Zaloguj się do konta

Kłusownictwo-przepisy i kary

utworzono: 2014/06/14 10:42
Ziomek253

WitamCo sądzicie o polskich przepisach i karach za kłusownictwo?Kary są zbyt surowe np.za jazdę pod wpływem alkoholu masz mniej problemów.Tak samo z karaniem według mnie nie powinno się karać młodzików moczących kija dla rozrywki tak jak kłusownika co zastawia sieci itp.Kłusowników narasta przez to że właściciele łowisk nie zarybiają tylko biorą kasę za sprzedaż kart.Wędkarzowi nie opłaci się łowić legalnie bo tylko traci.Czasy gdzie gdzie brania były co wyrzucenie przynęty minęły bezpowrotnie właśnie przez takie podejście do wędkarstwa. [2014-06-14 10:42]

zbynio 33

WitamCo sądzicie o polskich przepisach i karach za kłusownictwo?Kary są zbyt surowe np.za jazdę pod wpływem alkoholu masz mniej problemów.Tak samo z karaniem według mnie nie powinno się karać młodzików moczących kija dla rozrywki tak jak kłusownika co zastawia sieci itp.Kłusowników narasta przez to że właściciele łowisk nie zarybiają tylko biorą kasę za sprzedaż kart.Wędkarzowi nie opłaci się łowić legalnie bo tylko traci.Czasy gdzie gdzie brania były co wyrzucenie przynęty minęły bezpowrotnie właśnie przez takie podejście do wędkarstwa.

Zadałeś pytanie i sam sobie odpowiedziałeś. Wszyscy o  wszystkim widzą, tylko nic się nie dzieje w danym kierunku. Z tą opłacalnością, to bym polemizował. Hobby nie musi się zwrócić i się nie zwraca biorąc pod uwagę koszty dojazdu i sprzętu.....
[2014-06-14 11:04]

darek-salamon

WitamCo sądzicie o polskich przepisach i karach za kłusownictwo?Kary są zbyt surowe np.za jazdę pod wpływem alkoholu masz mniej problemów.Tak samo z karaniem według mnie nie powinno się karać młodzików moczących kija dla rozrywki tak jak kłusownika co zastawia sieci itp.Kłusowników narasta przez to że właściciele łowisk nie zarybiają tylko biorą kasę za sprzedaż kart.Wędkarzowi nie opłaci się łowić legalnie bo tylko traci.Czasy gdzie gdzie brania były co wyrzucenie przynęty minęły bezpowrotnie właśnie przez takie podejście do wędkarstwa.

Że ryb nie ma bo nie zarybiają i kłusowników narasta? Skoro nie ma ryb bo nie zarybiają to co ci kłusole łapią?Karty wlasciciele wydaja?Piszesz jak kłusownik.Jakie karty?  Kary? Publiczna Kastracja.Facet jesteś i chcesz jako młodzik bez karty łowić.A ja z innymi kolegami mamy Cię popierać i co moze sponsorować.Zastanów sie co piszesz. [2014-06-14 11:07]

Jędrula

Mnie tam wędkarstwo się zawsze opłaca a nie biorę ryb , kupuje paliwo , zanęty , przynęty i sprzęt . Jakim cudem ? A takim , że mój zysk to przyjemność i satysfakcja z łowienia . A karać należy wszystkich zgodnie z prawem i tak sam0 , nie ma równych i równiejszych . [2014-06-14 11:16]

darek-salamon

Mnie tam wędkarstwo się zawsze opłaca a nie biorę ryb , kupuje paliwo , zanęty , przynęty i sprzęt . Jakim cudem ? A takim , że mój zysk to przyjemność i satysfakcja z łowienia . A karać należy wszystkich zgodnie z prawem i tak sam0 , nie ma równych i równiejszych .

Amen. [2014-06-14 11:33]

Diablo

zbyt surowe? Pierwszy raz w życiu taką głupotę słyszę. W sąsiedniej wsi taki jeden jegomość chwalił sie że złapał 300 kg leszcza na tarle i sprzedał po 10 zł za kg. Zajęło mu to 2 godz. Jak go policja złapała to zabrali mu siatki i nic nie zrobili. Strata raptem 50 zł. Cyba się nie podniesie po tej karze.
[2014-06-14 11:52]

powini karac surowo i siatki zaki i ine do klusowania ssieci powinne byc na zezwoleniaa zabioro klusownikowi siatki a on kupi drugie w internecie i dalej bedzie klusowal i czesto powinni byc kontrole pzw  klusownik lapie siecio ryby  wszystkie a my reszte co zostanie jezeli tak dalej bedzie  to nie warto oplacackarty wedkarskiej liceci marek [2014-06-14 13:23]

powini karac surowo i siatki zaki i ine do klusowania ssieci powinne byc na zezwoleniaa zabioro klusownikowi siatki a on kupi drugie w internecie i dalej bedzie klusowal i czesto powinni byc kontrole pzw  klusownik lapie siecio ryby  wszystkie a my reszte co zostanie jezeli tak dalej bedzie  to nie wart oplacac karty  wedkarskiej liceci marek

[2014-06-14 13:29]

powini karac surowo i siatki zaki i ine do klusowania ssieci powinne byc na zezwoleniaa zabioro klusownikowi siatki a on kupi drugie w internecie i dalej bedzie klusowal i czesto powinni byc kontrole pzw  klusownik lapie siecio ryby  wszystkie a my reszte co zostanie jezeli tak dalej bedzie  to nie wart oplacac karty  wedkarskiej liceci  straz wodna przeplynie a klusownik dalej lapie siatko

[2014-06-14 13:35]

[2014-06-14 13:36]

powini karac surowo i siatki zaki i ine do klusowania ssieci powinne byc na zezwoleniaa zabioro klusownikowi siatki a on kupi drugie w internecie i dalej bedzie klusowal i czesto powinni byc kontrole pzw  klusownik lapie siecio ryby  wszystkie a my reszte co zostanie jezeli tak dalej bedzie  to nie warto oplacackarty wedkarskiej liceci janusz

[2014-06-14 13:36]

witam tak popieram ten artykul nizej [2014-06-14 13:38]

darek-salamon

witam tak popieram ten artykul nizej

dzięki:-) ssieci ,siecio ,liceci.Widzę że mamy poliglotę:-) :-) :-) :-)  [2014-06-14 13:47]

Ziomek253

Takich klusownikow co wstawaiają wenciorki czy sieci powinni karać surowo nie tylko przez zabranie sprzetu ale jakies grzywny czy odsiadki ,a nie przez zabranie sprzętu.Raz bylem świadkiem jak złapali wędkarza bez zezwolenia i nie dosyc że zabrali mu sprzęt wysokiej jakości to jeszcze ukarali mandatem 500 zł. [2014-06-14 13:47]

powini karac surowo i siatki zaki i ine do klusowania ssieci powinne byc na zezwoleniaa zabioro klusownikowi siatki a on kupi drugie w internecie i dalej bedzie klusowal i czesto powinni byc kontrole pzw  klusownik lapie siecio ryby  wszystkie a my reszte co zostanie jezeli tak dalej bedzie  to nie wart oplacac karty  wedkarskiej liceci gosc

[2014-06-14 13:49]

Ziomek253

Kłusownictwo w polsce rozwija się przez to że przepisy są zbyt łagodne i przez to że nie oplaci się wędkować legalnie, z braku ryb. [2014-06-14 13:56]

darek-salamon

Takich klusownikow co wstawaiają wenciorki czy sieci powinni karać surowo nie tylko przez zabranie sprzetu ale jakies grzywny czy odsiadki ,a nie przez zabranie sprzętu.Raz bylem świadkiem jak złapali wędkarza bez zezwolenia i nie dosyc że zabrali mu sprzęt wysokiej jakości to jeszcze ukarali mandatem 500 zł.

I dostał maxymalną karę jaka jest w tabeli mandatów. [2014-06-14 14:00]

Ziomek253

Czy taki kłusownik ryzykowałby złapaniem gdyby opłacało mu się wędkować po opłaceniu wszystkich zezwoleń, nawed gdy łowi się dla przyjemności bardzo zniechęca brak jakichkolwiek zdobyczy. [2014-06-14 14:01]

Ziomek253

Łowiłem na wielu łowiskach w mojej okolicy w tym na kilku łowiskach komercyjnych i bardzo irytwoało mnie to że placiłem ponad 40 zł na dziń i nie miałem złapanej nawed malej rybki. [2014-06-14 14:04]

wedkarz popieram zeby siatki byly na zezwolenia  i zakaz siatek sprzedarzy na rynku wtedy bedzie moze mniej klusownikow  jezeli tak dalej bedzie to klusownik dalej bedzie klusowal  i czeste kontrole  strazy wodnej na rzece bo rzadko są kontrole [2014-06-14 14:05]

darek-salamon

A kłusownik zabór sprzętu i tylko mandat [2014-06-14 14:05]

zbynio 33

Kłusownictwo w polsce rozwija się przez to że przepisy są zbyt łagodne i przez to że nie oplaci się wędkować legalnie, z braku ryb.

Te konta powstają chyba tylko po to, żeby zakładać takie tematy i głosić tego typu teorie :))). Przepisy w Polsce są łagodne, ale spokojnie, kiedy rząd zobaczy potencjał, że i tu można wyciągnąć trochę kasy, to na pewno się zaostrzą ;))). Ziomek253 jeśli ktoś kłusuje, czy kradnie to z biedy, jaka by ona nie była i chęci zysku. Jest spora grupa wędkarzy, którzy na łowiskach prywatnych krzyczą, że nie ma ryb i studnia, a prawda jest taka, że nie potrafią łowić. Jest też sporo zbiorników, i tu racja, że nie powinno się brać opłaty za wędkowanie takie bezrybie, a wzięcie choćby złotówki jest grzechem. Nie dość, że nie ma ryb to zarybia się taką wodę kilkoma karpiami, które zaraz i  tak zostają złowione, albo rozprawią się z nimi wcześniej wpuszczone sumy. Powoli zmniejsza się kłusownictwo, a to za sprawą poprawy stopy życiowej. Niestety większość kłusuje z głodu z braku kasy........... Jakie byście proponowali kary za kłusownictwo skoro do tej pory było za pobicie ze skutkiem śmiertelnym 4 lata, a po dwóch się wychodziło...? To jest śmiech i to w każdej dziedzinie życia w Polsce........
[2014-06-14 18:51]

Ziomek253

Idealnym przykładem wyzyskiwania jest jezioro Lipińskie pierwsze i drugie w wielkopolsce, lowie tam od dziciństwa i pamiętam że rybostan był wspaniały i nie bylo kłusowników kazdy łowił ile chciał.Teraz potrafie siedzieć kilka dni z rzędu i nie mieć nawed jednej sztuki.Właściciel sprzedaje kary po 200zł i to z zakazem spiningowania, nie wpuścił żadnej ryby już od 5 lat i nawed nie ma kogoś kto sprawdza te karty.Jestem nie raz zdenerwowany jak czesto przypadkiem wyciągam czyjes wyrzutki czy weciorki, raz nawet znalazłem sieć, ale sam wszystkich wędkujących tam nie zmienię.Szkoda że w polsce dzieją się takie rzeczy i nikt z tym nic nie robi... [2014-06-14 19:05]

pakul1206

Nie można wszystkich wrzucać do jednego worka,świat nie jest biały albo czarny, on jest kolorowy, są tacy którzy łowią nielegalnie bo nie mają co do gara włożyć ale zdecydowana większość kłusuje dla pieniędzy.Czy przepisy w Polsce są za łagodne ? myślę że tak ponieważ jesteśmy narodem który należy " karać, jeb...ć, nie wyróżniać " nie da się w żaden cywilizowany sposób wbić nam do łbów że świat nie skończy się wraz z powrotem do domu z pełnym worem mięsa ale nadejdzie jeszcze kolejny dzień i następny... i jeszcze jeden... .I może warto zostawić choć parę rybek na przyszłość,jak nie dla siebie to może nasze dzieciaki polubią wędkarstwo,bo jak na razie to sytuacja wygląda tak że jak gdzieś coś zacznie dobrze brać to trzeba wyjeb..ć wszystko i jazda dalej. Wędkarze też handlują, jak są nawet limity to jak masz dwa szczupłe to przychodzi gość, zawija je a ty konto masz cały czas puste. [2014-06-14 22:53]

karoolka21

Witam
proszę o głos w konkursie :)
http://www.wedkuje.pl/fotka-wedkarska,nasze-najpiekniejsze-rybki-sezonu-2014,263985

Punktacja:

1) za zdjęcie – 1p.

2) względne – 2p.

3) dobre - 3p.

4) super - 4p.

P.S. Wystarczy kliknąć na gwiazdkę i wpisać komentarz. Wystarczy w tylko komentarzu notka, ocena
[2014-06-17 11:24]

darek-salamon

Witam
proszę o głos w konkursie :)
http://www.wedkuje.pl/fotka-wedkarska,nasze-najpiekniejsze-rybki-sezonu-2014,263985

Punktacja:

1) za zdjęcie – 1p.

2) względne – 2p.

3) dobre - 3p.

4) super - 4p.

P.S. Wystarczy kliknąć na gwiazdkę i wpisać komentarz. Wystarczy w tylko komentarzu notka, ocena

I co moderator nie usuwa spamów?To temat o kłusowaniu nie konkursy.Moje niechciane fotki byly usuwane:-) :-) :-)  [2014-06-17 11:40]