myslałem ze wystarczy przypon włosowy i zamiast koszyka zanętowego to oliwka z krętlikiem:) a tu widzę są specjalistyczne zestawy. Kulki proteinowe mają długą przydatność do wędkowania?? Chyba skuszę się i kupie jakieś w wędkarskim. (2012/09/21 19:29)
myslałem ze wystarczy przypon włosowy i zamiast koszyka zanętowego to oliwka z krętlikiem:) a tu widzę są specjalistyczne zestawy. Kulki proteinowe mają długą przydatność do wędkowania?? Chyba skuszę się i kupie jakieś w wędkarskim.
możesz łowic z koszykiem do metody (koszyk nie przelotowy z obciążeniem) lub z ciężarkiem min. 80g zamontowanym na tzw. bezpiecznym klipsie (również nie przelotowo) , są to zestawy tzw. samozacinające. termin ważności kupnych kulek to około 2 lat ,jesli paczka nie jest otwarta. (2012/09/21 19:51)
Kołowrotek do mnie dotarł. Moje spostrzeżenia są następujące. Solidna konstrukcja fajna szpula, fajny hamulec walki. Na minus chociaż nie wiem bo się nie znam to: plastikowa rączka, ciężar kołowrotka. Czy takie małe cos za wolnym biegiem to jakaś regulacja u mnie się nie kręci to wcale tylko jakaś gumowa nakładka na to jest założona?? Gabaryty kołowrotka też nie małe chyba w połączeniu z tą wędką to nieźle to będzie ważyło (Carbomaxx Konger + Okuma Power - Liner - 860. (2012/09/26 16:51)
:) oki to źle napisałem zwykły hamulec przedni. To z tyłu to nie blokada biegu wstecznego. Na końcu kołowrotka jest taka gumowa nakładka tak jakby na mały tylni hamulec:) ale to się nie kręci. A co to jest właściwie hamule walki:)? (2012/09/26 18:25)
CześćZ tyłu kołowrotka znajduje się regulacja wolnego biegu. Popatrz tu:http://www.askari.pl/product/okuma_powerliner_pl8/873/ Powinna obrać się w miarę lekko w prawo i w lewo. Wolny bieg uruchamiasz odpychając tę dźwignię z tyłu chyba do przodu ( lub odwrotnie - różnie to robią ). Żeby żyłka przy włączonym wolnym biegu schodziła ze szpuli ja Ty chcesz reguluj właśnie tym pokrętłem.JK (2012/09/26 18:55)
cyt. Hamulec walki służy do zmiany siły hamowania w czasie walki z rybą. Jest dokładniejszy od hamulca głównego.Kręcąc hamulcem głównym w czasie holu łatwo przesadzić o "jedno pstryknięcie " i ryba zerwie żyłkę ,hamulec walki nie ma aż tak dużego zakresy siły hamowania.Jego zakres pracy zależy od ustawienia hamulca głównego. Jest też łatwiejszy w obsłudze ,dzięki tej dźwigni. (2012/09/26 20:16)
To masz problem :-(((Jutro dzwoń do sklepu i zgłoś usterkę po czym spakuj kołowrotek i na koszt sklepu odeślij.Rozumiem, że masz paragon i gwarancję.Prawo handlowe mówi, że Klient nie może partycypować w kosztach naprawy towaru objętego gwarancją lub rękojmią a wysłanie towaru jest właśnie partycypowaniem.Lecz zanim wyślesz może niech ktoś inny jeszcze sprawdzi czy to rzeczywiście nie chodzi, żebyś nie naraził się na niepotrzebne kpiny ;-)JK (2012/09/26 20:21)
cyt. Hamulec walki służy do zmiany siły hamowania w czasie walki z rybą. Jest dokładniejszy od hamulca głównego.Kręcąc hamulcem głównym w czasie holu łatwo przesadzić o "jedno pstryknięcie " i ryba zerwie żyłkę ,hamulec walki nie ma aż tak dużego zakresy siły hamowania.Jego zakres pracy zależy od ustawienia hamulca głównego. Jest też łatwiejszy w obsłudze ,dzięki tej dźwigni.
CześćWszystko cacy tylko ten kołowrotek ma wolny bieg a nie hamulec walki.JK (2012/09/26 20:22)
" cyt. Hamulec walki służy do zmiany siły hamowania w czasie walki z rybą. Jest dokładniejszy od hamulca głównego.
Kręcąc hamulcem głównym w czasie holu łatwo przesadzić o "jedno pstryknięcie " i ryba zerwie żyłkę ,hamulec walki nie ma aż tak dużego zakresy siły hamowania.Jego zakres pracy zależy od ustawienia hamulca głównego.Jest też łatwiejszy w obsłudze ,dzięki tej dźwigni. " Gdybyś wkleił fotkę i na niej zaznaczył dźwignię nie było by problemu. Ktoś kto śledzi ten temat może się pomylić - dźwignia wolnego biegu z dźwignią hamulca walki.JK (2012/09/26 20:38)
Działa, był bardzo mocno dokręcony. To pokrętło służy do regulacji wolngo biegu tak jak napisaliście. Fajna sprawa ten wolny bieg. Ten kołowrotek zapewne nie ma hamulca walki a to chyba też fajny bajer:)