Kłusownicy w mundurach

/ 33 odpowiedzi / 4 zdjęć

Kłusownicy w mundurach

u?ytkownik57785

Gruba sprawa. To juz nie przelewki. Ja tylko dodam (absolutnie nikogo nie bronię), że  nieraz podejmując działania PSR, SL, Policja i inne służby korzystają z pojazdów nieoznakowanych w celach wywiadowczych, operacyjnych na podstawie takich powiadomień. Ale to jest na pewno do szybkiego i wyjaśnienia i wyciągnięcia surowych konsekwencji wobec potencjalnych-ewentualnych winnych. To już przekracza wszelkie granice korupcji i znamion przestępstwa. Muszę tu także wspomnieć o częstych przypadkach ujawnienia "przebierańców" w takich sytuacjach. I oby tak było i tym razem. (2011/06/01 08:53)

lomzak1

Kłusownictwo strażników to poważna sprawa. Mamy ten sam problem nad Narwią. Strażnik PSR dwa - trzy razy w tygodniu sprzedaję w sklepie rybnym setki ( nie przesadzam) kilogramów ryb.  Całe lokalne środowisko wie o tym. Znają personalia tego człowieka. Mimo to nikt nic nie robi. Mieszkam w małej miejscowości i gdybym próbował coś tym zrobić zostałbym napiętnowany. (2011/06/01 09:10)

u?ytkownik57785

Kłusownictwo strażników to poważna sprawa. Mamy ten sam problem nad Narwią. Strażnik PSR dwa - trzy razy w tygodniu sprzedaję w sklepie rybnym setki ( nie przesadzam) kilogramów ryb.  Całe lokalne środowisko wie o tym. Znają personalia tego człowieka. Mimo to nikt nic nie robi. Mieszkam w małej miejscowości i gdybym próbował coś tym zrobić zostałbym napiętnowany.

Istnieje coś takiego, jak informacja anonimowa i istnieją też media, gazety, radio, dziennikarzy NA PEWNO zainteresuje taka informacja.

(2011/06/01 10:28)

trygław

Prawdopodobnie sprawa trafiła już bardzo wysoko.Dyrektor tych "panów" rzekomo tłumaczył się już u ministra.Sprawa ma być wyjaśniona.Oby tak się stało.
Pozdrawiam
Trygław (2011/06/01 11:18)

u?ytkownik57785

Niecierpliwie czekam na finał tej sprawy. (2011/06/01 11:38)

jurek

jurek

Komendant Państwowej Straży Rybackiej z Gniezna wziął 150 zł łapówki. Chwilę później, ku swojemu ogromnemu zdziwieniu, został zatrzymany.

37-latek z Gniezna dzięki wykonywanej przez siebie pracy wszedł w posiadanie informacji o miejscu znajdowania się łodzi wiosłowej, którą skradziono w październiku ubiegłego roku z jeziora Powidzkiego. Za wskazanie miejsca, gdzie można znaleźć łódkę zażądał od jej właściciela 150 zł. Komendant nie przewidział jednak, że o jego propozycji dowiedzą się słupeccy policjanci walczący z przestępczością gospodarczą. 13 maja zorganizowali na niego zasadzkę.

- Dzięki możliwości zastosowania kontrolowanego wręczenia korzyści majątkowej policjanci ujęli sprawcę przestępstwa tuż po wręczeniu łapówki - informuje Marlena Kukawka ze słupeckiej policji.

Wobec komendanta prokurator zastosował poręczenie majątkowe. Nieuczciwemu funkcjonariuszowi grozi 8 lat więzienia.

źródło: www.slupca.pl

Ja już się niczemu nie dziwię i mogę w ciemno zapewnić , że to była prawda , co pisze kolega Jan , co roku wypływają na światło dzienne takie przypadki , tylko , że Komendanci Wojewódzcy skrzętnie zamiatają to pod dywan , bo w przeciwnym razie sami potraciliby swe funkcje ............... zobaczymy jak to się dalej potoczy --------- społeczny strażnik Jurek.S.

(2011/06/01 11:58)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik57785

Powinni być chyba wszyscy oni objęci rentgenikiem. (2011/06/01 12:09)

jurek

My społeczni strażnicy natychmiast piętnujemy takie nieuczciwe poczynania w swoich szeregach , nie muszę podawać większych przykładów , niech wystarczy wpis pod tytułem  " pijany strażnik " --- , gdzie z pomocą kolegów strażników temat został definitywnie załatwiony ------------- Mam również nadzieje , że kolega Jan , będzie pilotował tą sprawę i Nam będzie przekazywał dalsze jej dzieje .

Gratuluję  Janie spostrzegawczości i dobrego wyczucia , serdecznie Cię pozdrawiam .
(2011/06/01 12:10)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik64718

Mało jeszcze wiecie o niektórych przypadkach już pisałem, ale oczywiście nikt mi nie wierzył . Teraz już wiecie po co niektórzy wstępują w szeregi SSr i PSR.  Niektórym opłaca się bycie strażnikiem są pieniążki no i rybki, a jakie poszanowanie wśród kolegów kłusowników. (2011/06/01 12:24)

u?ytkownik57785

Mało jeszcze wiecie o niektórych przypadkach już pisałem, ale oczywiście nikt mi nie wierzył . Teraz już wiecie po co niektórzy wstępują w szeregi SSr i PSR.  Niektórym opłaca się bycie strażnikiem są pieniążki no i rybki, a jakie poszanowanie wśród kolegów kłusowników.

No trudno wierzyć każdemu, kto coś na ten temat napisze, bez konkretów, to chyba jasne. Ale to nie świadczy, że ogólnie wszystkie oddziały PSR i SSR to skorumpowane świnie, złodzieje i kłusownicy. Nie ma chyba w tym kraju diecezji ze wszystkimi bezgrzesznymi księżmi, komendy Policji ze wszystkimi uczciwymi gliniarzami, Urzędu ze wszystkimi uczciwymi i uczynnymi urzędnikami itd....

(2011/06/01 12:35)

u?ytkownik64718

Oczywiście mastif masz racje, nie wszyscy,dlatego jak widzisz powyżej napisałem :niektórzy:, ja też byłem strażnikiem SSR, ale za dużo się naoglądałem i nie umiałem współpracowac z niektórymi strażnikami( kłusownikami) , dlatego też zrezygnowałem bo nie w takiej straży chciałem działac. (2011/06/01 12:46)

u?ytkownik57785

Oczywiście mastif masz racje, nie wszyscy,dlatego jak widzisz powyżej napisałem :niektórzy:, ja też byłem strażnikiem SSR, ale za dużo się naoglądałem i nie umiałem współpracowac z niektórymi strażnikami( kłusownikami) , dlatego też zrezygnowałem bo nie w takiej straży chciałem działac.

A mogłeś może właśnie zostać i jakoś tępić takie zjawiska. 

(2011/06/01 13:09)

MrCrasny

Ot i wyszło szydło z wora. Jednak najciemniej jest pod latarnia. (2011/06/01 14:17)

Jack14

Brawo kolego JAN2 wreszcie jakaś konkret nie tylko podejrzenia.

Nakryłeś kłusoli na gorącym uczynku zrobiłeś co należało i co mogłeś zrobić w danej sytuacji.

Zobaczymy (bo również czekam z niecierpliwością) jak cała sprawa się zakończy.

ps

Szkoda, że jeszcze nie zrobiłeś fotek z tego całego zajścia. 

(2011/06/01 17:53)

radekzdw

Ale to nie tylko tam sie tak dzieje u nas na zbiornikach jak brały amury takie do 10kg to jak sie straż rybacka dowiedziała to łódź z silnikiem i jezdzili i tłukli w wode kijami czym sie dało po czym za 2dni juz ryba wcale nie brała bo zastawione były siaty! Jedna wielka banda potrafia wlepić kare bo ktoś do wpisu nie wpisze daty i łowiska a sami kręcą pieniądze z ryb na lewo BANDA DECYDENTÓW!!! (2011/06/01 18:29)

Jack14

radekzdw czy jesteś w stanie to udokumentować jak zrobił to JAN2 nawet bilingi o zgłoszeniu czy też wolisz patrzeć i milczeć? (2011/06/01 18:37)

u?ytkownik57785

radekzdw czy jesteś w stanie to udokumentować jak zrobił to JAN2 nawet bilingi o zgłoszeniu czy też wolisz patrzeć i milczeć?

Podpisuję się pod tym pytaniem.

(2011/06/02 07:39)

lomzak1

Niestety nie wszyscy mamy tyle odwagi co Jan. Gdyby tak było nasze wody wyglądałyby zupełnie inaczej. (2011/06/02 09:08)

mik7

Kłusownicy w mundurach.
Chciałbym napisać parę słów na temat kłusowania w Parku Narodowym Ujście Warty i nie tylko.
Nikt z tą sprawą nic nie zrobi chyba że da się rozdmuchać całą sprawę. Już od dawna pan dyrektor PNUW K.W. (nie jestem pewien czy mogę używać nazwiska) wie że ma w swoich szeregach kłusownika bo już kiedy powstawała straż parkowa zatrudnił pana S. który jest i był największym kłusownikiem w rejonie.Zatrudniając kłusownika myślenie pana K.W. zapewne było takie "Lepiej jest mieć jednego kłusownika w swoich szeregach i pod okiem niż wielu na wodzie i  ganiać za nimi. Tylko że prawo jest takie samo dla wszystkich "tylko nie dla straży PNUW" i w szczególności strażnicy powinni go przestrzegać. Pan dyrektor tylko nie zauważył że korupcja tak jak i kłusownictwo rozszerza się jak gangrena, i jak się ręki nie odetnie to całe ciało umrze. Przyjmując jednego kłusownika do straży zezwolił na ten proceder i dzisiaj mamy "kłusowników w mundurach".  Proceder jest bardzo poważny bo nie chodzi tylko o kłusownictwo w które są zamieszane służby państwowe ale też paserstwo bo przecież gdzieś te ryby trafiają. Postanowiłem napisać coś na ten temat bo jestem przerażony korupcją jaka płynie z instytucji państwowych, ludzie którzy powinni pilnować przestrzegania prawa sami je łamią. Nich każdy z nas zastanowi się co może zrobić aby nie zamieciono tej sprawy pod dywan tak jak to było już wielokrotnie. (2011/06/02 10:49)

u?ytkownik57785

Kłusownicy w mundurach.
Chciałbym napisać parę słów na temat kłusowania w Parku Narodowym Ujście Warty i nie tylko.

Nikt z tą sprawą nic nie zrobi chyba że da się rozdmuchać całą sprawę. Już od dawna pan dyrektor PNUW K.W. (nie jestem pewien czy mogę używać nazwiska) wie że ma w swoich szeregach kłusownika bo już kiedy powstawała straż parkowa zatrudnił pana S. który jest i był największym kłusownikiem w rejonie.Zatrudniając kłusownika myślenie pana K.W. zapewne było takie "Lepiej jest mieć jednego kłusownika w swoich szeregach i pod okiem niż wielu na wodzie i  ganiać za nimi. Tylko że prawo jest takie samo dla wszystkich "tylko nie dla straży PNUW" i w szczególności strażnicy powinni go przestrzegać. Pan dyrektor tylko nie zauważył że korupcja tak jak i kłusownictwo rozszerza się jak gangrena, i jak się ręki nie odetnie to całe ciało umrze. Przyjmując jednego kłusownika do straży zezwolił na ten proceder i dzisiaj mamy "kłusowników w mundurach".  Proceder jest bardzo poważny bo nie chodzi tylko o kłusownictwo w które są zamieszane służby państwowe ale też paserstwo bo przecież gdzieś te ryby trafiają. Postanowiłem napisać coś na ten temat bo jestem przerażony korupcją jaka płynie z instytucji państwowych, ludzie którzy powinni pilnować przestrzegania prawa sami je łamią. Nich każdy z nas zastanowi się co może zrobić aby nie zamieciono tej sprawy pod dywan tak jak to było już wielokrotnie.

A co my wszyscy możemy tutaj z tym zrobić? Pomóc w tej sprawie sobie i innym, możesz tylko TY kolego. Porusz sprawę w mediach, na pewno dziennikarzy to zainteresuje. Media mają ogromną siłę i władzę. Jeśli masz jakieś dowody oprócz spostrzeżeń i domysłów, to działaj, my tego nie zrobimy, bo sprawy nie znamy.

(2011/06/02 12:23)

noak

Proceder jest bardzo poważny bo nie chodzi tylko o kłusownictwo w które są zamieszane służby państwowe ale też paserstwo bo przecież gdzieś te ryby trafiają.

Nawiązując do przedstawionej historii Pana Jana2 o niby nakryciu kłusowników, chcę powiedzieć, że fakty są zupełnie inne. Przypadkowi turyści spacerujący drogą w kierunku Postomii i wędkarze, widzieli zaistniałe zdarzenie. Proszę spytać ów Pana Jana2, gdzie faktycznie trafiły skonfiskowane ryby? I kto je ważył, jeżeli nawet nie dojechały na teren Dyrekcji Parku!

Pan Jan2 opisując zdarzenie ma wiele pytań i wątpliwości. Najlepiej jest wkopać innych i umyć ręce. Największymi kłusownikami są ci, którzy rozsiewają ploty i wypisują bzdury, żeby nie wzbudzać podejrzeń!!!! I co teraz powiecie Panowie??? Znam temat, mam foty i są na wszystko świadkowie.
Ciekawe czy tak każdy wędkarz waży, mierzy i wpisuje w książeczkę swoją zdobycz. Jeżeli nie to chyba też jest swego rodzaju kłusownikiem. (2011/06/03 10:42)

u?ytkownik57785

Wobec zaistniałego faktu, coś czuję, że temat się rozwinie. Wstrzymuję się póki co z komentarzami aż do rozwinięcia sprawy. Czekam na ciąg dalszy i nie tylko ja. (2011/06/03 10:47)

noak

Sprawa jest pewnie bardzo rozwinięta, tylko w złym kierunku. Tak właśnie jest w naszych instytucjach mundurowych i nie tylko. Kto ma większą władzę, niszczy tych przeciętnych w większości przypadków niewinnych ludzi i umywa od wszystkiego ręce. (2011/06/03 11:45)

noak

Panie Darku M. I PANIE JANIE K. CHCĄC SKOMENTOWAĆ W TELEWIZJI HTS SŁUBICE ZAISTNIAŁE ZDARZENIE PROSZĘ DODAĆ JAK ZAKOPYWAŁ PAN SKONFISKOWANE RYBY A WŁAŚCIWIE NIE PAN TYLKO ŻONA KTÓREGOŚ Z WAS DO BAGAŻNIKA SWOJEGO AUTA I TO W TAKIM POŚPIECHU ŻE NIE WSPOMNĘ. PROSZĘ WSPOMNIEĆ JAK WAŻYLIŚCIE TE RYBY NA TERENIE DYREKCJI, SKORO TAM NIE DOJECHAŁY ICH DROGA SKOŃCZYŁA SIĘ ZA MOSTKIEM! TO CHYBA TEŻ JEST KARALNE PRAWDA? PECH CHCIAŁ ŻE WIDZIAŁEM TEN JADĄCY SAMOCHÓD I WAS SIEDZĄCYCH NA ŁAWCE Z PANIĄ NA SPALONYM I CAŁE ZDARZENIE.

,,GRATULACJE DLA P.DARKA, KOLEGI I PANI KTÓRA Z NIMI BYŁA'' CIEKAWE TYLKO CZY PANOWIE RÓWNO PODZIELILI SIĘ TYMI RYBAMI
FOTKI UMIESZCZĘ NA ODPOWIEDNIEJ STRONIE, OCZYWIŚCIE JAK TO PANOWIE Z SSR CZY PSW KONFISKUJĄ I ZAKOPUJĄ RYBY DO BAGAŻNIKA SWOJEGO AUTA! CIEKAWA SPRAWA, Z ROZMÓW WĘDKARZY WYWNIOSKOWĄĆ MOŻNA BYŁO ŻE KTOŚ DAŁ CYNK O LUDZIACH NA ŁODZI, I ZARAZ JADĄCE AUTO W STRONĘ POSTOMII. PAN JAN2 NAPISAŁ ''DLACZEGO PANOWIE Z AUTA NIE PODJECHALI DO NAS TYLKO OD RAZU DO WORKÓW"" JEŻELI DOSTAJĘ OD KOGOŚ CYNK ŻE TAM CZY TAM JEST TO CZY TO- WIĘC KIERUJĘ SIĘ W TO MIEJSCE A NIE DO DWÓCH MĘŻCZYZN SIEDZĄCYCH Z KOBIETĄ NA ŁAWCE, LUDZIE LITOŚCI, SAMA LOGIKA. PO PROSTU PANOWIE KTÓRZY NIE ZŁAPALI NIKOGO ZA RĘKĘ A NIE ZROBILI TEGO W 100% ZABRALI RYBY I NAGŁAŚNIAJĄ SPRAWĘ KŁAMSTWAMI. ALE KIJ MA DWA KOŃCE.

A może Panowie nagłośnili sprawę aby pozyskać aplauz i aprobatę. No, masakra. Jeszcze się okaże że to Oni kłusowali a "strażnicy "ich nakryli.

(2011/06/04 01:01)

Kajko78

Noak napisz coś więcej o całym zajściu oraz przedstaw wszystkie dowody w jakich posiadaniu jesteś. Sprawa jest poważna a wszystko co może pomóc w wyjaśnieniu jej niech zobaczy światło dzienne. Pozdro (2011/06/04 08:34)