Karp z zalewu
utworzono: 2015/08/06 08:05
Drodzy koledzy. Mam problem. Dziś rano postanowiłem jechać na rybki, no i o 5:00 byłem na łowisku. Łowisko to zalew o pow. 2ha.Woda była spokojna i unosiła się delikatna para. Nie było nikogo oprócz mnie. Widać było jak karpie(chyba karpie ) były przy powierzchni (charakterystyczne cmoknie ) i od czasu do czasu wyskakiwały z wody. Rozstawiłem sprzęt i 0 5:30 zestawy były w wodzie. Zanęty używałem Traper Big Carp Fisch Mix (taka jak na zdjęciu) i dodałem do niej garść kuku konserwowej i trochę białych. pierwszy zestaw był włosowy (taki jak na zdjęciu) na włos założyłem kuku waniliową z Trapera(4 ziarna) i do koszyczka(50g) zanętę.Zarzuciłem ok. 30-50m od brzegu. No i po chwili na sygnalizatorze było słychać piknięcie i po jakimś czasie znowu jedno piknięcie. Drugi zestaw to Feeder ( jak na zdjęciu) hak 10 i na haczyk kuku waniliową (3 ziarna) do koszyczka (30g) tej samej zanęty. Na tym zestawie nic się nie działo.(nic nie było widać ) ale gdy po 1h wyciągnąłem zestaw kuku była ale obgryziona. Na końcu rzuciłem zestaw spławikowy (jak na zdjęciu) spławik 2g i hak 10 i na haczyk kuku i biały.Haczyk 10cm od dna. W to miejsce gdzie były zestawy rzuciłem po dwie kule z zanętą Posiedziałem do godziny 7:30 ale tak jak mówię na włosie było tylko piknięcie jedno co 30 min, a spławik miał kilka brań ale takich że tylko ruszały na boki a nie zdecydowanie w duł. Powiedzcie mi czy coś źle zrobiłem ? zanęta zła? zestawy ?? Na włosie też była kuku obgryziona. Miałem wtedy to zaciąć ?? z tego co czytałem i co próbowałem na swoim stawie to karp zdecydowanie pociągnął w duł i zacięcie i był. Ja wiem że to większa woda i inaczej trzeba ale jak ?? Jestem początkującym i do końca nie wiem wszystkiego więc proszę o wyrozumiałość. Jutro też mam zamiar spróbować tylko 30 min wcześniej i chcę wiedzieć co poprawić. Proszę nie piszcie głupich komentarzy tylko jakieś porady. [2015-08-06 08:05]
Zrób fotki zestawów włosowych i wklej. To po pierwsze. Po drugie jest tak gorąco, że wcale się nie dziwię, że ryby źle żerują.
JK [2015-08-06 08:25]
W domu ma te zanęty. Której jutro radzicie użyć ?? Jutro też mam zamiar łowić na kuku i białego [2015-08-06 08:25]
A kto ma wiedzieć jakiej zanęty masz użyć ? Musisz eksperymentować , ostatnio na wyprawie sprawdziła mi się mieszanka o zapachu miodu i truskawki . [2015-08-06 09:07]
Oto ten zestaw włosowy
Prosiłem o zestaw włosowy bo z tej fotki nic nie da się zobaczyć. Jest nieostra.JK [2015-08-06 09:14]
A najlepiej zrób fotkę z założoną przynętą. Tylko postaraj się zrobić fotkę samego haczyka i w miarę ostrą.
JK [2015-08-06 09:15]
Na tak małym bajorku 2,5 ha to woda jest jak żur przy tych temperaturach, więc nie dziw się że nie miałeś brań , wczoraj wróciłem po dwóch nockach ( niedz. poniedz. )
i też miałem jedno branie zaledwie o 1,30 w nocy, karpik na 63 cm w wodzie 3,70 m. Musisz uzbroić się w cierpliwość jak chcesz coś łowić, przy b.dobrych braniach tak jak ty siedziałeś 5- 7,30 to zaledwie 2,5 godz można coś złowić ale przy słabych braniach to jednak nęcenie dopiero skutkuje po kilku a nieraz po kilkunastu godzinach. [2015-08-06 11:11]
Pora jest dobra ( przez noc woda troche się chlodzi i rano bywaja najlepsze brania , ale....
Nie licz, ze karpia złapiesz "z marszu" tzn wrzucisz zanetę i karp biegusiem w nia wejdzie. Oczywiscie zdarzaja się takie przypadki, sam miałem karpika na ok 60 cm , który wział w momencie gdy zestaw sięgnał dna, zanim nawet napiałem zylkę :D, ale to czysty fuks. Karpie pływaja sobie po zbiorniku i nigdy nie wiadomo kiedy zawedruja w pobliże Twojego zestawu. Oczywiscie szansę zdecydowanie zwieksza mądre zanecenie, ale karp to ryba dla cierpliwych.
I uczy pokory, oj uczy..... [2015-08-06 16:56]