Kolibri KM280 czy K280

/ 7 odpowiedzi
Witam panowie to mój pierwszy post w kategorii pontony.
A więc proszę o waszą radę mam mały dylemat czy wybrać km280 czy k280.Wędkować będę raczej sam od czasu do czasu we dwie osoby i pewnie będzie dość ciasno...Więc chodzi o jak najwięcej miejsca na pokładzie który z tych modeli zapewni większy pokład ?
http://allegro.pl/ponton-kolibri-km-280-gratis-gwarancja-i3031530124.html
http://allegro.pl/ponton-kolibri-k280ctl-gratis-tokarex-i3031530199.html
Cenowo niby 200zł różnicy.
Raczej na jeziorach bez silnika choć nie wykluczam jakiegoś małego spływu wartą;)
Pozdrawiam i czekam na wasze sugestie.
adamold

Witam,
używam pontonu Kolibri K280ctl wraz z silnikiem elektrycznym.
Kupiłem go dwa lata temu i jestem z niego bardzo zadowolony. Jak na razie bez żadnych uszkodzeń pomimo wielokrotnych podróżach przez sitowia, gałęzie itp.
Wg mnie jakościowo jest świetny, do tego niezbyt ciężki, szybki i łatwy montaż i demontaż.
Teraz chcę dokupić do niego składaną podłogę na całość, gdyż te kilka listew w środku podłogi to trochę za mało.
Pozdrawiam Adam Romek (2013/02/20 22:23)

kaban22

Witam,
używam pontonu Kolibri K280ctl wraz z silnikiem elektrycznym.
Kupiłem go dwa lata temu i jestem z niego bardzo zadowolony. Jak na razie bez żadnych uszkodzeń pomimo wielokrotnych podróżach przez sitowia, gałęzie itp.
Wg mnie jakościowo jest świetny, do tego niezbyt ciężki, szybki i łatwy montaż i demontaż.
Teraz chcę dokupić do niego składaną podłogę na całość, gdyż te kilka listew w środku podłogi to trochę za mało.
Pozdrawiam Adam Romek

Na pewno twarda podłoga to nie ta deskowa też właśnie zamierzam z czasem dokupić sztywną.
kolego a jak wygląda łowienie z niego we 2 osoby?
tak z ciekawości czy idzie stanąć tam gdzie niema desek? (2013/02/20 23:35)

adamold

Witaj,
Łowienie w dwie osoby jest jak najbardziej możliwe. Co prawda po włożeniu klamotów na środek pontonu te pozostaje tylko siedzenie na ławkach i kręcenie się na dobrej poduszce.
Na stojąco jeszcze nie łowiłem gdyż zawsze wypływamy w dwie osoby. Nie mniej jednak cztery godziny rano i też kilka wieczorem nie męczyły tak bardzo, zwłaszcza jak brały szczupaki i okonie. Wg mnie żeby stać to musisz zainwestować w sztywną podłogę, chyba TOKAREX ma już takowe w sprzedaży a jak nie to samemu można zrobić.
Pozdrawiam Adam (2013/02/23 09:34)

kaban22

Witaj,
Łowienie w dwie osoby jest jak najbardziej możliwe. Co prawda po włożeniu klamotów na środek pontonu te pozostaje tylko siedzenie na ławkach i kręcenie się na dobrej poduszce.
Na stojąco jeszcze nie łowiłem gdyż zawsze wypływamy w dwie osoby. Nie mniej jednak cztery godziny rano i też kilka wieczorem nie męczyły tak bardzo, zwłaszcza jak brały szczupaki i okonie. Wg mnie żeby stać to musisz zainwestować w sztywną podłogę, chyba TOKAREX ma już takowe w sprzedaży a jak nie to samemu można zrobić.
Pozdrawiam Adam

dzięki Adam za odpowiedź.dziś byłem na targach w poznaniu i widziałem pontony co prawda nie kolibri ale nordBoat sporo drosze od kolibri ale był właśnie model motorowy i zwykły  tak optycznie wydaje mi się że na wiosłowym jest jednak więcej miejsca. z podłogą to sobie poradze mam znajomego stolarza więc coś mi tam wymyśli ;)na pewno kupie jak już na początek z listwową bo jest sporo tańszy.. (2013/02/23 17:16)

kaban22

to jak podpowie mi ktoś czy model KM czy K? (2013/02/24 18:32)

z@mela

K - wiosłowy  jest on wiekszy  pomimo  tej samej  sugerowanej długośći  w srodku jest wiecej miejsca   ponieważ  długość  w wersji km jest miwerzona co konca tych rakietek .
Do tego pontonu mozesz  zamocowac  elektryka jak i spaline ale raczej nie wiecej jak  3KM

KM- motorowy   jest  troche mniej miejsca   bo tak  jak napisalem wyzej  przestrzen dyspozycyjna jest krótsza z racji budowy  ale plusem jest możliwośc podpięcia mocniejszego silnika  i pewnie ma  dmychany kil .

Posiadam  K-280 i jestem  bardzo  zadowolony  jest w miare lekki   , wytrzymaly , mobilny     same plusy  i gorąco polecam  bo łowienie z pływadła  to  inna zabawa .

Co do podłogi to w zesatwie chyba jest polsztywna skladająca sie z kilku desek ale wiem ze w Tokarexie  mozna  dokupic  sztywną   lub samemu  zrobic z grubej sklejki  ebonitowej no z 2 częsci  a dziób  zostawic z tych lsitewek wtedy masz sztywną konstrukcje przez  co komfor pywania na plus.
(2013/02/24 18:40)

kaban22

Też tak właśnie myślałem że na wiosłowym jest więcej miejsca.Dziękuje kolego za wypowiedź w przyszłym tyg dzwonie do Tokarexu i zamawiam pływadło :D (2013/02/24 21:43)