Kijanki
utworzono: 2010/05/12 21:40
Mam takie pytanie dotyczące kijanek. Mianowicie jak sie ich pozbyć?? Mam ich mnóstwo w stawie i nie wiem co zrobić by przetrzebić trochę tego dziadostwa. Aż czarno w stawie od nich. Może jakaś rybka lubi kijanki?? Lub ktoś zna jakiś fachowy sposób jak to zwalczyć??
[2010-05-12 21:40]
Powiem tak zostaw je bo one krzywdy nie robią. Nie zwalczaj ich bo nie masz powodów. To jest normalne właśnie w tym okresie.
Część będzie na pewno zjedzona pod postacią kijanki, a reszta pod postacią żaby przez ryby w stawie bo na pewno masz tam jakieś ryby, a po za tym część żab migruje z twojego stawu no i też część gady przetrzebią.
Jest to normalny stan rzeczy w przyrodzie nie poprawiaj jej a tym bardziej nie zabijaj Ona sama sobie poradzi jeżeli uzna że pewnego gatunku jest za dużo.
Nie niszcz natury bo to nie ma sensu. A tak coś mi się widzi płazy są pod ochroną więc nie kręć na siebie bata.
Pozdrawiam.
[2010-05-12 21:52]
W czym Ci te kijanki przeszkadzają.W niczym, w dodatku masz z nich pożytek.Filtrują Ci wodę w stawie.Ich obecność świadczy też o tym że masz w nim czystą wodę.Kijanki same znikną przekształcając się w żaby.
Czyżbyś hołdował zasadzie"chłop żywemu nie przepuści'?
[2010-05-13 09:48]Pirat, nie zabijaj ich , niedługo same sobie pójdą z Twojego stawiku ,oczka ,czy co tam masz. A jak narazie to masz i będziesz miał z nich pożytek i miłe kumkanie wieczorem. Dorosła żaba żywi się owadami,więc też komary Ci powp..... pozjada. [2010-05-13 14:58]
Płazy(wszystkie gatunki objęte są ochroną) niestety w naszym kraju mają małe poważanie w stosunku do innych gatunków.Mam nadzieję,że nie pozbędziesz się przychówku(pomimo chwilowego zanieczyszczenia wody)bo z tych małych pływadełek wyrośnie armia pożeraczy wszelkiego rodzaju szkodników:ślimaki,chrząszcze,muchy(w przypadku ropuch które mam w swoim oczku co roku- nawet myszy)turkucie podjadki itp.Daj im szansę na przeżycie a na pewno Ci się to zwróci.Pozdrawiam i życzę odrobinki cierpliwości.
[2010-05-13 18:04]
Kol.pirat171 wez aparat zrób kilka zdjęć i będziesz miał miłą pamiątke .W twoim oczku powstaje nowe życie, zadbaj o nie. Pozdrawiam. [2010-05-13 20:41]
Kol. Kaban.
Wszystkie płazy są pod ochroną ale : żaby: jeziorkowa, wodna, śmieszka od 1 marca do 31 maja.
Kol. Pirat171
Kijanki pożywiają się glonami więc więcej pożytku zrobią niż szkody. Ja bym je zostawił w spokoju a nawet cieszył się gdyby u mnie w oczku się zadomowiły. Poza tym kiedy wyrosna z nich żaby, będą chronić Ciebie przed komarami.
[2010-05-14 14:44]
Kolego poczekaj aż ulęgną się żaby,korzyść z nich spora mniej komarów,przyjemne kumkanie a rybom one nie wyrządzą żadnej krzywdy,choć ich widok nie musi należeć do przyjemnych.Ale są i będą.pozdrawiam
[2010-05-16 18:35]
Kolego poczekaj aż ulęgną się żaby,korzyść z nich spora mniej komarów,przyjemne kumkanie a rybom one nie wyrządzą żadnej krzywdy,choć ich widok nie musi należeć do przyjemnych.Ale są i będą.pozdrawiamzgadzam sie z wami wszystkimi ale jak masz ich naprawdę zbyt dużo to pare okoni se wpusc do stawiku,z tego co wiem one jedza zaby
[2010-05-17 21:36]
kolego wyobraź sobie że z sąsiadem zwoziliśmy kijanki do stawuów właśnie na wszystki te pozytywne walory w szczegolnosci chodziło o pokarm i filtracje [2010-05-21 22:50]
jeszcze troche cierpliwości i same znikną. Nawet nie trzeba żadnych czarów. Nie zabijaj ich bo ani nie szkodzą ani narazie nie hałasują więc czemu nie miały by tam pływać. Przyjrzyj się tylko dobrze czy to nie przypadkiem małe sumiki karłowate. Ja kilka lat temu zobaczyłem takie kijanki tylko śmiesznie się zachowywały więc wziełem jedną na rękę patrze a tu byk. Ale na takie zjawisko trzeba jeszcze chwile zaczekać
[2010-05-31 10:12]