Kogut na szczupaka?

/ 9 odpowiedzi
Witam. Słyszałem, że kogut jest bardzo dobry do połowu sandacza i okonia. w najbliższym czasie będę łowił w jeziorze gdzie jest bardzo dużo właśnie szczupaka, sandacza i okonia. Zamierzam wypróbować właśnie koguty. Czy kogut jest dobrą przynętą na szczupaka?
JOPEK1971

Jest dobrą przynętą,ale nie zapomnij założyc stalki,lub wolframu. (2011/08/26 13:31)

zbynio5o

Koguty wymyślono na sandacze. Prowadzi sie je inaczej niż blachy czy woblery.

Sandacz przeważnie występuje w innych partiach wody niż szczupak. Oczywiście że może sie zdażyć że weżmie szczupak ale na niego polecał bym typowo szczupakowe przynęty.

(2011/08/26 14:21)

KaRoLeKKK123

Sandacz przeważnie występuje w innych partiach wody niż szczupak.

Wiem. Słyszałem o tej teorii. Jeszcze pytanie.. Czy kogucika można normalnie kupić w sklepie wędkarskim, czy trzeba je samemu tworzyć. Bo tak się składa, że mam tylko 2, a przynęty mam od dziadka. A dziadek raczej omijał sklep wędkarski i robił wszystko samemu. :)

(2011/08/26 16:19)

u?ytkownik54189

W niektórych sklepach można spotkać własnoręczne wyroby innych wędkarzy. O 'seryjnych' kogutach nie słyszałem. Ale zawsze można odwiedzić alledrogo. Tam wszystko jest ;d (2011/08/26 17:32)

Gar4field

Sandacz, czy szczupak. To nawet nie zależy od partii wody, nawet głębokości, a zależy od rodzaju dna.Taką tezę zaryzykuję. Tam gdzie są szczupaki, zazwyczaj nie ma sandacza i odwrotnie.Choć zdarzało mi się na sandaczowych dołkach z 8 metrów wyciągać szczupacze pistolety.
Wybór koguta jako przynęty podyktowany jest rodzajem wody, a w szczególności głębokością.Kogut pozwala bardzo szybko obłowić spory obszar. Zatopienie błystki, wolne prowadzenie, przerwy, to wszystko sprawia, że obławianie błystką zajmuje więcej czasu.
Natomiast jak mam jakiś garb, wypłycenie do 1m... wolę błystkę, z kogutem mam problem, bo jak założę zbyt lekkiego, to anemiczny opad jakoś nie działa.
Dzisiaj ostro podskubywały koguta okonie. Efektem są poobgryzane piórka.
To nie jest tak, że kogut jest tylko na sandacza, decyzję o zastosowaniu koguta podejmuję, jak mam wodę minimum 4 metry, najlepiej więcej niż 6. 
Aha i na koguta łowię odwrotnie jak na błystkę. Tzn ustawiam się na głębokiej wodzie i rzucam w kierunku płytszej, najlepiej obławiając spad po skosie.
Łowiąc na błystkę ustawiam się na płytkiej wodzie, rzucam w kierunku głębszej.
Dlamnie najważniejszy jest dobór przynęty, dla optymalnego jej prowadzenia, mało mnie interesuje nastawianie się na konkretny gatunek.
Na płytszej wodzie, skutecznie łowiłem sandałki na obrotówkę.
Jedyne co zauważyłem, że szczupakom bardziej smakują kury fluo. (2012/10/11 20:13)

u?ytkownik132079

Witam.

Tutaj każdy ma trochę racji. Wszystko zależy od miejsca gdzie łowisz. Na bardzo głębokiej sandaczowej wodzie, z twardym dnem i zerową roślinnością, szczupaka spotyka się rzadko.
Dlatego też brań jest mało, ale szczupak jest specyficzną rybą: atakuje często nawet kiedy nie jest głodny, atakuje żaby, węże, ptaki, małe ssaki i jeżeli trafisz mu pod nos kogutem, szanse są niewielkie, że nie zaatakuje. 

Ja łowię na koguty od niedawna, a wkrótce planuje rozpocząć robienie własnych. 

Wiele z gotowych, jest przystosowanych do bardzo głębokich akwenów i typowo na sandacza ( ciężarki kilkunasto/kilkudziesięcio gramowe, krótki korpus z dużą kotwiczą, przesunięcie oczka o 45 stopni ) , ale są również koguty z niewielkimi główkami, którymi można łowić także inaczej niż z opadu sandaczowego. Ja osobiście wiele okoni i szczupaków złowiłem na koguta w dużej roślinności, na metrowej wodzie.

Podsumowując, nie ma żadnego problemu, żeby szczupak zaatakował w koguta i tak jak wspomniał kolega wyżej - nie zapomnij o wolframie .

Pozdrawiam, połamania i powodzenia ! (2012/10/30 11:43)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

wedkarz001

Jak najbardziej kogut to dobra przynęta na szczupaka. Sam łowie na łowisku zarośniętym i mam dobre efekty. Kogutem możesz łowić w toni nie koniecznie musi walić o dno w przypadku szczupaka bo sandacz to inna bajka. (2012/10/30 15:37)