Killery na szczupaka 2015

/ 132 odpowiedzi / 41 zdjęć
Witam koledzy pochwalcie się jakie są wasze killery na szczupaka,sandacza w tym sezonie. Moim nr 1 to Cannibal perch 12cm. Póżniej to różnie juz trafiało się coś na relaxy,mansy. Jakoś na obrotówki nie mogę złowić nic ,może dlatego,że mało czasu im poświęcam.w zeszłym sezonie bardzo fajnie sprawdził mi się manns 7,5cm perła z czarnym grzbietem .W tym postawiłem na większe gumy od10-16cm,ale nie było takich efektów jakich bym chciał.w sezonie 2016 trzeba będzie wrócić może do maansa,pomyślimy nad tym.
Podaj podbierak

Mój killer na szczupaka to Kopyto Relaxa biała :D pozdrawiam (2015/12/06 17:19)

luxxxis

Moim nr 1 jest soft4play 13-tka,sam bądż w połączeniu z obrotówką meppsa aglia nr 3,parę złotych już zaliczył skubaniec.W dalszej kolejności Musky Killer ,jakieś pojedyńcze z 9 z przodu dał mi też wobler rapala big s oraz giant huby.
Softów jednak nie zbroję w główkę bo skuteczność spada na pysk tylko w system podobny do oryginalnego savaga,z przodu na oczku mocującym wieszam jakąś oliwkę w zalezności od potrzeby.Coś takiego jak poniżej na pontonowej ławce.
Sandaczom w tym roku jakoś odpuściłem,dwa razy byłem,kilkanaście złowiłem ale nic co by dupę urwać chciało,ot do 65cm,szału ni ma.
(2015/12/06 18:39)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

luxxxis

Tu lepiej widać,brzydkie ale u mnie działa. (2015/12/06 18:49)

Spear

Właśnie składam film, gdzie pokaże twój systemik, a także wiele innych przynęt. Póki co  twój typ jeszcze nie przyniósł mi ryb, ale mam nadzieję, że w maju na innym łowisku się sprawdzi ;) (2015/12/06 18:53)

luxxxis

O fajnie ,gwiazdą zostanę:) już widzę te tłumy fanek:) Mój systemik ma z tego co widzę u mnie większe wzięcie na początku sezonu,gdy toniowce jeszcze na płyciznach i agresja w nich siedzi.Wczoraj nie dał mi nic poza kilkoma uderzeniami jakby zamknietym pyskiem,po zdjęciu obrotówki dopiero zacząłem zacinać,bicia były pewniejsze,mocne,wyrażne,żadnego szczypania.
Zero efektów na fantazyjne kolorki,wszystko na naturę chciało,powolutku ciaganą na metrowej wodzie.
(2015/12/06 19:04)

lukaszSzczupaki

Ciekawe połączenie softa z obrotówka można spróbować coś takiego może i na mojej wodzie sie sprawdza. (2015/12/06 20:01)

luxxxis

Może choć nie musi,mi to działa na płyciznach rzędu 1,5m bo głównie ten typ łowienia preferuję-włóczę się pontonem po rozlewiskach,wśród zalanych krzaków,kęp trzcinowisk,tak lubię.Metr wody podemną w zupełności wystarczy,widzę każdy atak a jest ich sporo,widok szarżującego metrowca -niezapomniany. (2015/12/07 09:10)

tstaros

U mnie rządzi klasyka: kopyta, predatory, kanibale. Z woblerów: Dorado, Wobi. W tym roku próbuję też keitechów, świetna praca. Odstawiłem za to Dragony - ja osobiście nie mam na nie rezultatów w połowach szczupaka.Zawsze łowienie zaczynam przynętami w kolorach naturalnych, jak nic nie bierze to przechodzę na żarówki. Zauważyłem, że jesienią szczupaki dobrze reagują na gumy i wobki imitujące okonia. W tym roku próbuję łowić na większe przynęty, 10-15 cm, omijam gumy np. 3 calowe. Jak na razie nie przynosi mi to efektów, rezultaty mam słabsze niż w poprzednich latach, ale cały czas liczę na to jedno branie... (2015/12/07 09:51)

tstaros

Tu lepiej widać,brzydkie ale u mnie działa.

Luxxxis, bez dozbrojki stosujesz takie combo?
                                    (2015/12/07 09:53)

krzysiek444

U mnie największe efekty na klasykę. Mepps aglia long... (2015/12/07 10:11)

luxxxis

Soft ma w sobie system z drutu a pod nim wesoło dynda mega kotwica,całość to jakieś 25cm żelastwa,spadów prawie niema,po braniu z reguły muszę użyć rozwieracza aby poszukać przynęty:) łykane do agrafki.
Całe uzbrojenie to jedna kotwica.
Guma za blaszką nie pracuje,dynda tylko jak ospała,z czym to się kojarzy esoxom to ja nie wiem i wsumie mam to gdzieś,grunt że biorą i to dobrze,w tym roku,w czerwcu,miałem swój dzień szczupaka-w 40 minut lądowałem trzy prosiaki po ponad 90cm każdy,piekielnie waleczne jak tygrysy,z nadmiaru adrenaliny nie mogłem stanac w pontonie i sie wysikać,kolana mi się trzęsły...Dosłownie. (2015/12/07 10:14)

SVT

Na szczupaka nie ma typowych killerów. Wszystko zależy od danego łowiska:

Przeźroczystość wody.
Głębokość.
Szybkość nurtu.
Warunki roślinności i zatopione drzewa.

Następnie prowadzenie danej przynęty i jej praca. A w szczególności wszystko zależy od pogody, ciśnienia . oraz chimerycznego menu drapieżnika.
Mniej więcej musimy wiedzieć gdzie w danym łowisku go szukać, obserwacje, przypuszczenia takie jak :

Obserwacja wody.
Zwały drzew w wodzie.
Wiszące krzewy. 
Trzcinowiska (kępy na wodzie).
Daleko sięgające kamienie.

Takie miejsca obserwujemy, każdego wypadu nad wodę. Przyglądamy się, jak zachowuje się drobnica. Jeżeli niechętnie podpływa pod dany krzew, drzewo nad lub w wodzie. To oznacza że tam  stoi drapieżnik. Dodatkowo szybko przemieszczające się spławy mniejszych ryb, wtedy ktoś je wystraszył. 
Co do gum (przynęt), to tylko ułatwienie, które ułatwia nam łowić w trudnych warunkach, w prowadzeniu danej przynęty. Dobranie w szybkim tempie ciężaru. Różnorodność sposobów prowadzenia, tak jak kolorów itd. 

PS: Resztę sami sobie dopowiedzcie. (2015/12/07 10:40)

luxxxis

Dopowiedziałem i jakoś mi się kupy nie trzyma.

PS.Nadal w maju łowisz sandacze na wodzie PZW? te magiczne co przy długości 65cm osiagają prawie sześć kilogramów?

(2015/12/07 11:59)

SVT

Dopowiedziałem i jakoś mi się kupy nie trzyma.

PS.Nadal w maju łowisz sandacze na wodzie PZW? te magiczne co przy długości 65cm osiagają prawie sześć kilogramów?

Czytaj siebie  i dowiedz się kiedy jest okres ochronny. Pstrągi w odwodzie (2015/12/07 12:37)

luxxxis

Nie muszę,jak widać na bakier u ciebie z rapr-em,dajesz mi link do mego wpisu a nawet pojęcia żabciu nie masz kiedy potok zaczyna i kiedy kończy okres ochronny,ba nawet z lenistwa nie sprawdzisz bo i po co??? Po co to wiedzieć skoro i tak do siaty no nie?Specjalnie dla ciebie svt-może zapamietasz

-
 Pstrąg okres ochronny: w przypadku pstrąga potokowego od 1 września do 31 stycznia w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia. Okres ochronny dla pstrąga tęczowego nie obowiązuje.

Pstrąg wymiar ochronny: dla pstrąga potokowego - o 25 cm w Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia Sanu, w Odrze i jej dopływach do granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach -do 30 cm. Brak wymiaru ochronnego dla pstrąga tęczowego.

Pstrąg dobowy limit połowu: pstrąg potokowy - 3 szt. * razem z boleniem, karpiem, lipieniem, amurem, sandaczem, szczupakiem, brzaną. Pstrąga tęczowy – 4 szt.
(2015/12/07 12:58)

SVT

Nie muszę,jak widać na bakier u ciebie z rapr-em,dajesz mi link do mego wpisu a nawet pojęcia żabciu nie masz kiedy potok zaczyna i kiedy kończy okres ochronny,ba nawet z lenistwa nie sprawdzisz bo i po co??? Po co to wiedzieć skoro i tak do siaty no nie?Specjalnie dla ciebie svt-może zapamietasz

-
 Pstrąg okres ochronny: w przypadku pstrąga potokowego od 1 września do 31 stycznia w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia. Okres ochronny dla pstrąga tęczowego nie obowiązuje.

Pstrąg wymiar ochronny: dla pstrąga potokowego - o 25 cm w Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia Sanu, w Odrze i jej dopływach do granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach -do 30 cm. Brak wymiaru ochronnego dla pstrąga tęczowego.

Pstrąg dobowy limit połowu: pstrąg potokowy - 3 szt. * razem z boleniem, karpiem, lipieniem, amurem, sandaczem, szczupakiem, brzaną. Pstrąga tęczowy – 4 szt.

Jesteś tak pusty że szkoda do Ciebie pisać. Zrobiłeś wpisy ze pstrągami w zeszłym roku, złowione jak był pierwszy śnieg , w grudniu wtedy były małe opady śniegu. A teraz idź dalej kłusuj za pstrągami. (2015/12/07 13:07)

luxxxis

Dobry jesteś nie ma co....:))) Kończę gadkę z tobą oszołomie,walka na rozum z kimś nieuzbrojonym jest dla mnie mało atrakcyjna.
Jęśli zamieszczę zrzut ekranu z właściwościami poszczególnego zdjęcia,pliku,to co wtedy geniuszu powiesz? co wtedy ci się uroi? (2015/12/07 13:41)

luxxxis

Waga: 5.20 kgDługość: 92.00 cm
Kiedy: 2014-05-08Gdzie: Rzeka Nogat

Wiarygodność fajna rzecz
(2015/12/07 13:47)

krzysiek444

Panowie luxxxis i SVT czy możecie swoje anse przenieść na poziom prywatnych wiadomości? Zaśmiecacie tylko wątek...  (2015/12/07 13:59)

SVT

Ochrona pstrąga pierwszy śnieg 2014. (2015/12/07 16:11)

JKarp

Nie rozumiesz, że u Ciebie może być prawie wiosna a gdzie dalej na południu może być już śnieg ? Czy śnieg pada tylko jak jest okres ochronny pstrąga czy jak ? Poza tym poczytaj jeszcze raz:
 Pstrąg okres ochronny: w przypadku pstrąga potokowego od 1 września do 31 stycznia w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia. Okres ochronny dla pstrąga tęczowego nie obowiązuje.

Pstrąg wymiar ochronny: dla pstrąga potokowego - o 25 cm w Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia Sanu, w Odrze i jej dopływach do granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach -do 30 cm. Brak wymiaru ochronnego dla pstrąga tęczowego.

Pstrąg dobowy limit połowu: pstrąg potokowy - 3 szt. * razem z boleniem, karpiem, lipieniem, amurem, sandaczem, szczupakiem, brzaną. Pstrąga tęczowy – 4 szt. 

JK (2015/12/07 16:27)

SVT

Nie rozumiesz, że u Ciebie może być prawie wiosna a gdzie dalej na południu może być już śnieg ? Czy śnieg pada tylko jak jest okres ochronny pstrąga czy jak ? Poza tym poczytaj jeszcze raz:
 Pstrąg okres ochronny: w przypadku pstrąga potokowego od 1 września do 31 stycznia w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia. Okres ochronny dla pstrąga tęczowego nie obowiązuje.

Pstrąg wymiar ochronny: dla pstrąga potokowego - o 25 cm w Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia Sanu, w Odrze i jej dopływach do granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach -do 30 cm. Brak wymiaru ochronnego dla pstrąga tęczowego.

Pstrąg dobowy limit połowu: pstrąg potokowy - 3 szt. * razem z boleniem, karpiem, lipieniem, amurem, sandaczem, szczupakiem, brzaną. Pstrąga tęczowy – 4 szt. 

JK

Jeżeli Starogard Gdański to południe, to jesteś Jaśko w domu. (2015/12/07 17:41)

luxxxis

Dobry jest:) nic go nie przekona,ON WIE.... i już:)
Olałbym typa ale niestety łowię też na Nogacie i lokalni pseudowędkarze tego pokroju są zmorą tej wody która płynie często przez jakieś mieściny gdzie o raprach,regulaminach nikt nawet nie słyszał.Wszystko co na haku to do siaty idzie a jak nie bierze to siaty idą w ruch.PRL-owski beton.Na każdym mozliwym portalu taki kwiatek nie miałby prawa zagościć dłużej niż godzinę po zamieszczeniu sweet foci która może być dowodem w sprawie o kolegium.
Bolesne jest to dla mnie że co jakiś czas trafiam tutaj na takich delikwentów,ich sportowe wyczyny uwiecznione na zdjęciach kłują w oczy i obrażają naszą inteligencję,marzy mi się aby raz na zawsze pozbyć się takich PASJONATÓW bo każdy kto tu wejdzie jako nowy i wpadnie mu w oko taki łowca to się za głowę łapie.Z powodu takiej chamskiej twórczości portal Wędkuje.pl postrzegany jest jako śmietnik bez nadzoru,miejsce gdzie są świry i mięsiarze-taką opinię mamy na jerkbaicie,forsie....Nikt z co znańszych,poczytnych blogerów nie chce się nawet przyznawać do bytności tutaj.
Krzysiek-przeniesienie ans(?) na pw jest dobrym jesli nie najlepszym pomysłem jednak to naprawdę nic nie da ,tylko publiczne wysmianie i odwołanie się do ambicji czy resztek rozumu może sprawić ze taki delikwent sam ze wstydu przestanie się udzielać,zawinie mandżur i zniknie tak jak powinien to zrobić .
Apel do wszystkich których taka radosna twórczość razi po oczach-nie zlewajcie tego,jeśli nie zrobi się nic to jeszcze gorzej,to tak samo jak zlanie ziomka co wali szczupaczka 35cm w łeb,ciche przyzwolenie jest czymś co degraduje nasze wody,bo co ja mogę zrobić?....
Na poczatek choćby weliminować chore jednostki...a o tej świadczy chocby wklejona fotka.
Pozdrawiam wszystkich poza świrem,kończę dysputę z zagranicznym. (2015/12/07 18:45)

SVT

Na kotlety? (2015/12/07 19:06)

SVT

@luxxxis
A teraz czytaj uważnie.
Jesteś płytki i sterowany przez takich delikwentów jak Jasiu, boisz się jego ataku i robisz to samo co oni. 
Nie zrozumiałeś tego co napisałem wyżej  ((2015/12/07 10:40))i sam zaczynasz zamieszanie a później biadolisz i z pewnością śmiem stwierdzić że wołasz motłoch aby za Tobą obstali. O Nogacie nic nie wiesz, aby nie moje wpisy jakie na sto procent czytasz na :pomorskim przewodniku" , to byś nie wiedział że taka woda istnieje. Jeśli chcesz to pisz jak chcesz i prowokuj, po mnie takie delikatne teksty typu rosa, spływa jak pot letni. Sam byś kiedyś coś od siebie napisał, złowił i pokazał jaki jesteś ok. Ja po samym Twoim wyglądzie ogólnym stwierdzam fakt, że to co w pontonie to leci na kotlety.
Spotkamy się kiedyś na Nogacie to pogratuluje Ci połowów i parsknę śmiechem, aż utoniesz w swoim gnojowniku. (2015/12/07 19:13)