kaban

Długość kija moja ulubiona (co do normalnego łowienia,a siurki to max 2,40 a czasami 2,10 jest za długi) ale reszta opisu daje do myślenia cw. min 18g i max 18g (z tym ostatnim w moim podejściu do wyboru kijka bym się zgodził). Cena niewątpliwie atrakcyjna ale jak mam wybrać kij a go nie dotknę to nie kupuję. Zakup w sieci kołowrotka mogę zrozumieć a wędki to jak dla mnie za duże ryzyko. (2012/01/10 18:41)

seba2210

Długość kija moja ulubiona (co do normalnego łowienia,a siurki to max 2,40 a czasami 2,10 jest za długi) ale reszta opisu daje do myślenia cw. min 18g i max 18g (z tym ostatnim w moim podejściu do wyboru kijka bym się zgodził). Cena niewątpliwie atrakcyjna ale jak mam wybrać kij a go nie dotknę to nie kupuję. Zakup w sieci kołowrotka mogę zrozumieć a wędki to jak dla mnie za duże ryzyko.

Nie ja  tylko pokazuje dla propozycji , bo kupuje w sklepie tylko chodziło mi o opinie :) (2012/01/10 18:43)

jarekk

Coś pokręcone z CW. Jeżeli 18g jest to CWmax, to w miarę ok, jeśli to jest CWmin, to nie polecam.

(2012/01/10 20:35)

Luuki

Tydzień temu miałem kupić właśnie tego Kongera a raczej jednego z trzech do wyboru
1. Shimano catana 3-14 g
2. Konger black tiger do 18 g
3. Jaxon Perseus do 17 g
Każdy kij inny a wybrałem ostatecznie Jaxona , dotykałem wszystkie w sklepie.....
Po co tak ględze - Idź do sklepu weź do ręki i będziesz wiedział który ci leży a później możesz zamówić gdzie chcesz.
Nie neguję Kongera , sam mam Arcusa do 30 g i jest ok. ale z takich lightów już Jaxon bardziej mi podszedł. Wybór kija to indywidualna sprawa a odnośnie marki to w tym przedziale cenowym Konger prezentuje naprawdę dobrą jakość. (2012/01/10 20:53)

mar83

mam może być (2012/01/10 22:59)

Matteo1987

Wczoraj Kupiłem kija Robinson Diaflex Trout 2.55 c.w.5-15g.Dzisiaj testowałem i jestem pod wielkim wrażeniem.Wcześniej łapałem na mocniejsze drągi i różnica jest diametralna. (2012/01/11 17:30)

wobler17

Witaj ki pstragowy powinien miec CW 2 - 25 gr ten co przedstawiles jest za delikatny, To jest moje zdanie . Pozdrawiam. (2012/01/13 03:45)

jarekk

Obecnie, bardzo ważne jest upewnienie się przed zakupem kija pstrągowego, czy na naszych łowiskach nie obowiązują przypadkiem haki bezzadziorowe. Coraz więcej okręgów wprowadza taki wymóg i można się spodziewać, że w przeciągu niedługiego okresu czasu wszystkie wody krainy ostrąga i lipienia będą objęte obowiązkiem stosowania takich haków.

W tej sytuacji ciężar wyrzutu na którym się tutaj skupiacie ma znaczenie drugoplanowe. Najważniejszy jest dobór odpowiedniej akcji kija.

(2012/01/22 21:47)

MCSlawek

Czyli jaka akcja kija na haczyki bezzadziorowe(u mnie takie obowiązują).A wędkę planuję kupić :

HM 80 GOLDEN RIVER 2,75 

CIĘŻAR WYRZUTU: 2-14g

Akcja: Super Fast

i myślę że to dobry wybór chociaż nie tani.

(2012/11/07 18:18)

DelTor0

Slawek, jak wspomniales w innym watku ze cena nowej wedki nie gra roli, to moze zastanow sie nad wedka z pracowni. Jak chcesz wydac 900 stowek to juz bedziesz mial super blank i wedke zbudowana dokladnie pod twoje potrzeby.

Co do akcji nie napisze ci jaka ma byc, ale jaka ja lubie :) Mam kijka x-fast (wedlug producenta, dla mnie raczej fast) Ale wazniejsze dla mnie jest jego plynne ugiecie, bez przesztywnien, wtedy bez problemu ryba nie bedzie ci spadac nawet z hakow bezzadziorowych.

Ale na nowy sezon zastanawiam sie nad szklakiem z s-glassu, ktory nie jest tak szybki jak weglowki, ale ma wlasnie piekne progresywne ugiecie i opinie wedki 'z ktorej ryba nie spada' lub 'ideal pstragowego rzemiosla'. Nic, jak sie zdecyduje to sie przekonam czy to prawda, jak narazie nie znalazlem zlej opinni o tej wedce... 

(2012/11/07 23:47)

dudixx

witam!haki bezzadziorowe nie mają nic do wędki!jak masz brać HAEMA-to może zobacz sobie AVIDA-st.croix!pozdrawiam! (2012/11/08 00:46)

dudixx

witam raz jeszcze!albo lamiglasa G1000!super kijaszek pod KROPKI-podobna cena do HAEMA!,a według mnie amerykanie mają lepsze blanki niż japończycy z TORAY!pozdrawiam!

(2012/11/08 20:32)

DelTor0

Toray nie robi blankow Kolego :) Toray robi tylko maty weglowe, z ktorych inne firmy robia blanki. 

Toray to firma chemiczna a nie wedkarska, przy okazji innej produkcji robi maty weglowe pod wedki i plecionki wedkarskie 

http://www.toray-intl.com/products/index.html

A te Twoje firmy z USA to wlasnie w wiekszosci u Toraya zamawiaja maty pod wedki :) 

(2012/11/08 20:52)

DelTor0

Phenix - na matach od Toray

MHX - na matach od Toray

I pewnie polowa seryjnych producentow ktorych znasz - na matach od Toray :)

Producent mat w USA: TORAY PLASTICS (AMERICA), INC. (N. Kingstown, RI, US)

:)))

(2012/11/08 21:17)

dudixx

witam!kolego Deltoro, ja nie napisałem, iż TORAJ produkuje blanki-to po pierwsze!z czego składa sie wędka -grafit i żywica-pomijając węgiel,no i włókno szklane!odniosłem się do HAEMA-różne rodzaje grafitu TORAY!po drugie jest jeszcze kilku producentów na rynku amerykańskim oprucz TORAY :-)!a  akcja tych "moich"amerykańcow jest o niebo lepsza niż większość wędek u nas dostępnych czy to japońskich czy europejskich producentów!pozdrawiam! (2012/11/09 20:42)

dudixx

witam!a i jeszcze jedno kolego DELTORO st.croix produkuje swoje maty SC3,SC2-a nie korzysta z mat TORAY!pozdrawiam! (2012/11/09 20:59)

DelTor0

witam!kolego Deltoro, ja nie napisałem, iż TORAJ produkuje blanki-to po pierwsze!z czego składa sie wędka -grafit i żywica-pomijając węgiel,no i włókno szklane!odniosłem się do HAEMA-różne rodzaje grafitu TORAY!po drugie jest jeszcze kilku producentów na rynku amerykańskim oprucz TORAY :-)!a  akcja tych "moich"amerykańcow jest o niebo lepsza niż większość wędek u nas dostępnych czy to japońskich czy europejskich producentów!pozdrawiam!

Wiesz co :) generalnie chodzi nam o to samo. Jakbysmy mieli wydac tysia na wedke to nie byla by to wedka od Dragona, bo inne opcje sa duzo ciekawsze :) Co do tych amerykanskich blankow to CTS z Nowej Zelandii oraz Rastaffine, MegaBass z Japonii lub XZoga z Malezji spokojnie z nimi moga konkurowac :) Zeby tylko Kolega nie zrozumial ze przypadkiem nie lubie amerykanskich blankow, bo wlasnie tak sie sklada zakupilem blank od Seeker-a :) Lamiego czy Talona tez chetnie bym przytulil hehehe

(2012/11/09 21:10)