Karta połowu
utworzono: 2010/05/06 20:20
u mnie kosztuje 2 zeta ten rejestr
Coś mi tu "śmierdzi". Dowiedz się w ZG PZW,czy ta opłata jest prawnie pobierana. U nas jest to bezpłatne.
[2010-05-13 14:17]
Panowie, co do rejestru polowu ryb jak ktos nie ma tego pieknego blankiecika i nie ma czasu leciec do swojego okregu to ponizej link gdzie mozna sobie to druknac :-)
tzn sie ciut rypnalem :) link jest podpiety pod "Rejestr połowu ryb" nie wiem tylko czy mozemy sobie go tak od poprostu druknac i miec :-) no ale nie widze wpisu ze ten rejestr ma byyc osteplowany przez kolo. [2010-05-13 14:55]
Rejestr o ile występuje w danym okręgu jest bezpłatny. Nie wszędzie jeszcze jest stosowany.
Nikt nie powie mi że trzeba oddać wypełniony rejestr z rybą wpisaną. Mogę oddać nie wypełniony i nikt mnie nie ukarze za to.
No i tu dochodzimy do sensu niech mi ktoś da racjonalną odpowiedź na co jest rejestr, skoro w całej Polsce każdy okręg czy koło robi z nim co chce. Inni mają z tamtego roku, na portalu można po wpisach wywnioskować, że nie są wogóle sprawdzane po zdaniu, inne koła w ogóle nie wydają, a co najlepsze widzę że jeszcze kasę za to pobierają, a jeszcze inne straszą karą za oddanie niewypełnionego rejestru. Brawo.
Na pewno rejestr nie służy do pilnowania, żeby wędkarz nie przekraczał limitów bo bez tej karty też by się bał jakby kontrola wpadła. A łowiąc z godnie z limitami RAPR to daję słowo, że jadę z dwoma kumplami na jedno łowisko i po sezonie mało co tam ryb zostaję nie przekraczając limitów wagowych czy dobowych w ilości.
A i jak ktoś myśli że będą zarybione łowiska tą rybą które jest wpisane przez wędkarza ten nieszczęsny rejestr jest w wielkim błędzie.
[2010-05-13 14:57]
Z tego co tłumaczy ZG ,to rejestry są po to ,ażeby można było stworzyć jakiekolwiek statystyki dotyczące rybostanu wód PZW w naszym kraju. Chociaż orientacyjne dane. Przeciez to nie jest straszny problem przed łowieniem wpisac te parę literek w rejestrze. A rejestry SĄ sprawdzane przez jednostki kontrolne, ich posiadanie i wypełnianie rubryk,chociaż nazwa łowiska i data. [2010-05-13 16:11]
Witam!
To jak już rozmawiamy o tych rejestrach podajcie mi proszę symbol Jeziora Pyrzyckiego... W piątek w nocy wyjeżdżam z Łodzi na zlocik i nie chcę zapomnieć wpisać... he he he A rano to będę chciał jak najszybciej kije moczyć a nie bazgrać po ciemku w rejestrze... PDK
[2010-05-13 17:43]Witam,
rejestr połowu zostaje każdemu na pamiątke, ale tą szeroką kartke (bilans roczny) zdajemy do koła, a symbole wód które trzeba wpisywać do rejestru są w nim wpisane(tylko rzeki i jeziora przepływowe).
[2010-05-13 20:18]witam.
moje zdanie na ten temat to te rejestry to jedna wielka bzdura
bo niby czemu to ma służyć?
Mastiff napisał
" Z tego co tłumaczy ZG ,to rejestry są po to ,ażeby można było stworzyć jakiekolwiek statystyki dotyczące rybostanu wód PZW w naszym kraju. Chociaż orientacyjne dane."
to czemu nie wpisywać każdej złowionej ryby tylko te które mamy zamiar zabrać
no i jeszcze kwstia wypełnianie rejestrów
i tu znowu zacytuje Mastiff
" Przeciez to nie jest straszny problem przed łowieniem wpisac te parę literek w rejestrze. "
ale po co skoro ja naprzykład bardzo rzadko biore jakie kolwiek ryby do domu i co to im da że zobaczą date i na jakim łowisku byłem
jak już tak bardzo chcą zrobić jakąś ewidencje to niech każą wpisywać każdą złowioną rybe ,a jeśli chcą wiedzieć tylko o tych rybach które są zabierane z łowiska to to niech wpis obowiązuje dopiero wtedy gdy zabieramy ryby
[2010-05-17 12:39]
@Fenix01, te pytania powinienes skierowac do Zarządu Okregowego PZW. To nie ma byc pospolite liczenie ryb jakie pływają w naszych wodach PZW , bo to nierealne,ale oszacowanie presji wędkarskiej na dane łowiska w stosunku do zarybień dokonywanych przez PZW. Po to właśnie data i nazwa łowiska. Trochę logiki i już sie domyślisz ,dlaczego nie wpisuje się ryb z nieewidencjonowanych łowisk nienależących do PZW, a także tych ,które zostają w wodach PZW po złowieniu. Każdy tworzy gdzieś jakieś statystyki aby mieć choćby cząstkowe rozeznanie w tym ,w co ładuje się jego kase. [2010-05-17 13:30]
Jak już jest coś takiego jak ten nieszczęsny rejestr to lepiej wpisać tą date i numer łowiska i problem z głowy.Ponadto dodatkowa opłata 3 zł na ubezpieczenie ważne z rejestrem.Nawet na zawodach kazali wpisać
[2010-05-17 13:55]
3 złote? na ubezpieczenie? ważne z rejestrem? O czym Ty kolego teraz? Pierwsze słyszę o jakimś ubezpieczeniu ważnym z rejestrem za 3 złote. Czegoś nie wiem? [2010-05-17 14:24]
No widać że nie wiesz okręg Katowicki 3 zł i jak ci sie stanie coś na rybach to jesteś ubezpieczony jak w praktyce to wygląda to nie wiem.Ale jest jak pisze
[2010-05-17 15:00]
No mam prawo nie wiedzieć co się dzieje w innych okregach,a zwłaszcza w tak odległych. Ty znasz opłaty w lubuskich okręgach? 3 złote to niewiele, a warto. [2010-05-17 15:06]
W okręgu gdańskim rejestr jest wydawany bezpłatnie. Można nawet wydrukować sobie samemu ze strony okręgu. Chyba u Was przeginają z tym płaceniem za te rejestry. [2010-05-17 15:56]
witam. co do karty w kole pogorzela to u nas ich woogle niema. rozmawialem z czlonkiem zarzadu i mowil mi, ze te karty obowiazuja z tego co mu wiadomo w okregu wroclawskim. tez mialem sytuacje ze chciano odemnie ta karte powiedzialem ze nie mam. ostrzezono mnie ze nastepnym razem otrzymam mandacik. ale ogolie mam to gdzies w moim kole (pogorzela) nie ma tych kart. mozna je otrzymac w zazadzie kola kozmin wlkp. pozdrawiam.
[2010-11-01 14:57]Tak,wypisywanie karty rejestru sprawia kłopoty,ale Polak ma to do siebie,że lubi komplikować sobie i innym życie. Nadmiernie rozwinięta biurokracja nie przynosi zysków,a wręcz przeciwnie i tylko fanatycy mogą być przeciwnego zdania.Nie dość że musisz zabrać coś do pisania,tracić czas na wypełnianie bzdur,to i tak do niczego to nie prowadzi.Kiedyś nie było rejestru i ryby były,dziś wypełniamy jakieś karty,a ryby jest zdecydowanie mniej,przynajmniej w Okręgu Bielsko.Na znak protestu moje rejestry nie odzwierciedlają rzeczywistego stanu faktycznego i nikt nie jest w stanie narzucić mi praktyki której nie toleruję. [2010-11-10 08:08]
Witam
Co do kary za nie wypełniony rejestr połowów.
Dowiedziałem się że od tego roku w okręgu będą naliczana kara w wysokości 10 zeta.
Nie wiem jak to wygląda w innych okręgach.
To tak dla info żeby nie było.
[2010-11-10 10:17]
Witam
Co do kary za nie wypełniony rejestr połowów.
Dowiedziałem się że od tego roku w okręgu będą naliczana kara w wysokości 10 zeta.
Nie wiem jak to wygląda w innych okręgach.
To tak dla info żeby nie było.
Tak. Wykupując opłaty na nowy sezon, należy oddać rejestr za rok ubiegły. W przypadku nie oddania skarbnikowi starego rejestru, zostanie doliczona do opłaty za nowy sezon kwota 10 zł. Jest to zarządzenie odgórne z Z. Głównego PZW.
[2010-11-10 10:23]
Gentle Sig Mastiff Abbiamo letto i tuoi post in Italia !Noi siamo i tuoi fan!L'Italia era già un fan club Mastiffi !Cordiale Saluti .E ora cantare insieme Francesco Sole - Sorella Luna Francesco Sole Sorella Luna !
[2010-11-10 11:09]
Odnośnie rejestru mój okręg Leszno nie wydaje i niewymaga .Wędkując w innym okregu np. Zielona Góra czy Legnica obowiazują. Załatwiajac sobei taki rejestr w jednym z tych okręgówbedzie ważny w innym czy każdy okręg musi miec swój rejestr. [2011-01-02 14:56]
Od tego sezonu wszystkie okręgi chyba będą miały rejestry, ponieważ stały się one obowiązkowe wszędzie. Ale to się okaże. [2011-01-02 15:09]
Karta połowu -zezwolenie ( jest to książeczka 3 w 1 , zezwolenie na połów ryb + wykaz wód + rejestr połowu ) , i jest to druk ścisłego zarachowania , dostaje ją każdy wędkarz . Oraz rejestry połowu ryb są obowiązkowe , a to z racji Nowelizacji Ustawy o Rybactwie Śródlądowym ( zgodnym z Unią Europejską , oraz obowiązuje również ze stara Ustawa z 18 kwietnia 1985 r ---po prostu ją dopełnia ) . Ten wędkarz , co nie będzie miał na rybach wypełnionego rejestru , to na pewno otrzyma mandat od PSR .
[2011-01-02 16:08]
Moje pytanie odnośnie rejestru. Posiadajac rejest np. okreg Zielona Góra jadąc na wody okregu Legnica potzrebuje rejestr z okregu Legnickiego dodatkowo czy moge wisc wszystkie w jeden rejestr
[2011-01-02 18:44]Jeśli okregi mają ze sobą porozumienie, to mozesz wpisać w swój rejestr, ale zaznaczając w rubryce "ŁOWISKO", iż jest to okręg Leszno. Tak jest u nas, w innych okręgach, wiem, że wymagano posiadania rejestru danego okręgu, który trzeba było pobrać wcześniej w swoim okręgu. [2011-01-02 19:12]