spodobał ale to nowość wiec pewnie do lata będzie trzeba czekać na jakieś opinie (2015/02/04 14:43)

Arcymisiek

Bardzo duże przełozenie tego kołowrotka, tj: 6,0:1 wyklucza praktycznie ten model jako kołowrotka do ciężkiej gruntowej, rzecznej orki, tj:przy zastosowaniu ciężkich koszyków w silnym nurcie - podobnie jak i jego "brata" Veneto match & feeder...
Producent tutaj oparł się na koncepcji angielskich wędkarzy wyczynowych, którzy głównie korzystają z małych koszyków jak i łowieniu karpi techniką method małymi podajnikami na krótszych dystansach.  Dla celów zawodniczych kołowrotek może stanowić ciekawą opcję, jednak do rekreacyjnego wędkowania, lepsza byłaby wersja z mniejszym przełożeniem. Używając tego kołowrotka do cięższych podajników, trzeba być przygotowany na to, że ich masę da się wyczuć nieprzyjemnym ząbkowaniem - tak że z czasem możne się to odbić coraz głośniejszą, nie przyjemna dla ucha pracą (grzechotaniem), lub uszkodzeniem mechanizmu.
Osobiście proponowałbym kołowrotki z przełożeniem w przedziale 4,8:1, lub 5,0:1
Pozdro. (2015/02/04 16:33)

swyniu

Dzięki kolego za info... :) myslałem o przeznaczeniiu go do odległościówki (2015/02/07 14:56)

Arcymisiek

Do odległościówki jak najbardziej. Odległościówką, to raczej nikt się na torpedy nie nastawia, głównie na: Płoć, leszcza, Lina. Ogólnie, kręcioły z dużym przełożeniem nie mają długiego żywota, ale jak już mówiłem, to zależy od przeznaczenia i użytkowania. (2015/02/07 17:39)

Sklep wedkuje.pl

Spro Red Arc Legend