Kołowrotek Okuma Impact FD 35/40

/ 25 odpowiedzi
Witam,miał już ktoś może doczynienia z tym kołowrotkiem?Chciałbym go używać na lekkim feederze (nie potrzebuje młynków z wyższej półki).Z góry dziękuję.
haja

Czytałem na innych forach, że do feedera jes bardzo dobry. Ale go nie używałem . Generalnie opinie ma niezłe (2012/02/11 14:27)

plotka97

czy ten kolowotek różni się czymś od safiny pro? Wygląda tak samo tylko że jest czarny. Są jakieś różnice technologiczne czy safina pro przeszłą po prostu face lifting (2012/02/12 10:01)

LukaszMag

Wygląda ciekawie. W sumie to zastanawiam się nad nim. Faktycznie niesamowicie przypomina Safinę Pro. Wczoraj puściłem maila do Dragona z prośba o wyjaśnienie różnic oferowanych przez nich kołowrotków. :) (2012/02/13 07:04)

dawidwol

no to kolego możesz się podzielić informacjami od DRAGONA jak już dostaniesz :) (2012/02/13 14:02)

LukaszMag

Prosta sprawa! Oczywiście, że dam znać. Na razie moje pytanie trafiło do człowieka odpowiedzialnego za te sprawy. Taki mi z Dragona napisali. (2012/02/13 15:27)

LukaszMag

Czytałem na innych forach, że do feedera jes bardzo dobry. Ale go nie używałem . Generalnie opinie ma niezłe

A gdzie to wyczytałeś? Impact to nowość... Wątpię żeby ktoś już tym połowił. (2012/02/13 15:28)

plotka97

są już jakieś informacje na temat tego kręcioła od przedstawiciela DRAGONA (2012/02/15 12:41)

LukaszMag

Nie... Przed chwilą wróciłem z pracy i ponownie napiszę do nich. Od razu dam znać jak tylko dostanę odp! (2012/02/15 14:34)

SZREK666

Witam. Jest to kołowrotek który zastąpi z pewnością produkowanego od kilku lat Travertine  Baitfeeder. Najbardziej jego przypomina i ma prawie takie same dane techniczne. Kręci się bardzo dobrze, wolna szpula pracuje OK ale to żadna nowość przy kołowrotkach Okumy. Mniejsze modele jak najbardziej do feederka się nadają. (2012/02/15 16:00)

u?ytkownik102158

Mam Okume Safine Pro i używam go do spinningu, spławika  lekkkiego feedera. Jest wspaniały. Impact i Safina Pro to raczej to samo tylko inny kolor.

(2012/02/15 16:44)

dawidwol

Poszedłem w ciemno i zamówiłem, jutro dojdzie to zobaczymy :) (2012/02/15 22:59)

dawidwol

Doszedł, na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie kołowrotka z trochę wyższej półki, praca nienaganna jak u Okumy, ogólnie dobry zakup :) (2012/02/16 11:10)

berthold

bo wiadomo że okuma ostatnimi czasy rządzi --cena+jakość inni mogą tylko zazdrościć (2012/02/16 11:20)

LukaszMag

Dragon w kulki leci z odpowiedzią na moje pytanie. Początkowo mój mail miał zostać przekierowany do osoby odpowiedzialnej za sprzęt. Po jakimś czasie napisałem ponownie. Dostałem wtedy  bezpośredni adres e-mail, na który skierowałem zapytanie. Po chwilę obecną nic. Szkoda. (2012/02/16 14:53)

dawidwol

To jest po prostu odświeżona Safina Pro moim zdaniem (jakiś nowe systemy itd.) (2012/02/16 20:51)

LukaszMag

Kupiłeś jak mniemam z tytułu wątku kołowrotek z przednim hamulcem? Napisz proszę jak osadzenie rotora, czy ma luzy? Hamulec płynnie zwiększa/zmniejsza swoją moc czy raczej skokami /w sensie albo lekko albo twardo trzyma :) /? (2012/02/17 13:07)

dawidwol

Kupiłeś jak mniemam z tytułu wątku kołowrotek z przednim hamulcem? Napisz proszę jak osadzenie rotora, czy ma luzy? Hamulec płynnie zwiększa/zmniejsza swoją moc czy raczej skokami /w sensie albo lekko albo twardo trzyma :) /?

Rotor elegancko trzyma, a hamulec precyzyjny, chodzi tak bardziej takimi skokami

(2012/02/17 21:40)

LukaszMag

Oglądałem wczoraj Impacty i bliźniaczo podobnego Tactica z wolnym biegiem. Wykonane są ślicznie, wyglądają bardzo ładnie. Ciekawie dobrane kolory, złote akcenty na szpuli dopełniają całości.
Hamulce pracowały prawidłowo, dały się dosyć dobrze ustawić. Szpula obracała się bez zacięć. Lepsza wydała się wersja z przednim hamulcem. Na sucho mechanizm sprawiał wrażenie dokładniejszego. Wolny bieg Tactica działał dobrze. Włączenie/wyłączenie bez oporów.
Co mi się nie podobało to korbki i cena. Korbka, może to tylko takie moje widzi mi się jakaś taka słabowata... Jakby chciała nagle pęknąć. Cena mogłaby być niższa za tą klasę kołowrotka. Troszkę tu chyba opłacamy logo na obudowie.
W jednym na 4 czy 5 oglądanych kołowrotków przekładnia główna od nowości była źle spasowana bądź w ogóle wykonana. Objawiało się to przycięciem przy obrocie korbką. Jakby w jednym miejscu koło zębate miało jakiś zadzior, czy było owalne... (2012/02/18 08:01)

plotka97

zwykła safina bardzo odstaje od Impacta i Safiny pro? Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym kołowrotkiem (2012/02/18 21:20)

dawidwol

kiedyś kręciłem zwykłą safiną i czuć te kilka łożysk mniej (2012/02/19 17:39)

LukaszMag

Safina i Safina Pro- wg mnie dosyć wyraźnie czuć rożnicę. Warto dołożyć do Pro'sa :-) Nawet kręcąc bez obciążeń wydaje się być solidniejsza. (2012/02/23 22:09)

plotka97

Mam jeszcze jedno pytanko czy lepiej kupić Okumę Impact czy Okume Aguios do lekkiego spławika dodam jeszcze że mam okazję kupić tą Aquios z 80zł a nie za te 110 czy więcej.Który kręcioł jest lepszy? (2012/02/27 21:42)

TheMechOne

Pozwole sobie odswiezyc temat. Planuje zakup Impact'a FD40 do metody splawikowej. Ktos na dluzsza mete mial do czynienia z tym modelem? W sklepie i mojej dloni zachowywal sie dosc dobrze, jak na mlynek za 100zl. Ale obawiam sie ze moze zbyt tani, jak ma posluzyc kilka sezonow? ;] (2014/03/21 11:03)

Glovvacz

Używam go 2 sezon do spiningu obciążenie 8-20g max RD30 i spisuje się bardzo dobrze, żadnych luzów dziwnych odgłosów nie wydaje jak wiadomo posiada niezawodne łożyska antykorozyjne i 5 lat gwaracji co jest jego wielkim atutem, jeżeli musiałbym się do czegoś przyczepić to nawój plecionki. Używam go mniej więcej 2 razy w tyg po 3 godz, więc mocno go nie katuje.

W cenie do 100 zł nie znajdziesz lepszego. (2014/03/21 11:58)

TheMechOne

Tez tak mysle po analizie oferty rynkowej. Dzieki za rade, juz wiem co wybrac. :) (2014/03/22 07:42)