Kleń czy płoć ?
utworzono: 2016/06/15 13:38
Wpadł mi dzisiaj w ręce taki maluszek, a że jestem dość zielony to nie potrafię go precyzyjnie zidentyfikować. Wydaje mi się, że to kleń, ale czerwona płetwa ogonowa sugeruje, że może to być płoteczka... Podpowie ktoś ? [2016-06-15 13:38]
Nie chcę, żeby wyszło, że się wymądrzam, bo pojęcie mam znikome, ale ta rybka jest chyba bardziej smukła od wzdręgi (to też skłania mnie bardziej ku kleniowi niż płotce) i ma chyba ciemniejszy grzbiet i płetwy ogonową i grzbietową [2016-06-15 13:56]
Ja też się nie chcę wymądrzać, ale wzdręgi też są smukłe, ta ze zdjęcia akurat nie jest taka. Kleń ma dużo większy pyszczek od płoci i jest dużo grubszy. [2016-06-15 14:04]
Ale, ale ... na zdjęciach które wrzuciłeś pisze, ze kleń ma wypukłą płetwę odbytową... Na moim zdjęciu jest płetwa wklęsła jak u jazia... [2016-06-15 17:39]
W żadnym wypadku ani pierwsza, ani druga rybka nie jest kleniem, obydwie mają wklęsłą linię płetwy odbytowej, a kleń ma wypukłą. Poza tym kleń ma tę linię zdecydowanie krótszą niż prezentowane rybki.
Nie są to również płocie, gdyż chociaż płoć ma wklęsłą linię płetwy odbytowej, to po pierwsze jest ona podobnie jak u klenia zdecydowanie krótsza, po drugie nie jest aż tak czerwona jak u wzdręgi, ani jazia.
Dobitnie i bez wątpliwości wyjaśniają to rysunki zamieszczone przez @krisbeera, pierwsza z rybek to jaź, drugie zdjęcie prezentuje wzdręgę. [2016-06-15 17:52]