Kołowrotek z wb do wędki Konger Carbon
utworzono: 2012/09/19 16:13
Witam
Rozpoczynam przygodę z karpiami. Zakupiłem wędka tak jak w temacie. Teraz chciałbym do niej dokupić kołowrotek maksymalnie do kwoty 250 zł. Coś z wolnym biegiem solidnego żeby się nie rozsypało:) Wędkuję z brzegu na stawach. Mam tylko tą jedną wędke bo rozpoczynam dopiero przygodę z karpiami. Czy możecie mi polecić jakiś dobry młynek???
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz
[2012-09-19 16:13]
Ja w sumie oglądałem takie młynki jak:
Tica Sportera GR 4507
Spro Aggressive Pro LCS 740 Daiwa Regal-X BR 4000 Spro Freeliner xb 830 |
ale tak jak piszę jeszcze jestem laikiem w temacie nie chcę kupić byle czego żebym się z tym nie męczył. Z drugiej strony nie jeżdże zbyt często. A co sądzicie o tych kołowrotkach które wymieniłem. Nie lubię za dużo plastiku na kołowrotkach (np tańsze modele Okumy tak mają)
Pozdrawiam
[2012-09-19 19:53]
Cześć!
http://forum.wedkuje.pl/post/jaki-kolowrotek-do-daiwa-black-widow-carp-max-250/538500/0
Wystarczy poszukać :)
Pozdrawiam Damian
[2012-09-19 20:07]
Daiwa Regal-X BR 4000 czy ta Daiwa jest też taka plastikowa. To jest ten tańszy Regal bo jest jeszcze model wyższy. Może ktoś z niego korzysta i się wypowie na temat jego budowy i żywotności.
Dziękuje Damian za odpowiedź
[2012-09-19 20:28]
A może ktoś wypowie się na temat kołowrotka Spro Freeliner LCS?? Nad nim się zastanawiam. Chciałbym coś kupić solidnego [2012-09-20 16:21]
Cześć!
Nie ma za co :). Co do tego lepszego Regala to jest to już bardzo fajny kołowrotek z METALOWĄ obudową. Tak mi się przynajmniej wydaje :)
Jakby jakieś jeszcze pytania to pisz na priv.
Pozdrawiam Damian
[2012-09-20 18:33]
Na temat Tica Sportera sam szukałem opinii i niestety nie znalazłem. Ten Spro Feerliner XB nie ma szpuli do dalekich rzutów. Co do Spro Freeliner LCS to masz tutajhttp://fishing-test.pl/koowrotki/22-koowrotki/344-spro-freeliner-565 .Sam stałem przed takim dylematem jeszcze parę dni temu. Również rozważałem te kołowrotki co Ty. W końcu wybór padł na Anaconda Magic Runner IV. Możesz również zwrócić uwagę na Okuma Power Liner 860 w jednym ze sklepów internetowych jest za 249 zł. Jest duzo opinii o tym kołowrotku w necie. [2012-09-20 18:54]
Witam
Rozpoczynam przygodę z karpiami. Zakupiłem wędka tak jak w temacie. Teraz chciałbym do niej dokupić kołowrotek maksymalnie do kwoty 250 zł. Coś z wolnym biegiem solidnego żeby się nie rozsypało:) Wędkuję z brzegu na stawach. Mam tylko tą jedną wędke bo rozpoczynam dopiero przygodę z karpiami. Czy możecie mi polecić jakiś dobry młynek???
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz
okuma
[2012-09-20 19:08]
no wiem własnie ze okuma robi niezłe młynki. Jedyne co mi w nich nie gra to te obudowy plastikowe mam wrażenie że się z czasem zrobią straszne luzy, albo że złamię korbkę:).Tica mi się podoba ale zero opini na jej temat. Spro również sprawa wrażenie mocnych konstrukcji. Kurde wybór duży u mnie doświadcznie w takim sprzecie marne i mam dylemat:( [2012-09-20 19:26]
Okuma Power Liner 860 o ten mi sie podoba fajny młynek ale chyba strasznie ciężki prawda? [2012-09-20 19:30]
Okuma Power Liner 860 o ten mi sie podoba fajny młynek ale chyba strasznie ciężki prawda?
Witam. Bierz tą Okumę, naprawdę fajny sprzęt. Solidny młynek musi być ciężki:) napewno wytrzyma paaarę ładnych sezonów. Pozdrawiam [2012-09-20 19:42]
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/tica-sportera-sr-g4-a19-p1844-k11255.html
teraz sie zastanawiam czy ta Tica czy ta Okuma. Ale dzięki Wam już jestem bliżej decyzji. Dziękuje za info o tej okumie bo ciekawy model. Ta tica z opisu jest ciekawa i wizualnie również ale czy warta tej kasy??
[2012-09-20 20:29]
cyrk zamówiełm okume i tice teraz musze jedno zamówienie odmówić bo na dwa mnie nie stać:)
[2012-09-20 20:59]
Okuma Power Liner 860 o ten mi sie podoba fajny młynek ale chyba strasznie ciężki prawda?
ja mam power linera tylko ze 1060 i wcale nie jest ciężki jak na kołowrotek karpiowy
[2012-09-20 21:18]
Mój waży więcej jak ta Okuma bo 770 gr, więc nie jest wcale ciężka.Jeszcze jedna ważna rzecz Okuma ma 5 lat gwarancji. [2012-09-20 22:06]
Dziękuje Wam za pomoc padło na Okume power liner 860 zobaczymy jak już ją dostanę wypowiem się na jej temat.
Pozdrawiam serdecznie
[2012-09-21 07:40]
Dziękuje Wam za pomoc padło na Okume power liner 860 zobaczymy jak już ją dostanę wypowiem się na jej temat.
Pozdrawiam serdecznie
na pewno cie nie zawiedzie ;) ,mojego w tym roku przetestowała tak pewna rybka :) że byłem w szoku ,powiem ci tylko że jeszcze nie widziałem nawet na youtube żeby szpula od kołowrotka tak szybko sie kreciła :)
[2012-09-21 14:43]
Dziękuje. Kołowrotek już do mnie idzie z tego sklepu za 249 zł. A co sądzicie wogóle o tej wędce co ja zamówiłem Konger Carbonmaxx Carp 360/100? Co jeszcze powinienem kupić aby rozpocząć zasiadke na karpie. Ten mój avatar to fotka z pierwszej wyprawy typowo na karpia. I chyba się zaraziłem troche tym wędkowanie bo mi się spodobało. Cenne wskazówki mile widziane:)
Pozdrawiam
[2012-09-21 18:29]
Dziękuje. Kołowrotek już do mnie idzie z tego sklepu za 249 zł. A co sądzicie wogóle o tej wędce co ja zamówiłem Konger Carbonmaxx Carp 360/100? Co jeszcze powinienem kupić aby rozpocząć zasiadke na karpie. Ten mój avatar to fotka z pierwszej wyprawy typowo na karpia. I chyba się zaraziłem troche tym wędkowanie bo mi się spodobało. Cenne wskazówki mile widziane:)
Pozdrawiam
nie ty pierwszy sie zaraziłeś :) ogólnie kongera nie polecam ale niektóre karpiówki sa w miarę , ja mam aviatora jako trzecią wedke ,rzadko go używam ale wyciągnąłem na niego troche ryb i sprawował sie dobrze. jesli chcesz łowic karpie to kup sobie między innymi matę i duży podbierak , no i oczywiscie różnego rodzaju drobiazgi klipsy,plecionki,wiertła,igły no i zapas haczyków :) bo bardzo ważne jest żeby je często wymieniac ,najlepiej po każdym holu.
[2012-09-21 18:47]
Oki mata wiem żeby rybce się nic nie stało. ale klipsy igły i wiertła:) to już gorzej. Haczyki do kulek proteinowych chyba tylko z włosem (nigdy nie wędkowałem na kulkę proteinową) Za pierwszym razem złapałem dwa karpie po 6kg na ciasto truskawkowe na feeder:) stąd moje zakupy by chociaż jedną karpiówkę mieć jako taką. Zakupiłem również sygnalizator elektroniczny. Kolego sliwa80 a jakie wędziska polecasz? I na co łapiesz duże karpiki:)
[2012-09-21 18:56]
głownie łowie na kulki proteinowe ,czasem na pellet lub kukurydze (metoda włosowa) polecam:),nie ma lepszej metody na średnie i duże karpie . co do wędki polecam daiwa black widow to dobra,mocna wedka w niskiej cenie .
Oki mata wiem żeby rybce się nic nie stało. ale klipsy igły i wiertła:) to już gorzej. Haczyki do kulek proteinowych chyba tylko z włosem (nigdy nie wędkowałem na kulkę proteinową) Za pierwszym razem złapałem dwa karpie po 6kg na ciasto truskawkowe na feeder:) stąd moje zakupy by chociaż jedną karpiówkę mieć jako taką. Zakupiłem również sygnalizator elektroniczny. Kolego sliwa80 a jakie wędziska polecasz? I na co łapiesz duże karpiki:)
[2012-09-21 19:06]
Fajna ta wędka no cóż ja już tego kongera pomęczę, następna w kolejce będzie ta Daiwa. Fajna cena za tą wędkę szkoda że się wcześniej nie poradziłem. A haczyki na metodę włosową ? Które ewentualnie warto kupować:)? I jakie zanęty:)? Chyba w niedziele spakuje wędki i pojadę na staw szkoda że jeszcze na kołowrotkach spiningowych bo okuma dopiero w poniedziałek bedzie wysłana.
[2012-09-21 19:14]
Fajna ta wędka no cóż ja już tego kongera pomęczę, następna w kolejce będzie ta Daiwa. Fajna cena za tą wędkę szkoda że się wcześniej nie poradziłem. A haczyki na metodę włosową ? Które ewentualnie warto kupować:)? I jakie zanęty:)? Chyba w niedziele spakuje wędki i pojadę na staw szkoda że jeszcze na kołowrotkach spiningowych bo okuma dopiero w poniedziałek bedzie wysłana.
ja stosuje haki korda, tandem baits, ESP, fox w rozmiarach 2-6 ,proponował bym ci na poczatek łowic na koszyk z obciążeniem zamontowany nie przelotowo ( tzw. koszyk do metody ) potem dopiero na zestaw z ciężarkiem
[2012-09-21 19:19]