Kolor żyłki, a intensywność brań.

/ 5 odpowiedzi
Witam Koledzy ! Mam takie pytanko czy kolor żyłki wpływa na intensywność brań , czy np na jasną żyłkę ryba lepiej podchodzi a na ciemna rzadziej ? Kupiłem dzisiaj żyłke firmy Trabucco 0,20 koloru czarnego . Łowię na jeziorze i rzece . Dzięki za odpowiedz , pozdrawiam
bednar14

Witam Koledzy ! Mam takie pytanko czy kolor żyłki wpływa na intensywność brań , czy np na jasną żyłkę ryba lepiej podchodzi a na ciemna rzadziej ? Kupiłem dzisiaj żyłke firmy Trabucco 0,20 koloru czarnego . Łowię na jeziorze i rzece . Dzięki za odpowiedz , pozdrawiam

Wiesz jak ryba dobrze bierze to nie interesuje jej kolor żyłki tylko jakość i sposób podania przynęty ale co do koloru żyłki to najlepiej dobrać ją do koloru dna tak aby się maskowała na ciemne dno ciemna żyłka a na jasne jakiś jasny odcień np. oliwkowy lub przezroczysty.Ale wydaje mi się że większe znaczenie ma przypon niż żyłka główna w końcu to na końcu przyponu zawiązany jest haczyk. (2011/05/09 21:15)

tochu9702

Na intensywność brań na pewno nie ma wpływu kolor żyłki, ale na częstotliwość brań może mieć...Co do koloru żyłki to zazwyczaj kupuje pod kolor dna, i jak najcieńszą (tylko taką żeby byle większa uklejka nie zerwała...)Grubość żyłki ma na pewno wpływ na częstotliwość brań!- jak nie wierzysz to spróbuj złowić rybę mniejszą niż 15 cm na żyłkę 0,40mm. (2011/05/09 21:23)

jbkka

Kolor nie ma znaczenia, natomiast grubość tak.  (2011/05/09 23:02)

ypman666

ważna jest też jakość żyłki powinna być miękka i bez pamięci. (2011/05/11 11:48)

baloonstyle

Kolor raczej nie ma znaczenia na częstotliwość brań, ale kiedyś widziałem jak gość na feederki łapał z żyłka dorszowa żółta i nie miał brań , siadłem obok niego  i miałem mnóstwo brań.Możliwe że kolor płoszył rybkę ale nie jestem tego aż tak pewny, na pewno grubość tej żyłki dorszowej miała wpływ na widoczność brań ale kolor możliwe. (2011/05/11 12:04)