Kleń - przynęty i techniki

/ 6 odpowiedzi / 2 zdjęć
W mojej okolicy jest mała rzeczka. Latem zauwarzyłem że w niej są klenie. Co byście mi poradzili na klenia? jaką techniką mógłbym na niego zapolować?
łysy wąż

Cienka żyłeczka i malutki, pływający woblerek. Takie delikatne łowienie kleni w małych rzeczkach, wygląda trochę jak indiańskie podchody. Fajna zabawa.
życzę połamania kija  (2009/12/25 19:33)

loli_83

Spinning do łowienia "paprochami" o c. w. 2-10g albo jeszcze mniejszym np. 1-7g, nie za długi bo jak sam napisałeś będziesz łowił na małej rzeczce więc myślę że 2,10 lub 2,40 m w zupełności wystarczy (Trinis Spinning 1,83m 0,9-5g), małe kleniowe woblerki np. Salmo "Tiny", Siek-M "Gupik", "Paproch", Dorado "Alaska" itp. Z przynęt naturalnych możesz zastosować wiśnię, kukurydzę, czerwone robaki. Pamiętaj że klenie to bardzo płochliwe i ostrożne ryby dlatego staraj się jak najciszej zachowywać nad wodą. Pozdrawiam
(2009/12/26 06:16)

loli_83

P.S. Musisz jeszcze kupić cienką żyłkę np. 0.16 mm i trochę agrafek z krętlikami (Spinwal nr. 18) (2009/12/26 06:29)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

dany21

Ja bym zaproponował kulkę wodną, skoro wspomniałeś że w lato widzisz te klenie to na haczyk założyłbym jakiegoś stworka skaczącego albo pełzającego nad brzegiem rzeczki (np konik polny). Taki zestaw spuszczałbym z prądem rzeki. (2009/12/26 07:41)

u?ytkownik22572

Możesz też spróbować na małe obrotówki w numerach od 0 do 2. Moje ulubione błystki to Effzet i Wirek w kolorach srebrny w czerwone paski, srebrny w czerwone kropki i biało-czerwone paski (Wirek). Ewentualnie błystki innych producentów, byleby dobrze pracowały z prądem. (2009/12/26 10:53)

chris061

Ja bym doradzał jeszcze na wolną żyłkę nałożyć chlebek lub owoc jakiś i poczaic się
lub tak jak wyżej mówią małe wobki. (2009/12/27 00:00)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.