Kiwok do feedera z czego zrobić

/ 11 odpowiedzi / 2 zdjęć
Jak zrobic kiwok z siersci dzika
ramzes1660

można zrobić ale niesttey ja również niewiem jak, pzoostaje poczekac az ktos doradiz lub proponowałybm posuzkać informacji w necie na ten temat a kupić mozna w każdym dobrym wędkarskim tylko, ze te z sierści dzika sa o wiele lepsze:D pzodrawiam (2011/01/07 13:43)

Garbusik1998

wiem ze mozna go kupic w kazdym sklepie ale  to co zrobie sam daje mi lepsza frajd a w necie nic niema :( (2011/01/07 13:56)

gandalf

Kiwok można zrobić z butelki po wodzie mineralnej lub folii bindowani itp.  (2011/01/07 14:34)

gandalf

Kiwok można zrobić z butelki po wodzie mineralnej lub folii bindowania itp. 
(2011/01/07 14:34)

Strzegom

Wykonanie kiwoka z sierści dzika jest bardzo proste.Trzeba tylko dopasować średnicę koszulki igielitowej do grubości szczeciny.Szczecinę w miejscu gdzie jest cebuka przyciac ostrym nozem i od tej strony przepychac ja przez koszulkę.W miejscu gdzie stykają sie dwa kawałki koszulki można je skleic klejem super glu. (2011/01/07 17:11)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

karoltsu1

Witam...
Tak jak doradził STRZEGOM - grubszym końcem przez koszulkę igelitową.
Wcześniej przed całkowitym montażem należało by 'odtłuścić' sam włos-będzie bardziej miękki,oraz pozbawiony tłuszczu który absorbuje wodę i wilgoć w czasie połowu.
Materiałem który skutecznie usuwa tłuszcz ( także wapń) z włosa jest aceton (zmywacz do paznokci)-wystarczy go przetrzeć trzykrotnie-będzie miękki.
Odradził bym natomiast używanie kleju.
Igelit dobrze poddaje się obróbce cieplnej - ulegnie skurczeniu (dopasowaniu),przez podgrzanie go zapalniczką,chociaż trak samo skuteczne jest zanurzenie koszulki w gorącej wodzie-a z pewnością bardziej estetyczne.
Powodzenia.  (2011/01/07 17:34)

Wago

Jeden z kolegów nieźle to zaprezentował. Więc ja napiszę tylko, że używam kupionych na Allegro i kiedyś dostałem od poznanego na lodzie wędkarza. Na zdjęciu prezentuję oba. Ten po lewej kupiony a po prawej prezent. Kupiony ma miękkie oczko z drutu i czasem się odkształca, ale mam wrażenie że rurka igielitowa mocniej obmarza. Ani jeden ani drugi mankament nie jest większym problemem. Jedno jest pewne nie chcę używać innych kiwoków.  (2011/01/07 17:57)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik26041

z sierści dzika są dobre kiwoki a robiliście kiedyś kiwoki z szczotki tylko z długim włosem najlepsze malarskie z włosem z tworzywa prawie nie ma różnicy między sierścia dzika ,a ze szczotki są o wiele trwalsze (2011/01/07 19:43)

Gregor50

Ja kupiłem, choć jak wiem gdy samemu coś się zrobi to cieszy lepiej. Naprawdę jest rewelacyjny, bardzo czuły i choć jeszcze nie mam takiej wprawy, bo dopiero robię pierwsze kroki, to naprawdę wiesz kiedy zaczyna brać- więc polecam kupić. (2011/01/07 22:47)

marek-debicki

myślę, ze mówiąc o kiwoku, bez względu na to, z czego i mjaką metodą będzie zrobiony, powinniśmy w pierwszej kmolejności zastanowić się do jakiego rodsaju wędki podlodowej będzie on zastosowany. Generalnie jedny z ważniejszych elementów jest w tym przypadku sposób montowania kiwoka. Jednocześnie pom omo, ze w sklepach jest yego towaru mnóstwo, popieram ideę własnoręcznego prroduktu. Życzę powodzenia i wytrwałości i pozdrawiam. (2011/01/08 14:52)