Spinning-sprzęt,przynęty

/ 15 odpowiedzi
Witam! :) 

Wiem, że zostanę zlinczowany, bo takich tematów były miliony. Tak, to fakt. Jednak tych tematów było tak dużo, że nie sposób znaleźć odniesienie, bo przeczytałem tak dużo, że już nie wiem nic. 
A więc jestem całkowicie początkującym spinningistą - na swoim koncie mam jedynie 3 małe szczupaczki na kopyta od savage gear na okoniową wędkę, a okonia w życiu na spinning nie złapałem ! :D 
Jestem takim amatorem, że nie wiem jak dobrać główki jiggowe do gum itd. 

No ale... Panowie - wróćmy do podstaw i tak: Na ten moment posiadam właśnie ów okoniową wędeczkę Lineaffe Forward II 3-12g (długości nie pamiętam) i jakiegoś jaxona 10-30g kupionego za 60zł (ale tutaj nawet taki amator jak ja zauważa, że ta wędka nie ma pracy. Równie dobrze mogę sobie kij od miotły wziąć i zamontować przelotki razem z kołowrotkiem. Różnicy nie będzie)
Do pierwszej wędeczki mam kołowrotek MISTRALL SIRO SPIN RD 20 5+1 BALL i jakąś plecioneczkę 0,06, która w dodyku jest wręcz, jak bardzo miękka żyłka - totalnie gładka. Kosztowała coś pod 100zł w wędkarskim i była raz użyta, (leci duuużo dalej, jak poprzednia) więc myślę, że pod okonki ten zestaw mógłbym zostawić. No ale... Jak wspomniałem wcześniej - w życiu nie złapałem okonia na spinning (a łowiłem w miejscu, gdzie drobnica spierdzielała jak oszalała - przez to wnioskuję, że okonie grasowały). Tutaj pojawia się pytanie - jakie przynęty i metody zastosować do tego zestawu, jeśli chcę się skupić na garbusach? :) bardzo Was proszę o podanie przynajmniej 5 przynęt, które warto przetestować i przynajmniej z grubsza opisać co i jak - lub odesłać mnie do innego tematu.

Druga sprawa. Chciałbym polatać za szczupakiem, lecz tym w/w jaxonem, to ja się męczyć nie mam zamiaru - 0 pracy i czucia przynęty. Tutaj pojawia się pytanie - jaki zestaw pod szczupaka sobie sprawić? Nie ukrywam, że nie chcę dużo wydawać, ale też nie chcę kupować jednorazówek, czy niepewnego sprzętu. Ucieszę się, jeśli ktoś mi powie, że kupię wędkę z kołowrotkiem za 200zł, przełknę, jeśli ktoś mi powie, żeby kupić za 600. (napomnę, że nie wędkuję dużo. Chciałbym, ale nie mam na to czasu, więc wędka też nie będzie intensywnie eksploatowana. Powiedzmy średnio 3 dni w miesiącu... maksymanie 7 dni wygospodaruję, żeby wybrać się nad wodę, z czego część poświęcę na grunt, spławik, czy po prostu lżejszy spinning) No i prosiłbym o dobranie szczupakowej plecioneczki. Nie chcę celować w okazy - bardziej w zabawę i będę zadowolony tak samo z metrówki, jak i z 60`ki - nad wodę jadę głównie wypocząć, a przy okazji połowić, także zestaw nie musi być dobierany pod największe sztuki (choć pewnie jeszcze kilka lat minie, zanim nauczę się takie łowić :)) ) 

No i tak jak z okonkami - proszę o podanie kilku Waszym zdaniem najłowniejszych przynęt szczupakowych, na których warto się uczyć. 

Dalej - z tego co się orientują, to taki totalny amator jak ja raczej nie powinien się nawet interesować sandaczem, bo jest dużo trudniejszą rybką do złowienia? (nie ukrywam - ta ryba mi się najbardziej podoba i za jakiś czas będę chciał się z nią spotkać, ale niekoniecznie w tym sezonie :) )

Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałośc, że piszę temat, jakich były miliony, ale na prawdę - spędziłem dziesiątki godzin wertując internet, jeśli chodzi o spinning i mam wrażenie, że im więcej czytam, tym mniej wiem. Pozdrawiam! :) 
aldente

Nikt Cię tu nie będzie linczował... nikt Ci w tym temacie nie napisze, bo każdy wie, że wędkarstwa nie da się zafundować na tacy w taki sposób, abyś od jutra mógł samodzielnie łowić z dobrymi wynikami. Dlatego nikomu się nie chce rozpisywać, jeśli i tak wiadomo, że to nic nie da. Wędkarstwo jest nieobliczalne, jest procesem ciągłej nauki, obserwacji i doświadczeń. Musisz przez to przejść sam. Jeśli wędkarstwo jest Twoją pasją, to będzie to przyjemne zajęcie.
Jeśli, jak twierdzisz, dużo przeczytałeś...i nic nie wiesz... to nie chce mi się w to wierzyć. (2019/05/05 12:21)

barrakuda81

Na okonie zacząłbym od małego zestawu gumek.Biorąc pod uwagę krajowe realia raczej małych 4 - 6 cm. Zależy gdzie łowisz ale postawiłbym na początek na trzy kolory: naturalna uklejka ( np keitech easy shiner 2 lub 3 cale ), małe 4 cm kopytko w kolorze seledyn albo zieleń z pieprzerm ( np. mikado fishunter albo manns predator ) oraz takie same kopytko ale w kolorze fioletowym może być z brokatem. Nie potrzeba tego dużo.Pare sztuk z każdego rodzaju.Główki raczej lżejsze niż cięższe ale dostosowane do łowiska.Do tego ze 3 obrotówki nr 2 w kolorach typu "black fury" ( czarne w żółte kropki), "stripe" ( srebrna w czerwone pasy ) i srebrna może być z chwostem. Na początek taki zestaw pozwoli być w miare uniwersalnym. Z czasem i doświadczeniem dochodzą inne kolory najlepsze na konkretnej wodzie, być może cykady, może woblery.Okoń to temat rzeka...I mały tips - kiedy okonie są słabo aktywne wiosną dobrze jest "dopalić" obrotówkę niewielkim twisterem na pojedynczym haku zamiast kotwicy a o tej porze roku błystka bywa skuteczniejsza niż guma.Co do szczupaka to postawiłbym na duże przynęty.Zacząłbym od gum powyżej 15 cm i obrotówek od nr 4 w górę.To tak bardzo ogólnie.Woblery bym sobie darował bo mają po dwie kotwice na ogół a rybę należy umieć podebrać i odczepić.Początkujący wędkarz może łatwo skończyć na chirurgii z hakiem w dłoni...Szczupak walczy nawet na brzegu i trzeba nabrać wprawy w obchodzeniu się z tą rybą.Lepiej więc na początek zacząć od przynęt wyposażonych w pojeddynczą kotwicę czy hak. (2019/05/05 17:39)

cailo

Dziękuję za odpowiedzi :)
Może być ciężko uwierzyć, że czytając tak dużo, tak niewiele zostało mi w głowie, jednak dla totalnego laika, taki natłok informacji, który przeszedł przez moją głowę, po prostu mnie przerósł :)

Nikt nie wypowiedział się co do wędki, a ja w tym czasie znalazłem swój typ: Dragon Black Rock II 2,75m CW 7-30g, do niej kołowrotek Dragon Fishmaker II FD1135. Czy to będzie dobry wybór? I jeśli chodzi o młynek, to czy szpula 3500 będzie odpowiednia, czy zainteresować się czymś ciut mniejszym? O wędce nie znalazłem żadnej negatywnej opinii, więc to raczej pewniak. Co do kołowrotka znalazłem kilka mniej przychylnych postów, jednak wszystkie nakierowywały na sporo droższe kręcioły, nigdzie nie widziałem, żeby ktoś polecił coś w podobnej cenie w zastępstwie. (Już i tak wszedłem w górną granicę ceny, jaką sobie ustaliłem, a chyba nawet ją przekroczyłem, dlatego więcej płacić nie chcę. Na droższy sprzęt przyjdzie czas, jak się podszkolę i będę wiedział dokładnie czego od niego wymagam.

A co do przynęt. To tak - okonki jednak na razie odpuszczę, bo czasu ostatnio mi ciągle brakuje. Z jakieś 2 tygodnie będę miał czas, żeby wyskoczyć kilka razy nad wodę i chcę się zasadzić na szczupaczka.
Na ten moment wytypowałem 3 przynęty, które powinienem kupić - Savage Gear Cannibal, Berkley Pulse Shad i kopyto od Relax`a. Czy to trafne typy?, czy może coś zamienić na inny model? (mam zamiar kupić z każdego koloru i rozmiaru po jednej sztuce i testować nad wodą do upadłego) (2019/05/05 17:55)

Sith

Poczytaj uważnie to co napisał Barrakuda.
Dodałbym do tego, że jeśli koniecznie chcesz zacząć od szczupaków, to doposaż się w wahadłówki Alga 2, i Kalewa 2, moim zdaniem to najlepszy wybór na początek szczupakowania. Mają tę zaletę, że w obecnym czasie preferowania gum i woblerów, są mniej opatrzone przez szczupaki i dla tego dość łowne.
Większość moich szczupaków złowiłem właśnie na Algę. (2019/05/06 07:35)

cailo

No nic. Może nie dowiedziałem się wszystkiego co chciałem, ale przynajmniej do koszyka doskoczyło kilka rzeczy, które wypisaliście. Dziękuję wszystkim za pomoc, niedługo wracam do domku i mam zamiar przeczesać ze spinningiem okoliczne jeziora, z każdej możliwej miejscówki :) Pozdrawiam! :) (2019/05/07 19:28)

P17

W uzupełnieniu kolegów, jeszcze klasyka na szczupaka - Gnom 2, działa i w Polsce i zagranicą. (2019/05/16 22:21)

Smolik

Z polskich wahadłówek, oprócz Alg i Gnomów, rewelacyjną wahadłówką jest Mors - radzę sprawdzić. Pozdrawiam. (2019/05/16 22:54)

kaban

Dorzuciłbym jeszcze obrotówkę w rozmiarze 3 lub 4 a tu firm sporo, ale swój wybór opieram na swoim doswiadczeniu. Jakby nie było to najtańszym rozwiązaniem są gumy a możliwości ich zbrojenia i prowadzenia to już materiał na trylogię : Jeziora, Rzeki, I inne wody :) (2019/05/17 16:11)

Sith

Podczas tegorocznej majówki zameldował się chudziutki, szczupak 57cm. Wziął na skraju trzcinowiska na seledynowego z brokatem, 3-calowego twistera z główką 5g. Słabo walczył wyczerpany tarłem, hol około 2-minutowy. Dość leniwie odpłynął wracając do swojego domku ;)) (2019/05/26 08:54)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

SlawekNikt

Witam! :)

Wiem, że zostanę zlinczowany, bo takich tematów były miliony. Tak, to fakt. Jednak tych tematów było tak dużo, że nie sposób znaleźć odniesienie, bo przeczytałem tak dużo, że już nie wiem nic.

Wreszcie głos rozsądku początkującego spinningisty. W mojej ocenie to głos w kierunku redakcji.
Nie idzie niemal wyłuskać z setek zapytań na ten sam temat sensownych odpowiedzi ... (2019/05/26 10:23)

Jakub Woś

Osobiście kij dobierałbym do przynęt jakie zamierzasz używać. Do ich wagi. Jeśli zamierzasz łowić na przynęty których waga nie przekracza 20g to moim zdaniem nie ma sensu kupować kija do 30g. Będzie Ci się gorzej ładował a i mniej czuły będzie.

Jeśli chodzi o przynęty. Do wspomnianych przez Ciebie Cannibal i Pulse Shad polecam również to co napisali Smolik i Sith czyli Mors i Alga. Polsping ma też fajne gumy od niedawna Andrzej Zadziora ( trochę jak Cannibal) Tłusty Zenek czy Gładki Roman są niezłe. Do tego dla mnie niezastąpione Strike Pro Piglet Shad 10 cm lub 8,5 cm, na ten drugi biorą ładnie okonie. No i obrotówka Robinson Scale, która dla mnie jest najbardziej uniwersalna. Jest ciężka co zapewnia dalekie rzuty. Można ją prowadzić płytko jak i głęboko. Świetna na szczupaki, okonie klenie i bolenie. (2019/05/27 20:31)

Smolik

Brawo Sith za skuteczne otwarcie sezonu szczupakowego. Ładne zdjęcie - szczupak na tle suchych łodyg i świeżej trawy. Leży zrezygnowany, myśli sobie, że przegrał walkę i pewnie niedługo pożegna się z życiem, a tu niespodzianka - podarowana wolność. Pozdrawiam. (2019/05/27 22:39)

Sith

Był bardzo sołabiony. Mimo, że był "na powietrzu" najwyżej minutę (odhaczenie i fotka) tochyba z 5 minut trzymałem go w wodzie za ogon i wachlowałem, zanim zdecydował się odpłynąć i to zupełnie bez entuzjazmu. (2019/05/28 07:36)

DawidWolny

Obrotówki w dużych rozmiarach to podstawa :) ale można także próbować na cykady ;)

https://www.olx.pl/oferta/przynety-na-szczupaka-okonia-obrotowki-cykady-13-sztuk-CID767-IDA6Bvg.html#9b2ef8a319 (2019/05/31 14:14)

SlawekNikt

Jak najbardziej tylko należy wybierać sprawdzone modele, a kopie z Chin są hmmm jakby to napisać, odrobinkę gorzej wykonane ... Nie znaczy to, że nie złowi się na nie rybki wręcz przeciwnie, niektóre są całkiem łowne, ale taniej jest kupić bezpośrednio na alli. (2019/05/31 22:57)