Kołowrotek i wędzisko karpiowe-Wasze rady

/ 5 odpowiedzi
Witam.

Najczęściej wędkuje na stawach lub małych jeziorach gdzie moją zdobyczą są głównie karpie w przedziale 1,5 kg - 6kg. Metody spławik, koszyczek oraz ciężarek przelotowy. Postanowiłem kupić dwa zestawy niestety wybór jest olbrzymi więc chciałbym zasięgnąć waszej fachowej opinii.

Na dwa kołowrotki jestem w stanie wydać około 700 zł mam dwóch faworytów Okuma Power Liner 1060/5 Pro lub Okuma Power Liner 60/5 a może lepiej kupić jakiś model Shimano baitrunner?

Nie chce otwierać nowego tematu w dziale wędziska a chciałbym prosić o wasza opinie dotyczącą wędziska.
Na kije mogę przeznaczyć około 600 -700 zł ale tutaj nie mam żadnych faworytów chociaż chciałby żeby były to kije dwu częściowe o długości 3,6m z wyrzutem nie większym jak 100g.

Za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
piotrcarp

Witam zaczne od kolowrotka muj typ to anaconda magic runner III sprawdzony model i w przystepnej cenie a kije to shimano alivio cx 12ft 3lb do tego zylka tandema 0.35 i mozesz smialo karpiowac (2011/08/23 19:39)

someone

Kołowrotki.

Tica abbys TF 6007 cena przewyższa budżet.

Ciekawe propozycje

Tica Scepter GF 9000 oraz Anaconda Magic Runner III GT 6500 oraz Okuma power liner long cast baitfeeder 60

Obecnie posiadam jedną wedkę :)Nash H-GUNS 12"3lbs + Baitrunner ST 6000RA i w zależności na jakim łowisku jestem łapię na spławik, na koszyczek lub na ciężarek przelotowy nie dalej jak 50-60 m od brzegu. Moje łowiska nie należą do dużych i nie muszę wykonywać dalekich rzutów ale jest w nich sporo średnich karpi 3 - 8 kg a nawet zdarzają się okazy dochodzące do 12kg. Polityka Catch and Release daje rezultaty. I w związku z tym mam pytanie czy te kołowrotki nadają się do użycia w kilku metodach? Który z nich będzie bardziej uniwersalny?.

Wędziska.

Muszę powiedzieć że shimano alivio cx 12ft 3lb ma bardzo atrakcyjną cenę 184zł. Które wędzisko Wy wybrali byście z pośród trzech zaproponowanych przez Jarek11 + wyżej wymienione shimano. (2011/08/23 22:59)

spines21

Jeżeli chodzi o cena -jakość brałbym Andzie

http://www.askari.pl/product/snger_anaconda_base/340/

Łowie na Power carp Anacondy i mam bardzo dobre zdanie o patykach tej firmy.

Mam taż Chuby,ale tylko kilka razy były na rybach i jeszcze nie mam wyrobionej opinii,ale siła w nich jest:)

co do kołowrotkow to nie znam Tici ,ale ma dobrą opinie ,no i Jarek używa więc może więcej powiedzieć.Sam ma w planie kupno Abbysów,ale jak kaskę będę miał:)

Okumy też warte zainteresowania.

(2011/08/24 00:47)

someone

pomoc kolegi Jarek 11 nieoceniona. temat do zamknięcia (2011/08/25 20:16)