Karpiówka Mikado czy Daiwa Black Widow?

/ 21 odpowiedzi
Witam jestem posiadaczem karpiówki Mikado Scr 13ft 3.5lbs i planuję kupić drugą jednak korci mnie Daiwa black widow 12ft 3lbs jednak nie miałem jej nigdy w ręku wogóle nie łapałem żadną karpiówką o parametrach 3lb czy one są dobre do dalekich rzutów? Mikado jest trochę jak kij od szczotki ale jakoś to lata i nie wiem czy kupić drugą wędkę Mikado czy lepiej sobie sprawić dwie Daiwy co wy o tym sądzicie koledzy wędkarze?
lukaszmisiek2

witam posiadam wędkę  Daiwa black widow 12ft 3lbs  3częściową i nie narzekam jeżeli chodzi o sprawę rzutową jest super i można daleko wysłoć swoją przynętę,wykonana jest superi niejest kołkiem. Polecam i nie będziesz żałował zakupu.Połamania... (2012/09/23 22:18)

u?ytkownik39933

Witam jestem posiadaczem karpiówki Mikado Scr 13ft 3.5lbs i planuję kupić drugą jednak korci mnie Daiwa black widow 12ft 3lbs jednak nie miałem jej nigdy w ręku wogóle nie łapałem żadną karpiówką o parametrach 3lb czy one są dobre do dalekich rzutów? Mikado jest trochę jak kij od szczotki ale jakoś to lata i nie wiem czy kupić drugą wędkę Mikado czy lepiej sobie sprawić dwie Daiwy co wy o tym sądzicie koledzy wędkarze?

daiwa black widow to bardzo dobre wedki ,łowie na takie  kije(3lb) ale z wywózki,  nie polecam do dalekich rzutów ,jest to miękka wędka ,jesli juz to 3,5  lb (2012/09/23 22:42)

frotto

Czyli nie bardzo jest do rzutów ciężarków używam 60-80gram u nas jest zakaz wywózki na zbiornikach więc trochę lipa może być z tą Daiwą no bo brać 2 wędki Daiwy 3.5lbs chyba nie będzie sensu lepiej będzie dokupić Mikado. Chyba żeby jedną kłaść bliżej drugą dalej :) tak korci mnie ale wędki powinny być raczej takie same.. (2012/09/24 08:05)

JKarp

Czyli nie bardzo jest do rzutów ciężarków używam 60-80gram u nas jest zakaz wywózki na zbiornikach więc trochę lipa może być z tą Daiwą no bo brać 2 wędki Daiwy 3.5lbs chyba nie będzie sensu lepiej będzie dokupić Mikado. Chyba żeby jedną kłaść bliżej drugą dalej :) tak korci mnie ale wędki powinny być raczej takie same..

CześćZależy co rozumiesz po pojęciem " dalekie rzuty " ?Jeśli 50-70m to bez problemu ciężarkiem 80g rzucisz. Natomiast dalej też się da tylko trzeba założyć ciężarek lżejszy co nie jest tak do końca dobre jeśli chodzi o zacięcie karpia.JK (2012/09/24 09:51)

frotto

Witam no takie odległości są wystarczające w zupełności teraz poczytałem po różnych forach i zdecyduję się na tą Daiwe w wersji dwuczęściowej ale też chodzi mi po głowie ta Anakonda base i jest niewiele droższa z tego co widzę (2012/09/24 10:40)

frotto

A tego mojego SCRa zostawię do zanęcania rakietą chyba powinien się nadać jest dość sztywnym kijkiem (2012/09/24 10:43)

JKarp

CześćMoim zdaniem i mając możliwość porównania obu wędek twierdzę, że Base jest sztywniejszy a co za tym idzie łatwiej się nimi rzuca. Base jest według mnie półparabolikiem. Kolega używający Base normalnie zakłada ciężarki 80g ( czasem 100g ale rzadko ) a do tego czasem dokłada worek PVA. Najlepiej gdybyś mógł pomacać oba kije. jk (2012/09/24 11:07)

frotto

No właśnie chcę się dziś wybrać po sklepach wędkarskich i poszukać tych kijków bo odległości rzutów nie muszą być duże bo nęcę procą czyli na odległość 30-40m od brzegu i chciałbym jakiś miękki kijek który także wytrzymał by rzuty ciężarkiem maxymalnie 80gram. Przeważnie używam 60gramowych obciążeń. bo wsumie jak kiedyś będę potrzebował mocniejszego sprzętu to dokupię jednego SCRa i będzie po problemie :) (2012/09/24 11:21)

frotto

Witam wróciłem właśnie ze sklepów wędkarskich objeździłem wszystkie w okolicy i tylko w jednym były Daiwy 2 sztuki jedna 3 częściowa 360cm 3lbs i jak ją wziełem w rękę to od razu mi się spodobała :) jednak wydaje mi się trochę za miękka jest normalnie jak feederek heh ta druga mi się bardziej spodobała była to 2 częściowa wędka 390cm i 3.5lbs paramety te same co w moim SCR ale naprawdę niebo a ziemia i postanowiłem że zamówię chyba dwie wędki dwu składowe 360cm i 3.5lbs. Chyba będą spełniały moim wymogą bo tej 3lbs trochę się boję że taka miękka jest. A i jak waszym zdaniem lepsza będzie wędka 360cm czy 390cm? (2012/09/24 14:05)

JKarp

CześćTemat jest teoretyczny - jaka wędka czy dłuższa czy krótsza?Ja zdecydowanie wolę wędki 12". Mam Kolegów używających tylko 13". Piszesz o rzutach około 50-70m   - myślę, że w tym wypadku wystarczą wędki 12".
JK (2012/09/24 14:48)

frotto

No zdecydowałem się na 12ft ale jeszcze kombinuję czy 3lbs bo trochę się boję tej miękkości nie wiem czy nie wybrać właśnie 3.5lbs myślę że też nie będzie taka sztywna no miałem w ręku 13ft 3.5lbs to wydawała się miękka i teraz znowu dylemat nad krzywą ugięcia :) (2012/09/24 14:56)

JKarp

Cześć                                                                                                                          Poproś w sklepie żeby do wędki można było na żyłce ( poprowadzonej przez wszystkie przelotki ) dowiązać ciężarek 80g. Będziesz mógł wtedy sam ocenić moc i ugięcie. To że kijek ma 3lb ( jest to moc wędki ) nie oznacza, że dobrze się będzie rzucać ciężarkiem 80g.Ktoś słusznie kiedyś zauważył, że najważniejsze to przemóc w sobie strach przed rzucaniem i przed złamaniem kija. Jednak postępując w ten sposób można złamać wędkę. Trudno mi powiedzieć, że na pewno te 80g przy tym kiju jest optymalnym ciężarkiem. Natomiast mając kilkanaście razy możliwość rzutu Base 12"/3-3,25lb i ciężarkiem 80g mogę powiedzieć, że mi osobiście takie zestawienie bardzo pasuje - wygodnie się rzuca a kij pozostawia jeszcze zapas mocy co przy bardzo siłowych rzutach jest dość ważne.Musisz jak napisałem sam ocenić zachowanie kija. Jednak zwróć uwagę, co napisał Piotrek - " daiwa black widow to bardzo dobre wedki ,łowie na takie  kije(3lb) ale z wywózki,  nie polecam do dalekich rzutów ,jest to miękka wędka ,jesli juz to 3,5  lb "JK (2012/09/24 15:32)

frotto

No właśnie ten kijek jest bardzo miękki i postawie jednak na 12'' i 3.5lbs myślę że będzie to najlepszy wybór jak dla mnie bo lepiej mieć ten zapas mocy w razie czego a te 3.5lbs będzie też miękkim kijem i frajda z holu na pewno będzie :) Dzięki Wszystkim i Pozdrawiam :) (2012/09/24 16:06)

Timur2148

CześćTemat jest teoretyczny - jaka wędka czy dłuższa czy krótsza?Ja zdecydowanie wolę wędki 12". Mam Kolegów używających tylko 13". Piszesz o rzutach około 50-70m   - myślę, że w tym wypadku wystarczą wędki 12".
JK
Jestem ciekawy jak ta różnica 12'' czy 13'' przekłada się na odległość rzutu.
(2012/09/24 18:12)

JKarp

CześćNa odległość rzutu ma wpływ nie tylko długość wędki. Ma wpływ na pewno:- sposób mocowania obciążenia i jego waga oraz typ.Np zestaw helikopterowy moim zdaniem poleci dalej niż zwykły ciężarek zamocowany na klipsie na stałe. Ciężarek założony centrycznie też poleci dalej. Należy ciężarek tak dobrać żeby jego waga była optymalna czyli nie za lekki ale i nie za ciężki. W obu przypadkach rzut nie będzie daleki.- kołowrotek i żyłka oraz jej grubośćWiadomo, że dobrze nawinięta żyłka na szpuli typu Long Cast znacznie ułatwia osiągnięcie satysfakcjonującej odległości rzutu. Ale wszystko na nic jak rozmiar żyłki będzie oscylował w okolicy 0,40mm. - umiejętność wykonywania rzutów oraz wykorzystanie dynamiczności kija. Wydaje się proste - zarzucić zestaw. Jednak jak nie rozpędzisz wędki to i nie rzucisz. Kija parabolicznego nie naładujesz bo bezwład wędki na to nie za bardzo pozwoli.- no i długość wędkiJak prawidłowo dobierzesz powyższe parametry długość kija na pewno ma wpływ na odległość.Jak któryś element nie współgra długość wędki wcale nie pomoże.JK (2012/09/24 18:31)

Timur2148

Dziękuję JK.Mam na myśli sytuację gdy mamy ''wszystko'' takie same tylko długość wędki inną. Czy zestaw z 13'' poleci 10 ,20 czy 30 m dalej ?. Bo jeśli tylko 10 m to nie widzę sensu kupowania wędki 13''. Własnie stoję przed takim dylematem a decyzję muszę podjąć do jutra. (2012/09/24 20:27)

JKarp

CześćA czy ja jestem wróżka ;-)))))Jeden rzuci 80m a inny tym samym zestawem 100m:-)Umiesz rzucać? Pytam nie złośliwie. Znam przypadki jak Koledzy po długotrwałym używaniu łódki do wywózki jakby stracili umiejętność rzucania.Szkoda, że przed zakupem nie można sobie rzucić kilka razy - wtedy wiedziałbyś czy leci dalej i o ile.JK (2012/09/24 21:28)

Timur2148

Raczej nie należę do mistrzów w rzucaniu. Ano szkoda że można najpierw spróbować. (2012/09/24 22:21)

Lookasz10

Cześć, pisze w sprawie wędki ROBINSON RED STAR CARP 3,90 3 LBS czy mógłby mi ktoś coś powiedzieć o tej wędce? Czy warta jest swoich pieniędzy? (2013/06/04 17:49)

u?ytkownik120039

Posiadam Andzię Base ( duży wpływ na zakup miało właśnie zdanie Janusza ), 3 składy, 2,75-3,00 lb... Największe ciężarki to 80gr. "Seta" leci jak złoto. Z PVA znacznie skraca się dystans. Często jednak używam ciężarka 60gr oklejonego mix'em lub pastą pelletową. Powinien mieć wtedy około 100-110gr. Spoko. No problem przy tej wadze. Na jesień łyknę Power Carpie II 3,5lb to założę do Base 150gr i opiszę co się stało... :)))Długość kija to 3,60m. Wcześniej używałem 3,90m. Moje podejście było algebraiczno-geometryczne, czyli wzór: moje 1,80m + kij 3,90m = dłuuuugi rzut. Długi był, ale czasowo, bo się motałem i nic poza tym. A kije nie były złe, cena Base + 100%. Rzut kijami 3,60m jest teraz 25%-30% dłuższy. Próbowałem też kijami kolegów i 3,60m jakoś lepiej mi w ręce leży, lepiej mi się macha i tyle... Jak to działa dokładnie... Nie mam pojęcia! Ale działa najwyraźniej! :))) (2013/06/04 18:33)

rafal93

witam chciał bym skompletować sprzęt karpiowy (kije i kołowrotki) co do kiji długość jaka mnie interesuje to 3,60m, 3,90m trójczęściowe 3-3,5lbs o akcji szczytowej (chciał bym też używać ich czasami na suma) co do kołowrotków poza wolnym biegiem to napewno muszą być solidne ( zresztą poco ja to karpiarzą mówie) rozmiar od 5000 do 6000

na dwa kije z dwoma kołowrotkami chciał bym dać do 900zł z góry dzięki i czekam na propozycje 

(2013/06/04 19:07)