Kołowrotek który opisujesz jest stworzony do metody bolońskiej ,jest idealny do puszczania zestawu z nurtem jedną ręką,natomiast kołowrotek puszkowy do spinningu to typ kołowrotka mocowany tak jak multiplikator czyli do góryDelta Spincast 520 !!!
"Abumatic276Ui" mocujesz na dole wędki
Tego kołowrotka który opisujesz nie zastosujesz inaczej jak tylko na dole wędki ponieważ ma cyngiel spustu który podbierasz a nie naciskasz .
Pierwszy raz spotkałem się z takim nazewnictwem tego typu kołowrotków. Konstrukcja stara jak świat, ja znam ich nazwy jako; bębenkowe, czy też betoniarki (wygląd ją przypomina).
Obecnie nie mam w posiadaniu, a szkoda bo nie wiem gdzie się zapodział. Człowiek czasami coś wyrzuci, a potem żałuje.
No cóż, mi one nie przypadły do gustu, bo były awaryjne (lata 90 ubiegłego wieku). Zczasem wyrabiały się spręzynki wodzików lub ścierały się same wodziki. I zaczynały przepuszczać żyłkę.
Niem wiem jak dzisiejsze konstrukcje...
Kołowrotek bębnowy (kapslowy). Tak to się nazywa.
Za moich czasów a bardzo stary jestem nazywało się to kołowrotek bezkabłąkowy dlatego że jest to zwykły kołowrotek o stałej szpuli różni się tym że nie ma kabłąka tylko inne rozwiązanie.
http://allegro.pl/abu-garcia-abumatic-276-ui-kolowrotek-bezkablakowy-i3669368652.html
(2013/11/10 20:12)Ten co ja łowiłem miał taki metalowy ząbek pod bębnem, który się chował jak się naciskało guzik. Tutaj widzę trochę inne rozwiązanie do luzowania żyłki, ale idea z ząbkiem pewnie podobna. Jak dla mnie tak czy tak porażka
Oczywiście że jest gorszy od zwykłego kołowrotka z kabłąkiem, dlatego jest takich kołowrotków mało produkowanych raczej jako ciekawostka jak profesjonalny sprzęt. I haczyk na ciekawskich czasem ktoś kupi a ktoś zarobi. :)
(2013/11/10 20:28)