Zaloguj się do konta

Kołowrotek i kij na suma

utworzono: 2011/08/08 19:08
fymon95

potrzebuje kija i kołwrotek(żeby pomiescił 100m plecionki 0,45)
mam zamiar łapac na rzece najlepiej żeby to wszystko było z firmy mikado:)
oczywiscie potrzebuje cos tanszego bo dopiero zaczynam z sumem:)
czego plecionka 0,45 ponieważ taką dostałem:)
prosze o odpowiedz i dziekuje z góry
[2011-08-08 19:08]

OskarKr95

Witaj !Powiedz na cos wiecej - ile masz pieniążków do wydania . I dlaczego Mikado ?plecionka 45, to dość gruba..
[2011-08-08 19:45]

Kolego na suma 100m nawet tak grubej plećki to stanowczo za mało. Tu musi być co najmniej 250m dla bezpieczeństwa. Osobiście mogę napisać iż lepiej mieć więcej cieńszej plecki niż mniej grubszej bo ta ryba ma niesamowity szczególnie pierwszy odjazd i nawet 0,45mm nie wytrzyma jak siądzie taka +50kg a przeżyłem dwa takie sumowe odjazdy w życiu. A tak na dobrą sprawę to nie rozumiem po co jest ten wątek skoro i tak chcesz mieć sprzęt z Mikado tym bardziej że firma ta nie ma za wiele sprzętu sumowego.
[2011-08-08 20:31]

ksks3

Jak sam napisałeś dopiero "zaczynasz z sumem"
Sum jako ryba, warta jest tego aby z nią zacząć. Ale musisz naprawdę solidnie się przygotować żebyś również mógł skończyć Ty a nie sum. Sam nigdy stu-kilowca nie miałem na haku ale takie po trzydzieści to się zdarzało. I tu zaczyna się problem bo z dużą rybą trzeba powalczyć głową. Cudowny sprzęt i krzepa nic nie dadzą. Więc najpierw pytanie gdzie łowimy z brzegu czy łodzi ? Czy na łowisku będziemy mogli liczyć na pomoc kolegi czy startujemy solo. To są podstawowe pytania na które łowca musi znać odpowiedź. Kij, plecionka, kołowrotek to sprawy drugorzędne. Na początek radzę wprosić się na wyprawę z doświadczonym sumiarzem. Nawet jak nic nie chwyci to i tak wiele się można nauczyć obserwując "fachowca".
I jeszcze jedno. Mimo, że sum to najpotężniejsze bydle w naszych wodach, to sprzęt jako taki można skompletować z zupełnie niewielkie pieniądze. Pamiętaj wędkarz szpanuje wyjętą rybą a nie sprzętem !
[2011-08-09 18:46]

kazik-kz2

Pamiętaj że kompletując sprzęt na suma, wszystko musi być mocne, bo hol dużego suma to hol siłowy.

Czyli, krętliki, agrafki, haki muszą być solidne.

[2011-08-09 18:55]

fymon95

pomoc kolegi bedzie:) bede łapał z brzegu czy 100m 45kg plecki wystarczy czy uzywac stalki? hak czy kotwica?
[2011-08-10 11:28]

bednar14

potrzebuje kija

Jeżeli ta wędka ma być tylko na suma to proponuję coś z cw. około 350 gramów.
[2011-08-10 13:41]