Zaloguj się do konta

Kije MIKADO do 25gr

utworzono: 2012/04/26 12:32
zaremb

Witam Kolegów!

Przygotowuję się do pierwszego sezonu spinningowego i rozglądam się za możliwie uniwersalnym kijkiem do 25gr, długość 2,40m, najlepiej w cenie do 100 zł. Zamierzam łowić głównie w rzekach (nierzadko zakrzaczonych) na lekkie i średnie przynęty (obrotówki, wobki, wahadłówki), cel to pstrągi, klenie, jazie, okonie, ale zapolowałbym też na bolka i szczupaka.

Sprzedawca w pobliskim sklepie poleca kije: Mikado Desire Sandre 240-25

Mikado Essential Skim 240-20.

Czy ktoś z kolegów zna te kijki i mógłby się wypowiedzieć?

Pozdrawiam!

[2012-04-26 12:32]

DAN666

Poleca bo to nowość na rok 2012 :) jeśli chcesz coś z mikado do 100pln to weź mikado sensual ultralight spin do 18g , lub medium do 25g , fajne kije ten do 18g pod klenie jak najbardziej , mimo tak niskiej ceny naprawdę przyjemnie się nimi łowi 
DAN666 NRST  [2012-04-26 13:26]

kosu91

Po pierwsze to 240 cm jest kijem za krótkim jeżeli chodzi o rzekę ta dlugoś jest idelna ale jesli chodzi o łownie sandacza z opadu z brzegu na rzece ja polecam coś w granicach 2.7 lub 2.75 chyba ze jesteś zwolennikiem łowienia krótkimi blankami jednak przy prowadzeniu wobków i wahadełek może zabraknąć cie tych centów i będzie cie to irytowało zwłaszcza jak bolki będziesz łowił gdzie schowany za krzokami :) ale wracając do tematu ja testuje kije dla kolegi który prowadzi sklep i to co ci mogę poleci z mojego doświadczenia to :

http://allegro.pl/wedka-mikado-archer-ultralight-spin-2-7-17g-wyprz-i2298126085.html
Kij o średniej mocy i ugięciu typy Fast :) oraz te kije które podałeś też przyjemnie trzyma się w ręce!!! jednak to mikado cena i tak dalej :)
Powiem ci szczerze ja polecam osobiście ten kij nie mieści się on w twoim budżecie jakie podałeś jednak warto zaoszczędzić i kupić raz a dobrze
http://allegro.pl/spinning-dragon-express-spinn-2-75-m-4-20g-i2249218920.html
A oto moja propozycja również wersja 25 jest identyczna drobni detalami i średnica się różnią ale to są kosmetyczne róznice :) kosztuje o 200 zł ze znizką mozesz dostać u dobrego handlarza za 185 ale naprawde warto moc tego kijka a jednocześnie delikatność jaką w sobie łączy jest potężna testowałem go i jak widać na moim Awatarze takie bolki leciały i nie tylko, ten blank można uznać za uniwersalny :) choć dla mnie pojęcia kija uniwersalnego nie istniej jestem wymagający i ja lubię mieć dopasowany idelnie blank pod danego drapieżnika :) ale w granicach rozsądku i ceny polecam tą opcje na pewno sie nie zawiedziesz i nie połamiesz na 1 lepszych krzokach aaa i sprawa warta uwagi młynek też sobie odrazu dobieraj pod dany balnk bo wielkosc stópki ma ogromne znacznie na dolniku no i młynek jak na rzeke i na bolki to 2,5 tys lub 3 tys porządny rozmajer jakis albo spro lub mistral też wchodzi w gre :)
ale się tu rozpisałem pozdro chłopaki
PS> suma też uciągnąłem na ten sprzęt przy zyłce 0.18 jak klenie dłubałem :)
[2012-04-26 13:57]

Michal25093

http://allegro.pl/mistrall-magic-spin-2-7m-5-20g-gratis-i2299298939.html Polecam Mistrall Magic Spin tani ale w miarę dobrze pracuje :)
[2012-04-26 14:11]

kosu91

Ale to jest parówa :) chociaż w tej cenie to Lamiglassa nie dostaniesz ani talona żadnego ^^
Wiec opcja mistrall nie jest jakaś super z tej chińskich blanków co sa na rynku polski to na pewno wyróżnia się Dragon, mikado i jaxon, można to łatwo sprawdzić i porównać po jakości wykonania zobaczy sobie jak są rozłozne przelotki i omotki wykonane a to ma ogromne znacznie wiec zawsze warto sprawdzić jak chińczyki zrobiły danego badyla czy na od....pierd..ol czy sie postarali jeśli chodzi o ten pułap cenowy tak sobie spojrzałem w katalog przed chwilą i jaxon i robinson tez ma fajne opcje w tym przedziale cenowym jednak ja polecam tego Dragon co zaproponowałem sprawdzałem go łowie nim do tej pory i warto zaoszczędzić te parę groszy i kupić coś porządnego :) bo chińskie nie zawsze znaczy ze tandeta musi być
[2012-04-26 14:19]

zaremb

Dzięki za odzew Koledzy!

Wybrałem się wczoraj znów do sklepu, pomachałem paroma kijkami  i  w końcu wybrałem tą Sandre, dobrze w ręku leży i jednak w miarę sztywny kijek. Ktoś w końcu musi sprawdzić te nowe modele;) W sobotę o świcie przewidziane pierwsze testy i pierwsze spinningowanie w ogóle.

Do tego młynek Catana 2500 z przednim hamulcem. Wiem, opinie są skrajne, dam mu szansę:)

kosu91, pewnie masz rację, lepiej wydać więcej na lepszy kij, ale chwilowo mam ograniczony budżet, no i ile odwlekać start sezonu?? Zobaczymy, może ten zestaw starczy na sezon, dwa, potem może trzeba będzie rozbudować arsenał kijków pod kątem jakości  i specjalizacji..

a długość 2,4 jakoś bardziej mi pasuje niż 2,7, no i  mieści się idealnie w bagażniku;)

Połamania!

[2012-04-27 08:24]