Kłusownicy ryby - Ciekawe zmiany szykuje Rząd
utworzono: 2010/02/07 14:38
Zapraszam wszystkich do artykułu ........Pati80...... , Patrycji Wyrębskiej , Naszej Portalowej koleżanki --- , która poruszyła bardzo ważny temat dla Nas wszystkich.................................... . ......................................................................................................... Cytuje kilka słów z artykułu, który przeczytałam,. Tytuł artykułu ' Zielone światło dla obcych ryb i kłusownictwa' strona internetowa www.komunalny.pl (;Drugą kwestią- zadziwiająca w dobie podnoszenia kar i społecznego przyzwolenia,a nawet nacisku na skuteczniejsze łapanie i karanie przestępców-jest liberyzacja ścigania i karania kłusownictwa w omawianej nowelizacji. Proponuje się ,aby wszystkie czyny kłusowników dotychczas kwalifikowane jako Przestępcze, umocowane w ustawie i kodeksie karnym,Stały się Wykroczeniami, umocowanymi w kodeksie wykroczeń..Łączy się to w konsekwencji z odstąpieniem od możliwości i wymierzania kar za kłusownictwo (obecnie czyny te są zagrożone karą pozbawienia wolności do 2 lat) , oraz kar grzywnych(w skrajnych przypadkach nawet do 720 tys. zł.)) koniec cytaty.. ..........................
[2010-02-07 14:38]
gonić kłusoli są bezwzdlędni dla wedkarzy i podchodza i mówią morda w kubeł i co ty na to???
[2010-02-07 15:19]
To jakaś paranoja, co na to ZG PZW. Trzeba coś z tym zrobić.
http://www.komunalny.pl/index.php?name=article&op=show&id=4838
[2010-02-07 17:01]Zarząd Główny milczy , więc my możemy podyskutować o tych niecnych zamiarach .....................................................Dla mnie to jakaś paranoja , ktoś się chyba pomylił !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[2010-02-08 15:03]
Moim zdaniem każdy złapany kłusownik powinien dostać minimum 1 miesiąc i kare kilka tysięcy lub kilkadziesiąt tysięcy zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[2010-02-08 15:13]
A tak niedawno sprzeczaliśmy się czy zabierać ryby czy wypuszczać , a tu proszę jak nas się robi w konia . Wędkarzu wypuszczaj aby kłusownik i prywaciarz miał za co kasę czerpać . To jest typowe działanie naszych władz gdzie doprowadzają wszystko do zniszczenia , a potem oddają prywaciarzom bo nikt nie umie zadbać o te wody .
Celowa strategia aby następne mienie państwowe rozgrabić .
[2010-02-08 15:56]Tylko i wyłącznie zgłaszać sprawy do prokuratury albo do Premiera napisać, no ktoś do jasnej ch..... musi coś z tym zrobić.
[2010-02-08 15:58]
Zgadzam się z wami koledzy że to celowa robota. Najpierw zniszczyć ryby w wodzie potem oskarżyć o niegospodarność wędkarzy i sprzedać wodę prywaciarzowi..Ta metoda działania sprawdziła się już w innych gałęziach gospodarki ,i to w 100%. Tak państwowe świetnie prosperujące zakłady i przedsiębiorstwa przejęła za bezcen prywata.Dziwne tylko że związek PZW milczy w tej sprawie,Czyżby nabrali wody w usta bo sami maczają w tym palce.?????Proponuję napisać w imieniu całej społeczności portalu wędkuje pismo protestacyjne do Premiera tego ukochanego kraju.Pozdro. [2010-02-08 16:24]
Panowie nie rozumiem jednej rzeczy. Mianowicie w jaki sposób działa straż leśna i straż łowiecka jeżeli chodzi o kłusownictwo związane ze zwierzyną dziką. Oni sobie jakoś radzą bo co jakiś czas słyszę, że kogoś tam złapali. I kary wówczas są solidne, to co do cholery z kłusownictwem "rybackim". Czym się różni zakładanie sieci, łowienie ryb prądem itd od zakładania wnyków. To co kłusownicy mają zacząć zakładać wnyki na ryby, żeby problem został zauważony?
[2010-02-08 17:31]
Zatem to czym pisałem wcześniej powoli wchodzi w życie choć w trochę inny sposób. Ryby obcych gatunków. To jest straszne.Ostrzegam, że są już w obrocie karpie z genami ludzkimi, łososie, które rosną 6 razy większe i dwa razy szybciej od naturalnych gatunków bo zostały genetycznie zmodyfikowane ale za to żyją dużo krócej. Jeżeli ta ustawa wejdzie w życie to dopiero zaczną się problemy z racjonalną gospodarką rybacką, a eksperymenty związane z zarybianiem obcymi gatunkami zrujnują nasze wody.
[2010-02-08 18:03]
Wtytule widnieje napis "rząd".Ja sie pytam jaki k.......a rząd? Ci panowie,tzw ministrowie,maja większe problemy typu Zbycho,Rycho i inni.Co ich obchodzą łowiska,ryby i MY?. Pawełek ma racje,ZG PZW nie tylko ma palce w tym umoczone,ale oni cali są mokrzy i też wszystko maja głęboko w dupie. Kłusolom zrobic wykroczenia, a rowerzystów z 0,20 promila wsadzac za kraty należy. W tym chorym kraju nie ma żadnego rządu........, już nic nie ma, tylko banda kretynów pierdzących w stołki od wielu,wielu lat.
[2010-02-08 19:27]
No, rewelacja. A policja zamiast konfiskować sprzęt niech rozdaje wędki elektryczne. Przecież to jest więcej niż chore. Sądziłem, że ryba psuje się ood głowy, ale chyba od d...py strony przez pierdzenie w stołki. [2010-02-08 20:00]
panowie jeszcze dlugo sie nic nie zmieni o ile sie cos zmieni jesli sami nie zrobimy jakiegos poruszenia przez wszytskich wedkarzy, pzw nic nie robi tylko czeka na wplywanie pieniedzy ze skladek aby siebie utrzymac i miec wszytsko w przyslowiowej d. . . a jak zwykle obrywa szary wedkarz, trzeba sie jednoczyc i walczyc o wspolne dobro
[2010-02-08 20:54]
Zapraszam do nowego wątku.
KOMUNIKAT.
Zapraszam do lektury projektu Ustawy o zmianie ustawy o rybactwie śródlądowym Z dnia 15 I 2015
Jest co czytać i analizować ? Tak licznie podnoszony wątek podrywki wędkarskiej znalazł finał. Przepisy karne też się zmieniają . Duże zmiany !!!!!! W związku z tym że jest to projekt to można jeszcze wyrażać opinie do czego zachęcam na Forum. Adres zamieściłem w moich linkach jest na samym dole.
[2010-02-08 21:48]
koledzy jestem z lubelskiego pię kne odnogi wisły, łachy ,STĘŻYCA, PAWŁOWICE ale k....wa nikt nie bierze się za tych kłusoli a straż ma z nimi układy ico masz zrobić!!!
[2010-02-08 23:04]
┏┫ | | ┣┓ ┏┓
┗┫━━ ┃ ━━┣┛ ┣┫
┃ ━━━━━ ┃ ┏┳┫┣┳┓
┗━━┳━┳━━┛ ┃ ┃
━━━━┃ ┃ ┗━┳┳━┛
━━━━┃
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
|||||||||||||||||||||||||||||||
Kłusole nie rozumieją słowa pisanego więc obrazkowo do nich trzeba przemawiać .
[2010-02-11 14:03]
tępić kłusoli jak straz nie pomaga albo policja oni sa bezwzględni potrafią dać ci w pysk bo on musi wyciągnąc sieci a jest ich 6-ciu i mowi morda w kubeł a ja jestem sam z kolegą i co wy na to??? [2010-02-12 06:57]
znakiem tego olewam płacenie karty... bo i po co ? skoro kontroli mikro więc jak zkłusuję to i tak mi nic nie zrobią (prawie) .beznadzieja totalna brak słów i tyle [2010-02-12 09:37]
Politycy zajmują się przeróżnymi Komisjami ( trwa to już kilka lat i z naszych podatków idzie na to , już miliony złotych , następnie w tym roku są wybory , ale ja na znak protestu...nie będę w nich uczestniczył ) ...................Kiedy wreszcie zacznie się liczyć normalnie myślący Polak ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? .
[2010-02-12 18:27]
Jurku zbaczając z tematu udział w wyborach to nasz obowiązek,może tym razem wybierzemy wspaniałych polityków, którzy zadbają o wędkarstwo i wędkarzy a jest nas 800tyś
[2010-02-12 18:37]
Zgadzam się z Tobą Czarku , Ale , czy Walne Zebranie nie jest obowiązkiem każdego wędkarza , zgodnie ze Statutem....każdy wędkarz ma obowiązek uczestniczenia w Walnym Zgromadzeniu swego Koła ----------- gdyby tak było ....to na ta kadencję Eugeniusz Grabowski ( generał milicji obywatelskiej )...nie byłby Prezesem Głównym PZW ---------------- , a może według Statutu , tylko 2 kadencje pełnić , a jest już od 1989 roku ........ i gdzie tu prawda i wytyczne ????????????????????????????????????? .
[2010-02-12 18:54]
Witam (bez urazy dla straży rybnej)raz się zdaża ze strażnik przyłapie kłusownika i za drobną łapówke kary nie ma.Większośc straży jest godna pochwały a ta mniejszośc niestety nie.Dziękuje i pozdrawiam.
[2010-02-12 20:42]