Na tak mądre i niewątpliwie dociekliwe pytanie odpowiem ustami klasyka. Jest zima i musi być zimno . I tyle w temacie.A więc nie spodziewałem się tak inteligentnej odpowiedzi. Szczególnie że nie dotyczy ona pytania... A więc panie Julianie "klasyku" pytałem czy wędkowanie zimą jest bezpieczne dla sprzętu... Czy szron nie zaszkodzi elektronice w sygnalizatorach oraz mechanizmom w kołowrotkach? Spodziewam się teraz bardziej inteligentnych wypowiedzi napisanych przez bardziej inteligentnych ludzi...
No to teraz do rzeczy. Żyjemy w strefie klimatycznej gdzie występują i upały i mrozy a co za tym idzie również opady deszczu i śniegu. Z podobnymi pytaniami to szanowny kolega powinien się zwrócić raczej do PRODUCENTA !!!! bo z doświadczenia życiowego jak i wędkarskiego wiem na prawie 100% że odpowiedz sprzedawcy będzie raczej enigmatyczana. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie w tą tematykę wchodził. A producent zawsze może zgonić ewentualną wadę jako ,,usterkę" wynikającą z niewłaściwej eksploatacji. Zapewne słyszał kolega ( bo ja słyszałem i widziałem ) wodoszczelne zegarki i telefony z którymi nie można stać na deszczu a już broń Boże kąpać się. Mogę jeszcze wymienić elektronikę w samochodach czy motorach lub skuterach narażonych również na podobne warunki atmosferyczne. Piszę takie truizmy że aż dziw bierze - ale jest to powszechnie występujące zjawisko. Temat rzeka dobry materiał do napisania ( tu ukłon do kolegów po elektronice) Âpracy magisterskiej np. Wpływ warunków atmosferycznych na awaryjność układów sterowania i powiadamiania z elementami obwodów scalonych i sensorowych.Jak by głębiej wszedł to i może doktorat by ktoś spłodził. Mimo wszystko pozdrawiam kolegę i życzę sukcesów.Ps. Znając niektórych producentów z ich ,,produktami elektronicznymi " nawet bym nie próbował- i to jest dobra rada. A wędki i kołowrotki do łapania pod lodem były ,są i będą czym prostsze tym bardzej niezawodne na mrozie , deszczu i śniegu.I o taką odpowiedź mi chodziło... Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam :D