Witam wszystkich . Jeśli przeczyta to jakiś Strażnik, z PSR to proszę o kontrole Stawów w miejscowości Zielona okręg Częstochowa , wieczorami od marca dobrze bierze Sum i sandacz . Jak wszyscy tak zaczniemy robić to za kilka lat te ryby znikną ??
człowieku tak jest wszędzie. u mnie na górskiej non stop spotykam zgredzików z gruntówami . dzisiaj jeden do mnie powiedział:"chyba przestanę płacić za te górskie" (2009/05/24 19:10)
Obawiam się że żaden strażnik tego nie przeczyta (z Waszego rejonu). Wbić w komórkę numer najbliższej placówki PSR i natychmiast dzwonić-proste jak budowa cepa. Zostaje jeszcze 112 i informowanie Policji.W jednym i drugim przypadku warto zapytać o stopień i nazwisko żeby wiedzieć z kim się gadało. Ja tak zrobiłem z jednym jeziorkiem to następnego dnia oddzwonili i poinformowali co i jak.Tylko nie rób tego konspiracyjnym szeptem,przedstaw się,podaj swój numer telefonu i poproś o informowanie co i jak.Nawet jak rozmawiasz nie z PSR tylko Policją nie ma się co czaić bo gliny i nie powinno się ich informować,Oni są dla ludzi i mają (jeśli PSR nie może) sprawdzić takie doniesienie-i koniec. (2009/05/24 19:23)
ten sam problem wystepuje umnie na warcie klusole wporcie lapia wmarcu sandacze szczupaki a kontroli niet a jak jest kontrol to o 10 11 jak klusownik idzie do domu na obiad (2009/05/24 20:14)
Wiadomo czysta łobuzeria najlepiej jak bys zadzwonił do okregu w Czestochowie do Dyrektora Baruta albo do Maceja Brudzinskiego jednak podpowiadam ze najlepiej pogadać z Mackiem napewno coś zaradzi pozdrawiam. (2009/05/24 21:13)
Kolego mydi kontrole są o 10 - 11 jak kłusole są na obiedzie, bo wydaje mi się że strażnicy ich się boją (bo zazwyczaj są w kupie i się trzymajęą razem) ile razy mamy sytuację że strażnik czepia się zwykłego wędkarza za to, że odszedł parę metrów od swojego stanowiska, zamiast wziąć się za robotę i ścigać prawdziwych kłusoli? Co innego Kolega jurek (Jerzy Suchodolski) nasz portalowy kolega. On się nie szczypie, oby jak najwięcej takich strażników. Na pohybel kłusolom i Pozdro dla kumatych (2009/05/24 23:13)
to są fakty skontrolować dziadka to potrafią. A gdzie oni są jak gość w nocy łapie na 4 kije lub nie ma opłaconej składki i też łapie i to często śmiejąc sie że jego to kontrol jeszcze nie złapała GDZIE JESTEŚCIE PANOWIE STRAŻNICY (2009/05/26 12:02)
takich to trzeba brac za dup............ albo lamac im kije tak nie moze byc abuzniej dziwimy sie co z ta ryba tak ze fajnie by bylo jak by sami wedkarze zrobili akcje aby polapac kusoli pozdrawiam panowie (2009/05/26 23:11)
Witam wszystkich , bardzo często zdarza się że strażnicy PSR --- boją się jeździć na kontrole w tych porach ---, kiedy grasują kłusownicy lub różnego rodzaju wędkarze-kłusownicy , zazwyczaj PSR odpowiada , że przyjęli zgłoszenie i jak będą mieli wolny czas ---, to może podjadą ---, ale jak już podjadą --- to może to być po tygodniu i z wielkim hałasem (gdzie w dobie telefonów komórkowych , każdy w kilka sekund poinformuje tych kłusowników , i nigdy nie dadzą się złapać na gorącym uczynku ) ..........Ale jest inny sposób ---, tzn. Sami wędkarze z jednym społecznym strażnikiem , mogą przez kilkanaście dni gnębić tych nieetycznych , że odejdą gdzie indziej , lub można doprowadzić kilku z nich przed Sąd Koleżeński przy Kole wędkarskim---, a tam kary są nawet do wykluczenia ze struktur PZW ( każdy obywatel , w tym i wędkarze mogą obezwładnić i trzymać kłusownika , do przyjazdu Policji , Straży Miejskiej itp.----------- jest to tak zwane ZATRZYMANIE OBYWATELSKIE-----------, jeżeli delikwent np. szarpie ryby , stawia sieci , kradnie majątek Skarbu Państwa , lub popełnia inne przestępstwa , nawet kradzież torebki starszej osobie , samochodu , pobicie itp --------- zawsze macie prawo nawet sami wędkarze pomóc sobie ...........ALE TRZEBA CHCIEĆ!!!!!!!!!!!!..............Dobrze by było , żeby był z Wami jeden społeczny strażnik PZW ---------- chodzi tu o wiedzę co jest przestępstwem a co wykroczeniem..........nawet za wykroczenia Kumaty Strażnik , może skutecznie uprzykrzyć życie takim kłusolom , przy wsparciu wędkarzy )......SZKODA , ŻE TO NIE JEST MOJA JURYSDYKCJA , BO BYM SZYBKO WAM POMÓGŁ ...............Pozdrawiam wszystkich Jurek Suchodolski z Płocka --- społeczny strażnik PZW , (2009/05/29 17:45)
Witam do kolegi irek miotek czy próbowałes dzwonić do okregu w Częstochowie do tych osób ktorch ci wymieniłem jesli nie to jutro będe próbowal gdzies podzwonic i przedstwie tą sprawę cos trzeba bedzie zadziałać pozdrawiam. (2009/05/29 22:02)
Kolego Irku jak byś nazwał odłowy firmowane przez Zarząd Okręgu Częstochowa oraz PZW Kalety w wrzesniu ubiegłego roku w Zielone dolny staw. Czy odłowy prowadzili wędkarze czy kłusole. Szkoda tych setek śniętych ryb tak wędkarze nie postępują (2009/07/08 13:53)
Jak pisałem w moim opisie łowiska. Część zabrał związek i to nie byle co!! Wzięli kilka dużych sumów, no po prostu czyste bezprawie!!!!!!!!!!! (2009/07/09 20:15)
Sumik. Warto zrobić trochę fotek takim panom i wystawić w necie, oraz przesłać do PZW z opisem i linkiem do zdjęć opublikowanych. Ciekawe co wtedy zrobią. Bez komentarza....Tomek (2009/07/10 08:08)
Zgadzam się z Tobą Tomku , zrobić zdjęcia ( można z ukrycia , by nie narażać się tym palantom ) , i opublikować wszędzie , a jeszcze lepiej we wszystkich sklepach wędkarskich.............Jednak dobry pomysł .....t12tom......, pozdrawiam Jurek . (2009/07/10 10:44)
Ten ostatni pomysł koliduje z ustawą ochrony danych osobowych. Niestety, moim zdaniem jest to chore, bo byłby to idealny sposób zarówno na kłusowników jak i np. złodziei w sklepach. (2009/07/10 12:16)
Masz racje ...czermin... , że to jest niezgodne z prawem , Tylko Sądy Powszechne mogą wydać taką zgodę na publikację zdjęć i to jako karę dodatkową , ale czynią to bardzo , bardzo rzadko ...........ale jeśli by było wolno to by wisiał bat nad nimi ( napisałem powyżej ten post w złości i determinacji na tą plagę kłusoli ) ..Jurek społeczny strażnik . (2009/07/12 13:29)