Kolorowe żyłki
utworzono: 2010/09/13 12:20
Witam Panowie!Co myślicie o kolorowych spiningowych żyłkach typu Fluo-żółte lub czerwone czy nie odstraszają one takich ryb jak pstrąg czy kleń? Pytam bo nie miałem okazji łowić tego rodzaju żyłkami a chciałbym spróbować.Jeśli któryś z Kolegów łowił lub nadal łowi to napiszcie o swoich odczuciach czy są bardziej na tak czy na nie!Pozdrawiam Stawarz.
[2010-09-13 12:20]
No to jest temat na ktory wiele artykułow w wedkarskiej oprasie bylo i nie jedna dyskusja na wielu forach! Jedni twierdza ze odstrasza drudzy ze nie.
Ja osobiscie lapie na fluo plecionki lub zylki bo jest to naprawde bardzo pomocne w lowieniu z opadu jak i trollingu(np gdy na lodzi jest wiecej niz jedna wedka), a nie nie uwazam zebym mial przez to mniej bran niz jak sie meczylem wczesniej z normalna plecionka do opadu. Znam kilku chlopakow ktorzy dla swietego spokoju wlasnej duszy koloruja markerem ostatni metr lub poltora plecionki zeby byla bardziej niewidoczna.
[2010-09-13 13:12] dragon wypuścił żyłeczkę na Pstrągi w kolorze czerwonym- to chyba nie odstrasza-bo jaki jest pstrąg każdy wie! a ten numer z pomalowaniem ostatniego metra to mi się spodobał!
[2010-09-13 14:03]
Szczerze mówiąc to mam Krystian mieszane uczucia co do żyłek fluo.Kilkanaście lat temu kupiłem seledynową i fakt widoczność super.Ale po kilkunastu wyprawach stwierdziłem,że jednak mam mniej brań zwłaszcza większych ryb.Trzeba wziąć pod uwagę,że łowiłem w płytkiej i czystej wodzie.Gdyby woda była głębsza albo lekko trącona kto wie,może miałbym inne zdanie.Łowimy w tych samych miejscach więc próbuj,może po Twoich sukcesach zmienię zdanie.
[2010-09-13 19:05]
Osobiście , używam czerwonej żyłeczki , i jakoś nigdy nie zauważyłem różnicy
[2010-09-13 19:18]
Kolorowe plecionki i żyłki stosuje się do łowienia z opadu lub w metnej wodzie
Na płochliwe ryby jak kleń czy pstrąg bym ich nie polecał mi na klenia się nie sprawdzily
większe sztuki ignorowały przynęte newet malowanie ostatniego metra nie pomagało ;/
[2010-09-15 11:01]
ja łowie na czerwoną żółtą i białą i nie zastanawiałem się nad tym , lecz na spławik biore cienki przyponik na wage do 2 kg. Żeby ryba niewidziała żylki i żeby w razie zaczepu zerwać tylko haczyk.
Dziękuje za Uwage
[2010-09-15 15:22]