Karta wedkarska 12lat
utworzono: 2010/03/05 14:18
Dzień dobry mam pytanie dotyczące karty wędkarskiej zdałem egzamin,
dostałem oświadczenie o wydaniu karty wędkarskiej przez Starostwo Powiatowe
mam 12lat i w starostwie powiedzieli ze nie mogą mi wydac
ponieważ nie mam 14lat...
Proszę odpowiedz czy mogę ja dostać jeżeli mam 12lat?
[2010-03-05 14:18]
Jak w starostwie tak powiedzieli to nie można.
Chyba że masz jakieś wtyki .
Za dwa lata będziesz musiał wziąć nowe zaświadczenie z Twojego koła że zdałeś egzamin i wtedy z tym iść do starostwa.
[2010-03-05 14:49]
niemogąci wydać poniewarz wedłóg przepisów niemozesz sam wedkowac a wogule to niepowinni cie dopuscic do egzaminów [2010-03-05 14:59]
Ja juz nie wiem jak jest tutaj pisze ze mozna Prawa młodzieży do lat 14 nad wodami proszę o pomoc poniewaz juz wszystko opłaciłem [2010-03-05 15:04]
Z wypowiedzi rzecznika wynika , ze nie mozesz odebrac karty ponieważ jestes małoletni... Byłes z osoba dorosła w tym urzedzie? [2010-03-05 15:33]
Bo Twoj opiekun moze to zrobic... po skonczeniu 13 lat mozesz sam ja odebrac do 13 musi zrobic to za Ciebie Twoj opiekun [2010-03-05 15:39]
Do 14 lat nie możesz mieć karty wędkarskiej,a tylko dostaniesz legitymacje członkowską jako członek uczestnik,aczkolwiek możesz wędkować tylko z osobą pełnoletnią jako opiekunem który taką kartę posiada.Dopiero po ukończeniu 14 lat możesz zdawać na kartę wędkarską i wtedy Ci wydadzą w starostwie.Powodzenia i pozdrawiam.
[2010-03-05 18:09]
Potwierdzam słowa KYLONA kartę otrzymasz po ukończeniu 14 lat. Obecnie skarbnik koła powinien ci wydać legitymację członkowską - członka uczestnika. Jak pisał KYLON możesz wędkować pod nadzorem opiekuna posiadającego kartę wędkarską i brać udział w zawodach koła. [2010-03-05 18:33]
Witam.. Jeżeli nie masz ukończone 14 lat to nie możesz posiadać karty wędkarskiej. Pozdrawiam.. [2010-03-05 18:51]
Do 14 lat możesz tylko otrzymać legitymację członkowską i łowić z opiekunem(pełnoletni)
:):):):):):):):):):):):):):):::):):):)::):):)
[2010-03-05 21:50]Dzięki ale nie wiem czasem czy się myślicie bo jak napisał w ithanight88 z wypowiedzi rzecznika prasowego pzw mam prawo miec karte zgodnie z prawem ale te deb*** w Starostwie często z niewiadomych powodow dawaja od lat 14lat a w regulaminie pisze ze osoby do lat 14 sa zwolnione posiadac karte ale moga ja posiadac.... Niewiem napisałem wiadomosc do rzecznika prasowego jeżeli odpisze to wydrukuje i pokaże w starostwie niech dzwonią przy mnie do niego i zobaczymy....
[2010-03-06 07:57]
Ja chciałem was wedkarze koledzy zapytac czy jak mam 13 lat (rocznikowo 14) bo w czerwcu koncze to juz teraz moge zdac egzamin i pujsc po karte wedkarsko czy mysze dopiero po urodzinach jak bede mial 14???
[2010-03-06 11:05]
Tak kartę możesz mieć nawet teraz bo nie ma w regulaminie ze osoby ponizej 14 lat nie moga jest ze sa zwolnione ale to nie oznacza ze nie mogą mieć pisałem do rzecznika PZW i tak mi napisał...
[2010-03-06 14:09]
Dzień dobry mam pytanie dotyczące karty wędkarskiej zdałem egzamin,
dostałem oświadczenie o wydaniu karty wędkarskiej przez Starostwo Powiatowe
mam 12lat i w starostwie powiedzieli ze nie mogą mi wydac
ponieważ nie mam 14lat...
Proszę odpowiedz czy mogę ja dostać jeżeli mam 12lat?
ludzie!!! jakie wy bzdury piszecie!! moja córka ma 10 lat i posiada już kartę wędkarską, po zdaniu egzaminu musisz pójść z opiekunem do starostwa,i wtedy bez problemu dostaniesz,poczekasz tylko kilka dni, po kartę też musisz iść z opiekunem prawnym ( tata lub mama)
[2010-03-11 20:33]
W moim kole organizowali szkolenie.Zdałem egzamin i w wieku 11 lat otrzymałem kartę.Ja nawet nie musiałem jechac do starostwa.Mój tato tylko musiał coś podpisac a do starostwa pojechał prezes mojego koła.Kartę otrzymałem chyba tydzień po egzaminach.
[2010-03-13 12:31]
W moim przypadku (gdy wyrabiałem kartę miałem 13 lat) kartę wydali mi w starostwie powiatowym, z tym że wpisana została odnotacja na karcie wędkarskiej, że amatorski połów ryb do ukończenia 14 roku życia tylko pod opieką osoby dorosłej, posiadającej kartę wędkarską (kiedy Ty będziesz miał opłaconą składkę, osoba sprawująca opiekę nie koniecznie musi mieć ją opłaconą)
Pozdrawiam !
[2010-03-13 15:50]A jak już w temacie to mam pytanie jak miałem tylko legitymację członkowską to jeśli opłaciłem składki na dany rok to mogłem wędkować na terenie całej Polski , a teraz jeżeli mam 14 lat i mam kartę wędkarską to czy mogę także wędkować na terenie całej Polski czy tylko w na terenie mojego koła .
[2010-03-17 18:15]Nie wiem na jakiej podstawie mogłeś łowić na terenie całej Polski, ponieważ opłata krajowa to tylko wspomnienie dawnych lat. Obecnie łowisz w Okręgu w którym wnosisz składki. Niektóre Okręgi mają porozumienia co daje możliwość połowów na większym obszarze. Płacąc składki powinieneś zostać o tym poinformowany. Pozdrawiam. [2010-03-17 20:40]
jako czlonek uczestnik moge lapac ryby tylko z opiekunem doroslym ktory ma kate wedkarska? a jak moja mama nie ma karty to moge przy niej lapac ryby czy nie?
[2010-03-17 20:58]
Członek uczestnik może wędkować w ramach własnego łowiska, zgodnie z limitem ilościowym i wagowym, wyłącznie pod nadzorem osoby pełnoletniej uprawnionej do opieki. Tak, możesz łowić pod opieką mamy. Twój opiekun nie musi posiadać karty wędkarskiej, ale pamiętaj, że nie możesz mu udostępnić wędki. Pozdrawiam, życzę sukcesów. [2010-03-17 21:17]