Kleń i jaź na Warcie.
utworzono: 2010/01/29 22:28
Drodzy Koledzy!
Ostatnio w związku z panującym chłodem zacząłem przeglądać filmy o naszej pasji.
Film pt. "Przyczajony jaź, ukryty kleń" zrobił na mnie wrażenie. Chciałbym spróbować lekkiego spiningu na "mojej" rzece-Warcie. I tutaj właśnie mam kilka pytań... Jaki jest stan tych ryb właśnie w tej rzece? Kiedy mogę zacząć spiningowanie(z powodzeniem)? Czy na odcinku od Poznania w dół rzeki są jakieś pewne miejscówki?
Z góry dziękuje za rady.
Pozdrawiam
[2010-01-29 22:28]
Witaj Kolego. Ja bardzo często wędkuje w okolicach Obrzycka i mogę Cię zapewnić, że ryby o które pytasz tutaj znajdziesz i to całkiem spore.
[2010-01-31 13:46]
nie używam spiningu, jestem raczej grunciarzem ,ale klenie i to piękne łapałem nawet na zestaw sumowy, i to na haczyk 2.0 z wątróbką drobiową
[2010-02-03 01:32]
Ja łowiłem nad wartą ale w miejscowości Stare Polichno :) i łowiłem na Feedera , i czepiały się fajne klenie i jazie :) może nie rekordy ale z waleczną duszą :) P.S. Przynętą było ziarenko GROCHU od DRAGONA :) ale może znajdzie się jeszcze ktoś kto łowił na spinning :)
[2010-02-03 12:12]kol.Młody Wronki-potwierdzam wypowiedź kol.Jacek67.Ja łowię na odcinku od Słonaw do Bablinka.Najlepsze wyniki w połowie klenia miałem na gruntowkę /wątróbka/.Ale to nie reguła.Na tym odcinku można go złowić wszędzie i na wszystko.Bywa że nie bierze na nic.A biorą naprawdę okazy.Na temat spinningu nie zabieram głosu bo tą metodą nie łowię. Pozdrawiam. piotr 0206.
[2010-02-03 17:11]
Witam! :) urlopy o raz cały wolny czas spędzm w okolicach Wielunia...a to już niedaleko Warty.Poradzcie Koledzy gdzie w tamtych okolicach wybrać sie na rybki.Miejscowi wędkarze łowią raczej na różnych zbiornikach w okolicy , ja wole rzeke.Zawsze wędkowałem na Prośnie w okolicach Bolesławca i Wieruszowa.....ale coś od paru lat stalo sie z ta rzeką....albo ktoś coś jej zrobił .że nie ma tam ryby.Z góry dziekuje za porady i pozdrawiam .Jarek
[2010-02-25 09:47]
Nie łowię w tamtych okolicach kolego MłodyWronki, ale łowię u siebie i mam kilka sprawdzonych przynęt i zapraszam do tematu http://forum.wedkuje.pl/post/woblerki-klen-jaz/77615/0, w którym pokazałem swoje kilerki i nie tylko:)
W filmie "Przyczajony jaź, ukryty kleń" były to moje pierwsze kroki z lekkim spinningiem i może wyglądać na filmie to trochę amatorsko z mojej strony, ale zaraził mnie Paweł z Grześkiem tym na tyle skutecznie, że pokochałem ten sposób łowienia i do dziś złowiłem tą metodą sporo ryb tego gatunku i nauczyłem się naprawdę bardzo dużo na planie filmowym, jak i "po filmie" na "moich" rzeczkach i czekam z utęsknieniem, aż wejdą klenie i jazie do dopływów Odry, w których łowię:)
POŁAMANIA i naprawdę gorąco polecam ten sposób łowienia:)
30paro centymetrowe klenie-jazie na delikatny kijek z żyłką 0,14, to na prawdę super zabawa, a w szczególności w małych rzeczkach:)
A jak przywali kilogramowy okaz, to wtedy jest prawdziwy hard core:)