Zaloguj się do konta

Kołowrotek z hamulcem jak to działa?

utworzono: 2011/05/03 10:50
Luccas

Witam, miałem wczoraj takie zdarzenie, iż na pęk glizdeczki miałem mocne branie (stawiam na karpia). Po kilku sekundach walki z rybą urwała mi przypon. Miałem problem z kręceniem kołowrotkiem.
Na niektórych filmach widziałem, jak ciągnąc rybę wędkarz przestawał kręcić i w tym czasie ryba ciągnęła sama żyłkę a on dłonią z tłu hamował. Gdy znowu kręci to znowu zaciągał rybę. Rozumiem, iż jest to jakaś inna funkcja niż wolny bieg aktywowany po dźwignięciu rączki? [2011-05-03 10:50]

withanight88

To jest funkcja hamulca, ktory reguluje sie na tylniej części kołowrotka, gdy trafi sie ryba pokaźnych rozmiarów, ryba wysnuwa zyłke z takim oporem , że ciągnie żyłkę a jej nie zerwie. Gdy  zestaw jest delikatny to bez poprawnie wyregulowanego hamulca możesz zapomnieć o wyholowaniu ryby. 

W Twoim przypadku można uznac że hamulec miałeś dokręcony na maxa.

[2011-05-03 10:56]

Luccas

Faktycznie, masz rację, miałem hamulec do oporu.
na innym kołowrotku mam jeszcze u góry pokrętło, na szpuli. Do czego ono służy?
Wolny bieg rozumiem jest tylko dla zarzuconej wędki, aby ryba po braniu mogła ciągnąć żyłkę?
[2011-05-03 11:19]

daviid7

W kołowrotkach mozemy spotkac 2 rodzaje hamulców:
Tylny (ten od spodu kolowrotka)
Przedni (to jest własnie to pokrętło na szpuli)
[2011-05-03 11:26]

withanight88

To pokrętlo na szpuli też jest hamulcem tylko tzw "przedni hamulec " działa na tej samej zasadzie co pokretło z tyłu, tylko jest umieszczony z przodu :)

Tak wolny bieg to taka innowacja stosowana przy połowie głownie karpi amurów i drapieżników. Zarzucasz wedke odkladasz na podpórki podpinasz sygnalizatory i wlaczasz wolny bieg. Działa na takiej samej zasadzie jak otwarcie kabląka(to jest to coś co otwierasz podczas zarzutu) tylko gdy otworzysz kabląk podczas mocnego wiatru , żylką moze się sama rozwijać.

Po to wprowadzono wolny bieg.

Radze Ci zawsze mieć tak ustawiony hamulec zeby "zagrał" delikatnie podczas zacięcia. 

[2011-05-03 11:29]

Luccas

Withanight88 można to ustawienie jakoś sprawdzić? Czyli ciągnąc żyłkę w przeciwną stroną, gdy kołowrotek gotowy do zaciągania?
[2011-05-03 11:50]

withanight88

Możesz sobie to ustawić zanim zarzucisz ale ja Ci nie potrafie tego wytłumaczyć:) Mam już to wyczute. Zanim zarzucam pierwszy raz zestaw do wody łapie za żyłkę i poprostu ciągne , wiem jakie mam zestawy i do tego dostosowuje siłe hamulca. 

Musisz to wyczuć - najlepiej metoda prób i błedów :)

[2011-05-03 13:01]