Karp - wybór kołowrotka

/ 14 odpowiedzi
jaki kołowrotek nadaje się na dużego karpia czy morski może być(interesuje mnie dobry i nie drogi bo krucho z kasą)? No i podobne pytanko jeżeli chodzi o wędzisko? DZIĘKS DLA WSZYSTKICH KTO MI POMOŻE W TYM TEMACIE.
u?ytkownik753

Hej!

Napisz ile masz kasiory na kręcioł a ile na patyk. I napisz czy chcesz kupić 2 x kręcioł + 2 x wędzisko czy po jednym akcesorium. Czekam... coś wymyślimy ;)

A! I napisz czy kołowrotek ma mieć wolny bieg!? (2009/07/11 03:38)

jurek

To zależy jakie karpie chcesz łowić i gdzie ---na jeziorze , łowisku komercyjnym czy rzece , a może w jakiejś gliniance...........kołowrotek nie musi mieć wolnego biegu ---ważne aby wchodziło na szpulę ze 300 m żyłki , no może być 0.22 , a wędzisko to najlepiej kup takie co najmniej około 250 zł , chociaż znam gostka , który ma wędkę za 70 zł i już wyciągnął parę karpi ponad 10 kg ............ale On jest zaawansowanym wędkarzem........a tak z karpiami to lepiej , żebyś był przy forsie . (2009/07/11 17:32)

u?ytkownik2493

Miałeś się tu nie pokazywać "Pyńku" - "niekretynie". (2009/07/11 22:01)

u?ytkownik15969

Maciach nie warto ...
Pojawił się,złamał słowo ale najwazniejsze ze chce się zmienić i pisze konkretnie!
Lepiej skończmy juz te zaczepki bo to do niczego nie prowadzi a nawet działa na naszą niekozyść bo bedzie miał wytłumaczenie ze go prowokujemy. (2009/07/11 22:20)

jurek

Ja nie uważam to za zmianę .....kolega napisał wyraźnie , że krucho u niego z kasą , a on Mu już sugeruje sprzęt poza jego finansowym zasięgiem..........a przecież można napisać coś przydatnego ...........A ciekawe czy pan redaktor złowił by karpie na takim taniutkim sprzęcie...........pewnie nie ..........bo karpie biorą tylko na markowe wyposażenie . (2009/07/12 11:48)

jurek

A wiadomo , że kołowrotek z wolnym biegiem.........trochę kosztuje , dodając cenę wędki , na pewno podbieraka ( bo do dużego karpia musi być też duży i długi ), więc nie wyszło by tak tanio. (2009/07/12 11:53)

herks

Panowie każdy jest w stanie wyjąć dużą rybę na tańszy sprzęt. Sprzęt pomaga w łowieniu, ale nie wyciąga za nas ryb. Ja akurat kupiłem sobie jakiś czas temu sprzęt na karpia tak by mieć święty spokój, ale mój ojciec cały czas jedzie na "bazareksach" i ma jeszcze lepsze wyniki jak ja. Koledze, który prosił o radę napiszę, że z tańszych kołowrotków dobre opinie słyszałem na temat Jaxon'ów Marlon. Z wolnym biegiem i ponoć na prawdę wytrzymałe kołowrotki. Ja na karpie sobie kupiłem morskie kołowrotki Michelle Avocent Big Surf 6500 i myślę, że na moje wędkowanie one mi wystarczą. Nie łowię na dużych wodach więc jakaś przesadna pojemność szpuli nie jest mi potrzebna. Jest to kołowrotek bez wolnego biegu, ale mam nadzieję, że zda egzamin na moich wodach. Kupiłem je dlatego, ponieważ kolega ma je drugi sezon i nie narzeka. W dodatku miałem okazję sprowadzić je sobie z Anglii gdzie za dwa zapłaciłem 250zł, a tutaj jeden kosztuje powyżej 300zł. Wędki to kwestia Twoich preferencji. Czy wolisz twarde kije, czy bardziej czułe. Wtedy dobierzesz sobie odpowiednią krzywą ugięcia. Z tańszych wędek mogę doradzić Ci tylko Mikado, bądź Jaxon'y. O innych firmach nie słyszałem od kolegów żadnych komentarzy. Sam również nie miałem z innymi do czynienia. Ja osobiście posiadam tb fusion'y. Tak samo jak Ty patrzałem na pojemność mojego portfela i chciałem kupić sprzęt, który będzie mi odpowiadał za rozsądną cenę. Także mimo, że będziesz miał "tani" sprzęt nie oznacza, że nie będziesz miał wyników. Życzę Tobie trafnego wyboru sprzętu i powodzenia podczas karpiowych zasiadek! Pozdrawiam! (2009/07/13 08:49)

zygapl2009

chej dembica333 ja nie jestem jakiś tam pinek (2009/08/02 08:55)

zygapl2009

nchyba mnie z kimś mylisz ja jestem z miłszyc jeśli ci to coś mówi (2009/08/02 08:56)

zygapl2009

serdeczne dzięki za radę i opinię sądze że skożystam .Oczewiście również życe udanych łowów.pozdrawiam. (2009/08/02 09:02)

angij

Panowie nie jestem profesionalnym łowcą karpi , ale wtym roku wyciągnełem amura-9kg ,karpia-14kg,12kg,9.5 kg i jeszcze kilka mniejszych okazów zdięćia dodam pożniej bo narażie mam problem ze zmniejszeniem rozdżielczośći.Czytając wasze wypowiedzi postanowiłem opisać swój sprzęt a więc 4 metrowy kij nie firmowy oraz kołowrotek też nic specjalnego.Tutaj zapłaciłem za to 23euro to jest około 100 zł.Nie chodzi tu o wytrzymałość sprzętu bardziej stawiam na żyłke i elastyczność kija ale najważniejsze to wymęczyć rybe pozwaljąc wyiągać jej kilka metrów żyłki z kołowrotka lub jeśli to jest możliwe nawet przemieszczać się z nią w zdłuż brzegu.Swoje karpie wyciągam na żyłke owytrzymałośći 6.50 kg i tani sprzęt i jestem z tego dumny ponieważ utapiając mnóstwo pieniedzy wcale nie łapał bym większych.Chodzi bardziej o wiedze i styl a reszta to już dodatek!!!!!!!!!!!!! (2009/08/02 15:20)

angij

zapomniałem jeszcze o podbieraku jest bardzo ważny ,ja popełniłem błąd kupiłem podbierak z małymi oczkami z góry odradzam ponieważ trzymając w jednej ręce wędke ze zdobyczą a w drugiej podbierak próbując podebrać rybe spotkamy sie z dużym oporem wody, dlateko polecam podierak z oczkami 2na 2 cm i zarazem powinien być tańszy. (2009/08/02 15:30)

Dziunik

wiecie co sprzeczacie się zamiast normalnie pisać na temat, co do wędzisk i kołowrota, to wszystko zależy od metody jaką chcesz łowić i też od szkoły jaką cię uczyli na początku i od szczęścia, bo na przykład ja na główkach na odrze od strony jelcza potrafiłem na spinningu mikado 2,7m za 60 zł i kołowrotku za 45 zł wyciągnąć sandacza lub w dwa w ciągu 1,5 godzinki a kolesie na węglówkach i kołowrotkach po 200-300 zł potrafili nie mieć skubnięcia, ja ci powiem tak idź do sklepu, powiedz ze chcesz gruntówkę na duży koszyk powiedzmy do 100-150 gram wyrzutu i w cenie jaka ci pasuje i weź je do ręki, którejś na pewno nie będziesz chciał odłożyć i założę się  że to nie będzie ta najdroższa, co do kołowrotka to ja ci powiem tak żeby była dobrze wykonana szpula nic nie haczyło spora żeby weszło trochę żyłki bo z dużym karpiem, a zwłaszcza  z amurem jest niezła zabawa, wkręcam go wędzisko zakręcam i dla mnie powinien być wyważony i najważniejsze żeby uchwyt był mocny metalowy nie żadne plastyki.

Pozdrowienia ja jestem z Piekar może kiedy się spotkamy na rybach.

Ps.Może niektórych to rozśmiesze ale Ja lubię spiningiem łapać na grunt jest leciutki i mocny fajnie leży w ręce  a długą rękojeść mogę sobie oprzeć o biodro przy dłuższym holowaniu, zwłaszcza że nie używam ciężkich koszyków i nie chce daleko rzucać jak bym chciał łowic na drugim brzegu to bym poszedł na drugi brzeg co nie :) (2011/07/26 16:06)

u?ytkownik26223

temat jest s przed 2 lat!!chyba kolega już coś kupił (2011/07/26 16:17)