Cienka żyłeczka i malutki, pływający woblerek. Takie delikatne łowienie kleni w małych rzeczkach, wygląda trochę jak indiańskie podchody. Fajna zabawa. życzę połamania kija (2009/12/25 19:33)
Spinning do łowienia "paprochami" o c. w. 2-10g albo jeszcze mniejszym np. 1-7g, nie za długi bo jak sam napisałeś będziesz łowił na małej rzeczce więc myślę że 2,10 lub 2,40 m w zupełności wystarczy (Trinis Spinning 1,83m 0,9-5g), małe kleniowe woblerki np. Salmo "Tiny", Siek-M "Gupik", "Paproch",Dorado "Alaska"itp. Z przynęt naturalnych możesz zastosować wiśnię, kukurydzę, czerwone robaki. Pamiętaj że klenie to bardzo płochliwe i ostrożne ryby dlatego staraj się jak najciszej zachowywać nad wodą. Pozdrawiam (2009/12/26 06:16)
Ja bym zaproponował kulkę wodną, skoro wspomniałeś że w lato widzisz te klenie to na haczyk założyłbym jakiegoś stworka skaczącego albo pełzającego nad brzegiem rzeczki (np konik polny). Taki zestaw spuszczałbym z prądem rzeki. (2009/12/26 07:41)
Możesz też spróbować na małe obrotówki w numerach od 0 do 2. Moje ulubione błystki to Effzet i Wirek w kolorach srebrny w czerwone paski, srebrny w czerwone kropki i biało-czerwone paski (Wirek). Ewentualnie błystki innych producentów, byleby dobrze pracowały z prądem. (2009/12/26 10:53)