Kłusownicy w mundurach
W dniu 28.05.2011r. będąc na spacerze po terenie rezerwatu przyrody Ujście Warty w Słońsku, około godz. 11.50 została zauważona łódź koloru jasno-zielonego z silnikiem motorowym, która płynęła rzeką Postomią od strony miejscowości Słońsk. W w/w łódce znajdowało się czterech mężczyzn z czego, trzech ubranych było w mundury, jakie noszą strażnicy i pracownicy parku narodowego a jedna osoba była ubrana w strój cywilny (bluza z długim rękawem jasno-niebieska, czapka z daszkiem koloru czerwonego).
Po wpłynięciu z rzeki Postomii do kanału łączącego z tzw. Kanałem Czerwonym łódz dobiła do brzegu. Następnie w/w osoby wysiadły z niej i zaczęły wyładowywać z łodzi worki foliowe koloru niebieskiego i odnosić je w pobliskie zarośla gdzie je pozostawili, po czym odpłynęli w kierunku kanału czerwonego. Po sprawdzeniu co znajduje się w pozostawionych workach, okazało się że znajdują się w nich ryby (szczupaki). Niezwłocznie po zidentyfikowaniu znaleziska skontaktowałem się telefonicznie z Państwową Strażą Rybacką w Gorzowie Wlkp. i poinformowałem o zaistniałej sytuacji celem konsultacji. Po ponownym kontakcie z PSR w Gorzowie Wlkp. otrzymałem informację, że obecnie nie ma na miejscu żadnego strażnika i ustaliliśmy że najlepiej w tej sytuacji powiadomić Policję i poprosic ich o pomoc. O 12.16 powiadomiłem telefonicznie dyżurnego Policji w Kostrzynie nad Odrą o całym wydarzeniu. Po około 10 minutach w miejsce pozostawienia worków z rybami podjechał samochód osobowy m-ki Ford Fiesta koloru ciemno-niebieskiego na numerach gorzowskich, z którego to wysiadło dwóch mężczyzn (chciał bym nadmienić że ja wraz z dwoma świadkami siedzieliśmy na ławce oddalonej od miejsca pozostawienia ryb o ok. 20m) . W/w panowie jak już nas zauważyli to podeszli do nas w zapytali co my tu robimy. Tu pragnę nadmienić, iż z relacji panów strażników ponoć dostali zgłoszenie że ktoś przebywa na terenie parku, więc czemu widząc nas nie podjechali najpierw do nas, tylko od razu podjechali w miejsce pozostawienia ryb? Dlaczego do rzekomej interwencji odnośnie przebywania osób postronnych na terenie parku przyjechali samochodem prywatnym a nie służbowym? W tym czasie akurat rozmawiałem telefonicznie z PSR w Gorzowie Wlkp. i automatycznie podawałem numer rejestracyjny samochodu. W międzyczasie jeden z panów mi się wylegitymował legitymacją służbową Służby Parku Narodowego (dane strażnika do wiadomości zainteresowanych), Strażnik Obwodu Ochrony “Chyżyno" ,ta informacja także została podana do PSR w Gorzowie Wlkp, a drugim mężczyzną okazał się pracownik parku . Następnie ja okazałem się legitymacją strażnika SSR, i przedstawiłam się i wskazałem miejsce porzucenia ryb, które to ,było oddalone od w/w pojazdu o ok. 5m. Następnie po zrobieniu zdjęć pozostawionych ryb telefonem komórkowym wyciągnięto z krzaków worki na trawę celem ustalenia ilości skłusowanych ryb. Okazało się, że jest ich ok.70 szt. Po konsultacji Strażnika Obwodu Ochrony z PSR w Gorzowie Wlkp. ustalono że znalezione ryby zostaną zabezpieczone i wspólnie zakopane. Po przewiezieniu łupu na teren dyrekcji Parku oszacowano wagę ryb na 180 kg., po czym zostały one zakopane. W budynku dyrekcji została sporządzona notatka z zaistniałej sytuacji przez Strażnika Obwodu Ochrony. Wymienione w notatce godziny zostały ustalone na podstawie odczytu połączeń z telefonu komórkowego.
Nasuwają się następujące pytania, które to wymagają wyjaśnienia:
1.kto z pracowników parku w tym dniu i o tej godz korzystał z łodzi z silnikiem motorowym,
2.personalia osób które płynęły łodzią
3.dlaczego po terenie parku narodowego pracownicy poruszają się prywatnymi samochodami
4.dlaczego nie podjechali do nas tylko zatrzymali się przy miejscu pozostawienia łupu
5.skąd mogli wiedzieć o porzuconych rybach
6.skoro pan strażnik dostał zgłoszenie o poruszających się osobach po terenie parku, to od kogo było zgłoszenie, o której godzinie i w którym miejscu owe osoby miały by się znajdować
7.jak długo taki proceder trwał, i jak długo jeszcze będzie trwał
Personalia świadków są możliwe do uzyskania u osoby sporządzającej w/w notatkę służbową. Na miejsce zdarzenia można dojechać, wjeżdżając poprzez pierwszy mostek przez kanał Czerwony i jadąc drogą gruntową do zbiegu Postomii z kanałem, tam droga się kończy.
do wiadomości:
1.Komenda Powiatowa Policji w Słubicach
2.Państwowa Straż Rybacka w Gorzowie WLKP.
3.Dyrektor Parku Narodowego Ujście Warty
4.a/a
ZACHĘCAMY DO PODZIELENIA SIĘ SWOIMI KOMENTARZAMI NA NASZYCH STRONACH NAPISZCIE CO O TYM MYŚLICIE
http://www.rapa-slubice.pl/forum/view-postlist/forum-4-pozostae-tematy/topic-14-kusownicy-w-mundurach.htm