I tu się niestety nie zgodzę bo sam złowiłem nieraz miętusa w sierpniu zasiadając na sumiastego i do tej pory się dziwię jak to możliwe bo jak wiadomo wszem i wobec, że to ryba zimy a tu taka niespodzianka :)
Dokładnie - niespodzianka i tak to należy traktować. Jednak celowa wyprawa na miętusa w lipcu czy sierpniu to już nie jest niespodzianka tylko samookaleczenie. :)
Marzec tuż tuż a warunki całkiem fajne nie licząc tego że rzeka mi zamarzła. :)
Z pod lodu też można Miętuska trafić i to w dzień! Ostatnie lata wprowadzony okres ochronny na to nie pozwala,ale jakby ta mroźna zima przedłużyłaby się na Marzec to polecam. (2014/02/04 16:26)Marzec tuż tuż a warunki całkiem fajne nie licząc tego że rzeka mi zamarzła. :)
Tomku na pewno można tylko wejście na lód na tej rzece to nie jest ryzyko to czysta głupota. Nawet na tym zdjęciu jak się dobrze przyjrzeć to widać że lód ma różną grubość i jest mocno niepewny. Jednak podobno idzie ocieplenie więc do marca może lodu już nie będzie. :)
Z drugiej strony w dzień to bym może spróbował wejść na ten lód ale w nocy gdy nic nie widać to raczej ryzykowanie życia.
(2014/02/04 16:36)Tomku na pewno można tylko wejście na lód na tej rzece to nie jest ryzyko to czysta głupota. Nawet na tym zdjęciu jak się dobrze przyjrzeć to widać że lód ma różną grubość i jest mocno niepewny. Jednak podobno idzie ocieplenie więc do marca może lodu już nie będzie. :)
Z drugiej strony w dzień to bym może spróbował wejść na ten lód ale w nocy gdy nic nie widać to raczej ryzykowanie życia.
11.33 z takim sprzętem to u nas wstyd by było się pokazać, szczególnie na forach internetowych. :)
(2014/02/05 07:05)11.33 z takim sprzętem to u nas wstyd by było się pokazać, szczególnie na forach internetowych. :)
Tomku ja właśnie po to napisałem o sprzęcie żeby niektórym oczy otworzyć. Tam gdzie jest ryba nie trzeba kijów pozłacanych z diamentami. Choć z drugie strony to łowienie z gruntu takimi krótkimi kijami do tego jak było widać o mocy na rekiny co najmniej odbierało trochę uroku wędkarstwu. Niemniej tak jak piszesz u nas każdy z tych miętusów to medalowy okaz a łowienie ich takimi seriami to marzenie. Ogólnie film lepszy jednak jak 90 % naszych rodzimych na YT fajnie pokazane zmysły jakimi się kieruje miętus, te linie które w animacji rysowali na jego głowie to pierwszy raz widziałem.
Ogólnie jednak jak by tu ich podsumowano gdyby byli użytkownikami portalu to mięsiarze. Złowili i zjedli. :)
(2014/02/05 17:14)http://youtu.be/4g6MHfmf0Ac
Jest wszystko zależy od warunków danej wiosny czy jesieni no i chęci przewietrzenia ( z przemrożeniem :)) starych kości.
Jedna z moich starych zdobyczy - nawet nick jeszcze stary. :)
Jeśli chodzi o te z filmów to każdego można by do rekordu naszego kraju równać. Niewątpliwie ogromny i najważniejszy wpływ mają na to warunki klimatyczne miejsc gdzie je łowiono. Polska to Afryka w porównaniu z tamtą Rosją a ciepło nie służy miętusom.