Kłusownicy?

/ 43 odpowiedzi / 2 zdjęć

Bedoc dzis (14.10.2010r) na rybach w okolicach Okulic podjechał samochud z którego wysiadło troje (3) ludzi. Jeden odjechał gdzies dalej autem... Ci troje (3) podeszli pod rzeke nastepnie rozciagneli sieć (jak oni to nazywali wskaznik do pomiaru głebokosci) dwóch z nich weszło do wody i zaczeli ja ciagnoć... Jeden natomiast szedł brzegiem z wiadrem ... Ja niewiedziałem co robic... i mam teraz do Was pytanie co mogłem zrobic ...

Mam zdjecie ale słabej jakosci... (robione telefonem we mgle z odległosci około 100m) 

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

DjPi

przepraszam za spam ... (2010/10/14 14:53)

wedkarz2309

Co to jest za zdjęcie?:)

Wygląda na robione z daleka i z góry...:)

Chyba, że to złudzenie optyczne...:)

(2010/10/14 14:59)

DjPi

nie nie tylko musiałem zmniejszyc a jakosc nie za dobra telefonem robiłem ... i jest troszke przekrzywione (2010/10/14 15:01)

wedkarz2309

Aaa...!:)

Już dobrze widzę, po prostu źle "odczytałem" obraz...:)

Moje zdanie jest takie: idą z siatą, poczują, że coś wpadło, wyciągają i do wiadra!

Mogę się mylić oczywiście, ale wydaje mi się, że mam rację!:)

(2010/10/14 15:17)

DjPi

Jeszcze zanim mnie zobaczyli to cos mowili o Szczupakach.. ze tu sa i tam dalej ... i mne zobaczył wtedy to powiedział ze tam nie idziemy bo wedkaz jest... (2010/10/14 15:55)

wedkarz2309

Może spotkasz ich jeszcze kiedyś, to spisz nr tablic rejestracyjnych i zrób odpowiednie kroki, aby ich "zdjęto":)

Przydałby się w tej sytuacji portalowy kol. jurek!:)

(2010/10/14 16:08)

DjPi

ja jestem tutaj nowy i nie wiem kto jest kim jeszcze ;] Ale mam nadzieje poznac kogos z moich okolic kto zajmuje sie takimi sprawami niestety ja nie wiedziałem co mam zrobic w takiej sytusacji i tez mam taka nadzieje ze ktos ich zdejmie (2010/10/14 16:11)

u?ytkownik39709

kolego jeśli przyłapałeś tych sk......ów na gorącym uczynku trzeba było dzwonić na policje albo do ssr wtedy oni podjeli by kroki coby dupnąć tych gnoji (2010/10/14 19:04)

Sniper64

Jeszcze zanim mnie zobaczyli to cos mowili o Szczupakach.. ze tu sa i tam dalej ... i mne zobaczył wtedy to powiedział ze tam nie idziemy bo wedkaz jest...

Witajcie!!!
Cześć Mateusz!
 ...nie dziwię się że nie wiedziałeś jak zareagować!!! zrobiłeś fotkę to bardzo dobry pierwszy krok! Następnym razem jak coś podobnego zauważysz to tak jak już tu koledzy tobie podpowiadali....dzwoń do SSR lub na policję nigdy nie podchodź do kłusoli sam!!! Dobrze było by jak byś postarał się o nr.Tel. do strażników na swoim terenie! policja to wiadomo!z mojego doświadczenia wiem że goście nie raz to robili i przyjdą ponownie! Wtdy już będziesz wiedział jak ich potraktować...Pozdrawiam :)    (2010/10/14 19:36)

macko

tak się składa ze jestem w SSR ale Kraków, mieszkam obecnie w krakowie, Piszesz o okulicach, czy było to na rabie ?? wiem gdzie są okulice i możesz zapomnieć o pomocy ze strony PSR lub SSR w tamtym rejonie. Nie wiem gdzie jest najbliższy komisariat, ale jedynym wyjściem jest zadzwonić na policje, zrobić z ukycia fotki, i oddalić się do drogi którą przyjechali w miejsce w którym łączy się z jakąś główną drogą. Musisz dokładnie wiedzieć gdzie się znajdujesz aby patrol mógł trafić. Wystarczy tylko zaczekać az będą z rybkami i siecią ( nawet gdy nic nie złowią posiadanie sieci bez uprawnień rybackich jest karalne). W Krakowie kilka wykroczeń juz ujawniliśmy, ale chodzimy na kontrole w kilka osób i napewno nie odważylibyśmy się zaczepiać większej liczby osób ( jak było w Twoim przypadku).Szkoda ze nie zapisałeś nr rejestracji, policja by mogła ich lekko postraszyc. (a moze akurat suszyli by sieci przed domem :D (2010/10/14 20:32)

jacenty75

Jeszcze zanim mnie zobaczyli to cos mowili o Szczupakach.. ze tu sa i tam dalej ... i mne zobaczył wtedy to powiedział ze tam nie idziemy bo wedkaz jest...

Jak na kłusowników to wydaje mi się, że i tak delikatnie i kulturalnie potraktowali obecność wędkarza podczas swojej roboty. Szkoda, że nie zostali przyłapani na goracym uczynku przez odpowiednie służby. (2010/10/15 09:16)

DjPi

a mam pytanie co by sie stało jak wezwał bym policje ona by przyjechała i okazało by sie ze to nie sa kłusownicy ?? 

czy poniusł bym jakies koszty/konsekwecje tego iż wezwałem policje??

(2010/10/15 15:34)

robcio2535

Nie wiem jak wygląda to w innych rejonach ale w mojej okolicy nie spotkałem sie aby rybak w taki sposób robił odłów jak to opisałeś no i by nie ukrywał auta .Co do policji to powinna przybyć do każdej zgłoszonej interwęcji i nawet gdyby sie okazało ze wszystko jest zgodnie z prawem to  koszty poniesiemy my wszyscy czyli podatnicy. Przecież działałbyś w dobrej mierze i nie wiesz czy to rybak czy kłusol a spytać chyba byś nie poszedł czy kłusują czy na legalu . (2010/10/15 15:58)

Sniper64

Nie wiem jak wygląda to w innych rejonach ale w mojej okolicy nie spotkałem sie aby rybak w taki sposób robił odłów jak to opisałeś no i by nie ukrywał auta .Co do policji to powinna przybyć do każdej zgłoszonej interwęcji i nawet gdyby sie okazało ze wszystko jest zgodnie z prawem to  koszty poniesiemy my wszyscy czyli podatnicy. Przecież działałbyś w dobrej mierze i nie wiesz czy to rybak czy kłusol a spytać chyba byś nie poszedł czy kłusują czy na legalu .

Witam wszystkich:)

Dokładni kolego...po to jest policja i inne służby!!! by reagować na wezwanie....a z kąt można wiedzieć że jak ktoś trzyma drugą osobę za szyję ,a ta się drze!!! że jej nie dusi naprawdę:)  (2010/10/15 18:08)

DjPi

Dokładni kolego...po to jest policja i inne służby!!! by reagować na wezwanie....a z kąt można wiedzieć że jak ktoś trzyma drugą osobę za szyję ,a ta się drze!!! że jej nie dusi naprawdę:) 

notak ale za straz jak sie wezwie bez potrzeby to jest jakas kara za to z tego co sie orientuje

(2010/10/15 18:19)

Sniper64

Dokładni kolego...po to jest policja i inne służby!!! by reagować na wezwanie....a z kąt można wiedzieć że jak ktoś trzyma drugą osobę za szyję ,a ta się drze!!! że jej nie dusi naprawdę:) 

notak ale za straz jak sie wezwie bez potrzeby to jest jakas kara za to z tego co sie orientuje

Kiedy widzisz dym...bo pewno o tej straży pomyślałeś (PSP) w niecodziennym inie naturalnym miejscu to nie będziesz się zastanawiał czy to normalne!!!
,,,,Może jest tu na forum jakiś strażak to nas poprawi jak się mylimy:)) nie pękaj !!! 
(2010/10/15 18:28)

DjPi

Kiedy widzisz dym...bo pewno o tej straży pomyślałeś (PSP) w niecodziennym inie naturalnym miejscu to nie będziesz się zastanawiał czy to normalne!!!
,,,,Może jest tu na forum jakiś strażak to nas poprawi jak się mylimy:)) nie pękaj !!! 

No wiesz ja jestem ale niestety juz nie moge sobie jezdzic ;p za mało lat ;) 

to znaczy jestem w OSP ale orientuje sie ze sie płaci

(2010/10/15 18:45)

zawer

Witam.

Kojarzę tą rzeczkę to Grobka w okolicach Okulic często bywam w tamtych okolicach.Wczoraj jadąc autem widziałem 2  kolesi chodzili po wałach i obczajali na rzekę. Podobno na rzece jeszcze szczupak więc jego kłusowali jedyny sposób na tych skur...nów to wpaść i zrobić konkret roz...ol żeby mieli nauczkę. Pozdro (2010/10/17 22:26)

DjPi

Ja wczoraj byłem ale nikogo nie spotkałem.
Jedynie ja i kolega byliśmy a co do szczupaka to jeszcze chyba jest ;] 
Pozdro [^,^] (2010/10/18 16:59)

Moddy

Jak ma wątpliwości co robić, dzwoń. Tel. na PW, gdybyś chciał. Chętnie pomogę. (2010/10/21 00:31)

perwer

Trzeba było podejsc i zapytac sie po ile maja za kilo.Najlepiej złożyc zamówienie jeszcze od sąsiadów .bo pewnie taniej niz w tesco a ryba świerza ,to moja rada jak nie wiesz co robic jak kłusuja na jeziorze.Chyba ze masz mniej niz 12 lat to przepraszam. (2010/10/21 19:33)

DjPi

perwer przepraszam to nie na jeziorze tylko rzeka. Po za tym mam 16 lat.I nie wiedziałem co zrobić.

Połamania Kija i niech takich łapią co chwila.
Pozdro [^,^]  (2010/10/21 20:23)

jurek

Słuchajcie , nie ma co się dziwić młodemu wędkarzowi , ale jeżeli podał miejsce tej rzeczki , to przecież są etyczni wędkarze , którzy mogą ten problem pozytywnie załatwić , tj . doprowadzić do ujęcia kłusowników przed obliczem Sądu Rejonowego , gdyż ewidentnie popełniają przestępstwo z art.27a i 20, punkt 1 i 5 z Ustawy o Rybactwie Śródlądowym ..................... i tak wędkarz zachował się poprawnie robiąc zdjęcie telefonem , i na pewno nic nie groziłoby mu za zawiadomienie Policji ( nawet nieuzasadnione , przecież nie może znać na pamięć Kodeksu Karnego , a policjanci są od tego ) ............... uważam , że trzeba tą sprawę sfinalizować logicznie , aby więcej nie sięgali po nieswoje
(2010/10/23 13:22)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

ZAMOSCIANIN

Pozdrawiam młodego kolegę. Tak jak napisał Jurek jak widzisz taką sytuację to dzwoń na Policję bez zastanowienia. Sam  nie próbuj zbawiać ( naprawiać ) świata. Kolega z Krakowa napisał, że jak chodzą na kontrolę to w kilku! I on jako praktyk wie co pisze! A co do Policji żadnych kosztów z tego tytułu nie poniesiesz, nawet jeśli przyjadą i stwierdzą, że to jest pomyłka, gwarantuje Ci to. Pozdrawiam.  (2010/10/23 22:06)