Kołowrotek Ryobi Zauber 3000
utworzono: 2021/07/13 16:13
Kupiłem w tym roku kołowrotek Zauber 3000 firmy Ryobi. Miał być niezawodny. Posiada jednak wadę, która moim zdaniem go dyskwalifikuje. W trakcie wędkowania samoczynnie odkręca się korbka. Miałem tyle szczęścia, że gdy mi się odkręciła to wpadła do wody tuż przy mnie. Spinningowałem z brzegu. Jednak nakrętka kontrująca wpadła do wody tak, że była nie do znalezienia.Może odkręcała się wcześniej a ja tego nie zauważyłem. Całe szczęście, że można dopasować inną śrubę i wkręcić ją zamiast tej oryginalnej. Wprawdzie kołowrotek traci na wyglądzie ale nie na użytkowości. Gwarancja 5 lat i co z tego, przecież nie na zagubione nie z mojej winy części. Kołowrotki tej firmy są na ogół chwalone przez wędkarzy ale ja mam z nimi zawsze jakiś problem. Poprzedni kołowrotek tej firmy miał hamulec, który samoczynnie się odkręcał. Też sobie poradziłem zmieniając podkładki. Ale trzeba było ingerować. Ciekawe jakie macie doświadczenia z kołowrotkami firmy Ryobi.
[2021-07-13 16:13]
(...) Ciekawe jakie macie doświadczenia z kołowrotkami firmy Ryobi.Obecnie żadnego, omijam szerokim łukiem, to już nie to samo RYOBI co sprzed kilku lat. Nigdy nie miałem zaufania do produktów nad których "jakością" zachłystują się "czytacze" reklam i opisów producenckich.
Odwrotnie podchodzę do produktów "opluwanych", jeszcze nie zawiodłem się na kołowrotkach KONGERA i JAXONA, trzeba tylko odpowiednio umiejętnie wybrać.
Moim zdaniem, obecnie najlepsze kołowrotki to DAIWA i SHIMANO, ale niestety w tym drogim przedziale cenowym, bo tanie to ten sam poziom co obecne RYOBI.
[2021-07-14 06:11]
Obecnie mam dwa kołowrotki Ryobi z średniej półki cenowej tej firmy i nie mam z nimi najmniejszych problemów. Żadne LT tak ostatnio modne tylko tradycyjnie ciężkie. :) Wręcz przeciwnie gdybym miał zamiar coś kupić to celowałbym właśnie w tą firmę. Daiwa czy Shimano jak najbardziej są na czele ale nie każdy może na zawołanie wyjąć z kieszeni 1 000 czy 2 000 na zabawkę w ciągu chwili gdy zajdzie potrzeba. [2021-07-14 08:18]
Nie wątpię, że starsze serie zdawały doskonale egzamin, bo opinia nie powstaje z niczego, ale ostatnio kolega miał z Zauberem bardzo złe doświadczenie. Kupił go w styczniu, a po trzykrotnym użyciu (około 10h) w kwietniu poleciał w ramach reklamacji. Rzęził jak gruźlik w ostatnim stadium, a hamulec trzymal dopiero po dokręceniu niemal na beton. Chciał wymianę na taki sam lub inny nawet z dopłatą, ale odmówili i zwrócili pieniądze, to daje do myślenia.
Moja Pani już 3-ci sezon używa kongerowskie Ultrisy 1000 i 3000, bez problemów i bezawaryjnie, a są o polowę tańsze od porównywalnych RYOBI i w komplecie dostaje się zapasową szpulę. [2021-07-15 07:08]
Pozwoliłem sobie zasięgnąć języka w znajomym sklepie wędkarskim. Wygląda na to, że Ryobi wypuściło na rynek wadliwą partię Zauberów. Znajomi sprzedali kilka sztuk na przełomie stycznia - ,kwietnia i większość wróciła na reklamację. Jeśli zaś chodzi o kołowrotki z wcześniejszej jak i późniejszej dostawy jak na razie nie wrócił żaden. [2021-07-15 12:37]