Kółeczka łącznikowe i kotwice
utworzono: 2013/07/16 16:44
Witam zakupiłem ostatnio woblery dł 4-6 cm ale nie były uzbrojone i chce do nich dokupic kółeczka łacznikowe i kotwice i moje pytanie brzmi jaki rozmiar kółeczek i jaki rozmiar kotwic będzie dobry do tych woblerów ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
[2013-07-16 16:44]
W większości woblerów należy wymienic od razu zarówno kotwice jak i kółka - przed wczoraj straciłem przez swoje niedbalstwo sporą rybę - dosłownie wyprostowała kółko wraz z krętlikiem / a zapewnienia sprzedawcy były niezawodności tego badziewia podczas morskich połowów w Norwegii / Star Baits rozm.M /
[2013-07-16 20:30]
Ja używam ownerów do dozbrajania wobków. Wielkość dobierz tak aby kotwice nie zaczepiały się jedna o drugą.
[2013-07-16 20:57]
Ja używam ownerów do dozbrajania wobków. Wielkość dobierz tak aby kotwice nie zaczepiały się jedna o drugą.
Tylna może byc o wiele większa od przedniej - byle tylko wobler od ich ciężaru nie tracił na właściwościach.
[2013-07-16 21:04]
W większości woblerów należy wymienic od razu zarówno kotwice jak i kółka - przed wczoraj straciłem przez swoje niedbalstwo sporą rybę - dosłownie wyprostowała kółko wraz z krętlikiem / a zapewnienia sprzedawcy były niezawodności tego badziewia podczas morskich połowów w Norwegii / Star Baits rozm.M /
Niestety ale to prawda. Wielu producentów zbroi woblery tym co najtańsze i akurat dostępne. Najgorszej jakości kotwice i kółka a do tego często źle dobrane rozmiarem do przynęty.
Ha skąd ja to znam:-/ Zeszły sezon, nocne podchody za sandaczem, uwiesza się mały sumek. Przy brzegu ładuje się w kamienie, wyciągam go z nich mając jeszcze dużo zapasu mocy w patyku 20lbs, a przy samym brzegu w świetle latarki ryba spada. Po wyjęciu wobka okazało się że kółko sie rozprostowało. Pod sumkiem raptem ok 80cm!!! Bo go dokładnie widziałem. I teraz najciekawsze. Wobek orginalny znanej i bardzo cenionej firmy Salmo! A kółko gówno warte, zresztą kotwiczki też. Były tak tępe że zaraz po zakupie je wymieniłem na Ownery. Tylko został ten nieszczęsny łącznik który nie dał rady :-( Obecnie wszystkie kółeczka mam z Kostala profilowane, rozmiaru nie pamiętam. Ponoć bardzo dobre, ale zobaczymy.
[2014-02-09 17:25]