Witam jestem posiadaczem karpiówki Mikado Scr 13ft 3.5lbs i planuję kupić drugą jednak korci mnie Daiwa black widow 12ft 3lbs jednak nie miałem jej nigdy w ręku wogóle nie łapałem żadną karpiówką o parametrach 3lb czy one są dobre do dalekich rzutów? Mikado jest trochę jak kij od szczotki ale jakoś to lata i nie wiem czy kupić drugą wędkę Mikado czy lepiej sobie sprawić dwie Daiwy co wy o tym sądzicie koledzy wędkarze?daiwa black widow to bardzo dobre wedki ,łowie na takie kije(3lb) ale z wywózki, nie polecam do dalekich rzutów ,jest to miękka wędka ,jesli juz to 3,5 lb (2012/09/23 22:42)
Czyli nie bardzo jest do rzutów ciężarków używam 60-80gram u nas jest zakaz wywózki na zbiornikach więc trochę lipa może być z tą Daiwą no bo brać 2 wędki Daiwy 3.5lbs chyba nie będzie sensu lepiej będzie dokupić Mikado. Chyba żeby jedną kłaść bliżej drugą dalej :) tak korci mnie ale wędki powinny być raczej takie same..
CześćTemat jest teoretyczny - jaka wędka czy dłuższa czy krótsza?Ja zdecydowanie wolę wędki 12". Mam Kolegów używających tylko 13". Piszesz o rzutach około 50-70m - myślę, że w tym wypadku wystarczą wędki 12".(2012/09/24 18:12)
JK
Jestem ciekawy jak ta różnica 12'' czy 13'' przekłada się na odległość rzutu.
witam chciał bym skompletować sprzęt karpiowy (kije i kołowrotki) co do kiji długość jaka mnie interesuje to 3,60m, 3,90m trójczęściowe 3-3,5lbs o akcji szczytowej (chciał bym też używać ich czasami na suma) co do kołowrotków poza wolnym biegiem to napewno muszą być solidne ( zresztą poco ja to karpiarzą mówie) rozmiar od 5000 do 6000
na dwa kije z dwoma kołowrotkami chciał bym dać do 900zł z góry dzięki i czekam na propozycje
(2013/06/04 19:07)