Zaloguj się do konta

Karp obcy gatunek

utworzono: 2009/03/16 20:50

Widzisz bo dla niektórych liczy się mięso a nie przyjemność z wędkowania i dochodzimy do sedna sprawy Zarządy są wybierane albo pod pewna grupę m..... albo muszą się im podporządkować bo karta musi się zwrócić a znam tez takich co wszystko im musi się zwrócić . Więc panowie nie patrzcie na karpiarzy jak na debili gdyz to oni chca aby było dużo karpia w wodzie NIE my wolimy mniej ale dużych i posiedzimy sobie nad wodą a może weżmie . [2009-05-22 23:51]

A Rysiu odgadłeś moją zagadkę ? [2009-05-22 23:52]

rysiek38

Tak sie składa że jestem w zarządzie i dowiedziałem sie że łowie niemiarowe szczupaki,niemam wypychacza itp jak raz mnie nie było na zebraniu a jak jestem to jakoś cicho-tych karpi to mi nie darują :-))) [2009-05-22 23:59]

kazik

Koledzy - Karpia uznaje się za obcą rybę naszym wodom , a Pstrąga wpuszczonego do czystych rzek środkowej i północnej Polski nie i dlaczego , przecież oba gatunki są obce w tych wodach i raczej Pstrąg bardziej zagraża ekosystemowi naszych rzek gdyż jest drapieżnikiem zjadającym wszystko co się rusza .Narzekamy na karpiarzy że to oni wywierają nacisk na zarybianie tą ryba , a co robią ci wszyscy którzy domagają się o Pstrąga i jak to nazwać. Jeżeli już wprowadzamy zakazy zarybiania obcymi gatunkami to powinno się brać pod uwagę wszystkie gatunki i te które nigdy w danych wodach nie występowały nie powinny być wpuszczane gdyż podobnie są zagrożeniem dla tych gatunków jakie bytowały od zawsze . Nie zmieniajmy ichtiofauny dla własnego upodobania bo tak nam pasuje - Wczoraj łowiłem karpie to siup karpia do wody , dzisiaj mam ochotę na Pstrąga to wpuszczamy Pstrąga , jutro będzie w modzie Jesiotr ta gdzie się da wpuszczamy Jesiotra - to nie tędy droga i przyroda naszych upodobań w końcu nie wytrzyma. Każdy gatunek ma swoje miejsce w przyrodzie i to z czegoś wynika że ta ryba jest tu , a tamta gdzie indziej i tworzy się równowaga . [2009-05-23 14:11]

spines21

akurat jesiotr nie jest obcy.karp jest w polskich wodach też z tysiąc lat,to on zadomowiony już jest silnie jakby nie było.
no i ile można wałkować ten temat,argumenty za i przeciw będą te same co zawsze,i co od nowa?
pozd [2009-05-23 14:25]

Misiaczek

W książce dotyczącej przyrody polski znalazłem karpia w tabeli ryb rodzimych. :P Taka ciekawostka. [2009-05-23 18:05]

von_trzmielke

Instytut Ochrony Przyrody PAN klasyfikuje karpia jako - inwazyjny gatunek obcy, IAS (ang. invasive alien species).
A na zarybianie tym gatunkiem trzeba mieć pozwolenie odpowiednich władz.
Proponuję poczytać wpis kolegi Hitman1234 pt. "Na co idą nasze pieniądze".
[2009-05-23 20:31]

Kaziu chyba pomyliłeś Karpiarzy z Wędkarzami łowiącymi karpie , bo to co innego naprawdę nam nie chodzi o wpuszczanie handlówki i wyłowienie jej w ciągu tygodnia . Do von_trzmielke jak piszesz to pisz dokładniej" wód otwartych" a nie wszystkich , na co idą na mięso nasze pieniądze i tak będzie nadal bo w kołach decydują Wędkarze którym karta musi się zwrócić . Czekałem na odpowiedz dotyczącą łososia dunaju - to panowie szlachta GŁOWACICA i zobaczcie są gatunki obce wpuszczane i do tego jak chronione -Polska rzeczywistość . [2009-05-23 21:40]

von_trzmielke

Nie opisywałem wszystkich gatunków. Chciałem tylko zasygnalizować problem. Nieco więcej jest w moim wpisie na ten temat. A forum to miejsce, gdzie każdy może coś do pieca dosypać. [2009-05-23 21:46]

Przepraszam za dosypywanie do ognia :D , a rozmawiałeś z Karpiarzami ??? ludzie to nie karp jest winny tylko ludzie na wszystkich szczeblach w związku , w innych krajach europejskich mogą pogodzić wszystkie gatunki ,tylko u nas jak zwykle przepychanki. [2009-05-23 22:02]

von_trzmielke

Rozmawiałem i sam kiedyś karpie łowiłem.
Nie chodzi tu tylko o karpie tylko właśnie o ludzi i ich nieprzemyślane decyzje.
Wracając do gatunków obcych;
z własnego doświadczenia wiem jakie spustoszenie w ekosystemie zrobił pstrąg w rzece, w której wcześniej nigdy go nie było.
To nie wina pstrąga - tylko ludzi. [2009-05-23 22:11]

rysiek38

Tak bo człowiek jako najwiekszy szkodnik ubzdurał sobie prawo do decydowania o wszystkim i decydowaniu co jest ok. a co jest be.co jest chwastem a co pozyteczne,co jest gatunkiem szlachetnym a co nie -tylko ze jakos natura radziła sobie miliony lat bez tej naszej mądrości [2009-05-23 22:20]

von_trzmielke

Niedawno na tym forum ktoś poruszył temat uznania leszcza za chwast!
Co kieruje ludzi do takich pomysłów?
W dziwnym kraju żyjemy. Traktujemy wolność jako "róbta co chceta"

[2009-05-23 22:30]

spines21

pomysły a realizacja to jednak nie to samo.często ludzie popychają takie pierdoły,żeby zaistnieć na portalu,znajdzie podobnych i mają ucieche.tyle ich.
niestety głupich nie brakuje.
chociaż jakby ich mniej:)
mniej? [2009-05-23 22:40]

kazik

Popieram kolegę -rysiek38- największym szkodnikiem jest człowiek który zmienia naturę dla własnych potrzeb i nie zwraca uwagi co się dzieje wokoło. Namnożyło się nas tyle że nie ma miejsca dla innych zwierząt i organizmów i w końcu sami doprowadzimy do zagłady naszą planetę jeżeli nie przyjdzie opamiętanie . [2009-05-24 00:25]

jurek

Ja osobiście nie mam nic do tej ryby , wręcz przeciwnie , uważam , że gdyby nie karpie nie byłoby tyle wyzwań wobec wędkarzy ( chodzi mi o dostarczenie miłej satysfakcji podczas holowania tej ryby )..........pozdrawiam kumatych......Jurek. [2009-05-24 12:42]

von_trzmielke

Temat karpia ciągle wraca. Właśnie czytałem kolejny post na ten temat. zastanawiam się czemu koledzy tak sobie skaczą do gardeł z powodu obcego gatunku?! [2009-08-24 19:37]

Starzy ludzie mówili ,ze w Wiśle żyły kiedyś Jesiotry, może zamiast karpia ? [2009-08-25 10:03]

Jesiotry za karpie? To raczej mało realny pomysł. Jesiotr dojrzewa płciowo po 20 latach. Poza tym należałoby zlikwidować zaporę we Włocławku, a na innych rzekach zrobić przepławki umożliwiające przejście ponad 100 kg cielsk. Poza tym mięso jesiotra jest niesmaczne. Chociaż w zeszłym roku dokonano próby restytucji jesiotra ostronosego do naszych wód. Pierwsze efekty za kilkanaście lat;-) [2009-08-25 11:46]

nie wiem jak smakuje ,ale skoro wytłukli to musiał być dobry. W Toruniu zarybiają i myślę że wiedzą co robią. ogólnie nie wszystko musi być do zeżarcia, a nie powiesz mi, że karp jest smaczny, bo drugiej takiej podłej ryby ...
Tama we Włocławku runie lada moment więc wszystko na dobrej drodze... [2009-08-25 13:29]

JOPEK1971

Odbudowa stad jesiotra to wspaniała sprawa, tylko jaki to ma sens, jak Wisła siatami obstawiona.Na wieść o wpuszczeniu jesiotra do Drwęcy przymorscy rybacy i kłusole już zacierają ręce, a tama tak szybko nie runie, to wszystko to pic na wodę z tą tamą, tylko po to by powstała druga,pozdrawiam. [2009-08-25 15:37]

jest coś w tym co mówisz...i chroń nas Panie przed drugą [2009-08-25 16:00]

z@mela

http://forsal.pl/artykuly/401948,na_walke_z_azjatyckim_karpiem_barack_obama_chce_wydac_80_mln_dol.html

w  PL przejza na oczy za 50 lat    jak ze wszystkim :)
[2010-09-10 00:37]

82marco

Z karpiem powinno sie robić po złowieniu dokładnie to samo co z sumikiem karłowatym. Niech sobie komercja zarybia ty chwastem.  [2010-09-10 08:57]

Romuald55

Szanowni koledzy! PZW to nie Liga Ochrony Przyrody....Dlatego wprowadza sie karpia do naszych wod jako bardzo atrakcyjna wedkarsko rybe.I niech tak zostanie.Zrozumiala rzecza jest ze szerokie rzesze wedkarzy zazdroszcza tym ktorzy moga sie pochwalic kilkunastokilogramowymi karpiami,ktore wracaja do wody po zrobieniu fotografi.Tylko nie wiedza,albo nie chca wiedziec,ze aby takiego zlowic trzeba dokladnie poznac jego biologie i wykazac sie niebywala cierpliwoscia.To samo zreszta dotyczy kazdego gatunku ryb. Zeby ryby lowic skutecznie trzeba poznac ich biologie. Nie wystarczy zarzucic wedke i nasypac byle czego,a ryby same do siatki.Tylko jak to bywa najwiecej krzycza ci co maja najmniej do powiedzenia,ze wzgledu na brak wiedzy. [2010-09-10 10:27]