Kleniowy woblerek mojej roboty - Oceńcie

/ 34 odpowiedzi

• konto usunięte

Wędkarstwo spinningowe

Witam.

Dzisiaj rano zaczęłem strugać kleniowe woblerki...

zrobiłem trzy:

dwa w kształcie rybki o długości 3cm

i jeden w kształcie jakiegoś żuczka czy coś :)

w tej chwili jest biały (podkład) ale chce go pomalować.

I tu jest pytanie jak go pomalować?

Głębokość nurkowania woblerka to jakieś max 2cm.

Czy to dobrze?

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Adam01

Może być np. zielony,brązowy, pszczóka lub biedronja (2011/11/19 20:59)

Qoorchuck

Zrób jakiegoś czarnego/ brązowego/żółtego/złotego żuczka, lub osę czy biedronkę. Jak skończysz to pokaż nam efekt końcowy. (2011/11/21 17:36)

jakubnob

no właśnie mowisz ze robisz robisz tematy z pytaniami o wobki wstawiasz a pochwalić się nie chcesz :D (2011/11/21 19:31)

u?ytkownik93695

a to obiecana fotka (narazie tylko korpusy ale dziś będe malował) (2011/12/01 13:59)

u?ytkownik93695

nowy woblerek:)tamten sie zniszczył.Dzisiaj go pomaluję i wstawie fotki (2011/12/01 14:22)

u?ytkownik93695

no i drugi (narazie korpus) mniejszy od poprzedniego ma 2cm nie za mały?chce zrobić jeszcze mniejszy na próbe i na wiosnę przetestować (2011/12/01 14:33)

pixon

Z jakiego drzewa je robisz?? (2011/12/01 17:59)

u?ytkownik93695

Z wierzby.Wszyscy piszą że wierzba, nawet dobrze ususzona pęka, ja suszę drewno około tygodnia i nie pęka. Jest łatwa w obróbce, i co najważniejsze łatwo można ją zdobyć. (2011/12/02 13:21)

obcy91

To po tygodniu to Ty nie ususzysz drewna... (2011/12/02 13:30)

Gaga

dziwny sposób robienia zdjęć... (2011/12/02 17:36)

kaban

To po tygodniu to Ty nie ususzysz drewna...
Prawda,szczera i bolesna jeżeli je zaczniesz w miarę często używać. Odpowiednia ilość lakieru,podkładu itd. może to coś uratować ale na to potrzeba czasu.
(2011/12/02 19:39)

cytryn74

Po pierwsze nie wierzba a lipa na woblerk,i po drugie za daleko ster odsunięty od oczka co spowoduje słabszą pracę woblerka.No i po trzecie faktycznie dziwny sposób robienia zdjęć.moim celem nie jest zniechęcenie Cię do robienia własnych woblerków wręcz przeciwnie dlatego te moje konkretne dwie pierwsze rady.powodzenia i pamiętaj najważniejszy przy tym jest upór a efekty w końcu same przyjdą. (2011/12/03 22:21)

Randal

Wygląda jakby był zrobiony z ziemniaka. Powinieneś najpierw go wypróbować a dopiero się nim pochwalić. Przecież nie wiesz czy czasami nie zrobiłeś bubla. (2011/12/03 23:04)

whuddo

Najpierw obetnij i wyczyść paznokcie bo na 1-szym zdjęciu nie masz za czystych,chyba ze to czas wykopek? (2011/12/04 01:11)

u?ytkownik93695

Po pierwsze nie wierzba a lipa na woblerk,i po drugie za daleko ster odsunięty od oczka co spowoduje słabszą pracę woblerka.No i po trzecie faktycznie dziwny sposób robienia zdjęć.moim celem nie jest zniechęcenie Cię do robienia własnych woblerków wręcz przeciwnie dlatego te moje konkretne dwie pierwsze rady.powodzenia i pamiętaj najważniejszy przy tym jest upór a efekty w końcu same przyjdą.
(2011/12/04 14:02)

u?ytkownik93695

Aha...dlatego moje woblerki mają taką leniwą pracę, próbowałem to skorygować kształtem i wielkością steru ale pracował tak samo. Dziękuje za rade, wypróbuje woblerek ze sterem blisko oczka i napisze jaki był efekt. (2011/12/04 14:05)

cytryn74

Na pewno będzie lepiej i proponuję jeszcze zrobić bardziej smukły kształt,chyba że chcesz zrobić wiśnię na które świetnie biorą klenie to wtedy bardziej okrągły.P.S.Drzewo musi być naprawdę długo suszone (sezonowane) ja strugam dopiero po kilku lub kilkunastu miesiącach. (2011/12/04 19:33)

u?ytkownik93695

Zastosowałem się do waszych rad.Wziąłem woblerek (stary, niepomalowany, miał jakieś 3 miesiące) i wyciągnąłem z niego ster, zamocowałem go wyżej, bliżej oczka.Wypróbowałem iiii......pracuje naprawdę dobrze, praca jest agresywniwjsza a woblerek schodzi głębiej.Postanowiłem że zrobie kolejne wobki ale z lipy i będą miały ster bliżej oczka.Kiedy skończę zrobię zdjęcia i wstawię, woblery wiosną zostaną przetestowane w Wiśle. (2011/12/23 18:55)

u?ytkownik93695

Dzisiaj wystrugałem sobie woblerka, którego pomaluję na chrabąszcza.Godzinę temu byłem na dworze, nad Wisłą, żeby sprawdzić jego pracę....ale zostałem zawiedziony :(Wobler kręci się w kółko zamiast pływać.Można to skorygować? (2012/03/05 17:37)

str

wobek nr 1

Tu koledzy wyczerpali temat.

wobek nr 2 (z Wisły)

można dociążyć, można skorygować wielkość steru, można skorygować kształt.( daj foto )

Pewenie błąd znowu tkwi w miejscu, w którym zamocowałeś ster.

Nie martw się, jak już zacząłeś to nie skończysz, zwłaszcza po po piererwszej rybce na własnego "samoróbka".

Ja walczyłem ze swoimi " wyrobami" prawie dwa sezony. Ktoś mi podpowiedział : - Spróbój odwzorować " gotowca " - to mi wiele pomogło.

Kombinuję nie tylko z " wobkami ", staram się robić wahadłówki i obrotówki, z tymi ostatnimi idzie mi najgorzej.

Wytrwałości życzę.

Pozdrawiam P.B.

(2012/03/05 17:56)

u?ytkownik93695

Mam już zrobione kilka woblerów, ale je akurat robiłem tylko 'dla zabawy', jeszcze ich nie pomalowałem ale niedługo to zrobię (właściwie to pomalowałem, ale będe robił to jeszcze raz, bo kiedy sprawdzałem ich pracę, nie były pomalowane lakierem i farba się zmazała.Poniżej wstawiam fotkę woblerów które zrobiłem :) (2012/03/05 18:06)