Zaloguj się do konta

Kleń na obrotówki

utworzono: 2011/04/08 17:33
wdr68c

Cześć jestem ciekaw czy klenie można łowić na obrotówki . Bo woblery 2-7 cm mam tylko 2 :/
[2011-04-08 17:33]

kaban

W kwietniu bywają dni,że żaden wobler (choć to moja ulubiona przynęta) nie może równać się z obrotówką.Ja stosuję głównie zerówki i jedynki o skrzydełku long lub comet do łowienia pod prąd a aglia do prowadzenia z prądem.
[2011-04-08 18:23]

pajdos

Pewnie, że się da. Bardzo lubię łowić klenie na obrotówki pod jednym warunkiem- trzeba przypalać skrzydełko zapalniczka i wtedy są zaskakujące efekty:). różnica w braniach jest niesamowita. Kleń nie lubi tak do końca czystych skrzydełek, nie ufa im. przypalona daje nam różne refleksy świetlne, mieni się w różnych barwach.
[2011-04-08 21:18]

darko1

Ja ostatnio pojechałem na okonie na boczny trok a wzięły tylko dwa klenie.   Na końcu miałem małe srebrno-brokatowe albo perłowe twistery 3 cm . Jeden kleń miał jakieś ponad 40 cm i po 5m holu zerwał 0,12 żyłeczkę L

[2011-04-08 21:43]

wdr68c

Czy mam przypalać tylko końcówkę skrzydełka ?

[2011-04-09 08:23]

gaudi xxxx

Jeśli chodzi o klenie -to z mojego doświadczenia  wynika iż,obrotówki są znakomitą przynętą na ten właśnie gatunek ryb.Polecam ,,jedynki,,-często sprawdza się ,,dwójka,,.Zresztą na małą obrotówkę na dużej rzece,może Ci strzelić każda ryba,zaczynając na karpiu,a na szczupaku kończąc.Dla mnie od zawsze(i chyba już na zawsze) numerem jeden jest ,,effzett,,.Potem ,,aszychminki,,-następnie ,,meeps,,(nie ta jakość co kiedyś!!!)...pozdrawiam
[2011-04-09 12:25]

pajdos

Przypalasz kolego całe skrzydełko od wewnętrznej strony, a później przecierasz.
[2011-04-09 15:40]

rafall193

A dla mnie to meeps  czy inne firmy tej klasy to nie są już numerem jeden z powodzeniem można kupować blaszki innych firm . Za to cenę co meeps ma to można kupić 3 a nawet czasem 4 blaszki jaxon czy konger który wypuszcza teraz świetne przynęty również polecam jedną blaszkę a mianowicie gliwa glan , a takżę ular na który o świetnie biorą okonie czy szczupaki nr.1 złota w czerwone żyłki ,  nie tżeba kupować najdroższych bo płacicie za samą firmę.właśnie jadę nad wodę wypróbować nowe blaszki ( konger devil , gliwa -glan, i parę sztuk jaxona .
[2011-05-27 11:56]

wirefree

Odswieże troche temat, W srodku lata aż do poźnej Jesieni klenie świetnie biorą na obrotówki wielkości 00 0 i 1. Przetestowałem  kilka i na Jaxona Lukris mini 1 i 2 biora bardzo chętnie. testowałem tez Aglie 00 i blaszke 0 z perfektu sulechów w kolorze złoto i srebro. Ogolnie w słoneczne dni to te w kolorze złotym są łowniejsze.  łowie na odrze w jej środkowym odcinku i tutaj Klenia najłatwiej dorwać na zalanej głowce albo wzdłoż kamienistego brzegu. Te z zalanej głowki najłatwiej złapać.

[2013-08-11 19:04]

windd

Koledzy, jak dociążyć zestaw z mała obrotówką, tak żeby były możliwe dalsze rzuty! Dokładam małą oliwkę ołowianą przez przyponem, ale wiem że można dociąć korpus blaszki, macie jakieś patenty na to?  [2015-09-17 12:22]

Jakub Woś

Koledzy, jak dociążyć zestaw z mała obrotówką, tak żeby były możliwe dalsze rzuty! Dokładam małą oliwkę ołowianą przez przyponem, ale wiem że można dociąć korpus blaszki, macie jakieś patenty na to? 

Zazwyczaj problem ze zbyt krótkimi rzutami nie leży w wadze przynęty a doborze kija, kołowrotka i linki.
Jeżeli koniecznie chcesz dociążyć obrotówkę, co zapewne zmieni jej pracę a na pewno głębokość na jakiej bedzie pracowała możesz nawinąć troszkę ołowianej taśmy na kotwiczkę.
[2015-09-17 18:11]

czaro93

Jaxony nie do końca polecam, a przynajmniej w małych rozmiarach. Ostatnio kupiłem 7 obrotówek właśnie tej firmy w rozmiarze 1 i kręciły się tylko 2 z tych wszystkich, reszta miała problemy, duże obrotówki typu 3,4,5 które miałem działały wszystkie bez zarzutu, może to kwestia precyzji składania i dlatego takie efekty. Ostatnio stosuję tylko i wyłącznie obrotówki polskiej firmy ABC, cenowo są jak jaxony itp. a kręcą się jak meppsy, na 14 kupionych blach wszystkie się kręcą i z wiele większą intensywnością niż jaxony co czuć na kiju. Na klenie stosuję model Cobra w wielkościach 0 i 1. [2015-09-17 19:03]

biker1

Na Odrze bardzo fajnie sprawóją się meppsy 0 i 1 i klenie  okonie i szczupaki :) [2015-09-19 23:34]

Sith

Koledzy, jak dociążyć zestaw z mała obrotówką, tak żeby były możliwe dalsze rzuty! Dokładam małą oliwkę ołowianą przez przyponem, ale wiem że można dociąć korpus blaszki, macie jakieś patenty na to? 

Ja dociążam specjalnymi główkami http://www.jaxon.pl/Katalog/258_184_przynety/5111_obrotowe-jaxon-holo-select/Produkt/20624_ciezarki-do-blystek-cj-c.aspx

[2015-09-19 23:47]

mateusz1382

Jeśli chodzi o klenie to wrzucam film z mojej wyprawy 

Klenie z rzeki Ropy 

[2015-09-21 19:45]

daro254

Sith, znasz inne firmy niż jaxon? Czy jesteś przedstawicielem handlowym? Cokolwiek byś nie doradzał, to zawsze jedno - jaxon. Płacą Ci za reklamę? 
Są inne firmy, które oferują lepszą jakość w podobnej cenie. [2015-09-26 07:57]