Rysiu przeczytałeś dokładnie ,ja nie pisałem o handlówce i dodam że w kołach o zarybieniach decydują osoby które nie maja pojęcia o tym co robią i jakie będa skutki ich działania w przyszłości. (2009/05/22 23:30)
Ja na zebraniu w kole postawilem sie i zaproponowałem zarybienie wielogatunkowe i powiem CI że o mało mnie nie zlinczowali co poniektórzy (2009/05/22 23:45)
Widzisz bo dla niektórych liczy się mięso a nie przyjemność z wędkowania i dochodzimy do sedna sprawy Zarządy są wybierane albo pod pewna grupę m..... albo muszą się im podporządkować bo karta musi się zwrócić a znam tez takich co wszystko im musi się zwrócić . Więc panowie nie patrzcie na karpiarzy jak na debili gdyz to oni chca aby było dużo karpia w wodzie NIE my wolimy mniej ale dużych i posiedzimy sobie nad wodą a może weżmie . (2009/05/22 23:51)
Tak sie składa że jestem w zarządzie i dowiedziałem sie że łowie niemiarowe szczupaki,niemam wypychacza itp jak raz mnie nie było na zebraniu a jak jestem to jakoś cicho-tych karpi to mi nie darują :-))) (2009/05/22 23:59)
Koledzy - Karpia uznaje się za obcą rybę naszym wodom , a Pstrąga wpuszczonego do czystych rzek środkowej i północnej Polski nie i dlaczego , przecież oba gatunki są obce w tych wodach i raczej Pstrąg bardziej zagraża ekosystemowi naszych rzek gdyż jest drapieżnikiem zjadającym wszystko co się rusza .Narzekamy na karpiarzy że to oni wywierają nacisk na zarybianie tą ryba , a co robią ci wszyscy którzy domagają się o Pstrąga i jak to nazwać. Jeżeli już wprowadzamy zakazy zarybiania obcymi gatunkami to powinno się brać pod uwagę wszystkie gatunki i te które nigdy w danych wodach nie występowały nie powinny być wpuszczane gdyż podobnie są zagrożeniem dla tych gatunków jakie bytowały od zawsze . Nie zmieniajmy ichtiofauny dla własnego upodobania bo tak nam pasuje - Wczoraj łowiłem karpie to siup karpia do wody , dzisiaj mam ochotę na Pstrąga to wpuszczamy Pstrąga , jutro będzie w modzie Jesiotr ta gdzie się da wpuszczamy Jesiotra - to nie tędy droga i przyroda naszych upodobań w końcu nie wytrzyma. Każdy gatunek ma swoje miejsce w przyrodzie i to z czegoś wynika że ta ryba jest tu , a tamta gdzie indziej i tworzy się równowaga . (2009/05/23 14:11)
akurat jesiotr nie jest obcy.karp jest w polskich wodach też z tysiąc lat,to on zadomowiony już jest silnie jakby nie było. no i ile można wałkować ten temat,argumenty za i przeciw będą te same co zawsze,i co od nowa? pozd (2009/05/23 14:25)
Instytut Ochrony Przyrody PAN klasyfikuje karpia jako - inwazyjny gatunek obcy, IAS (ang. invasive alien species). A na zarybianie tym gatunkiem trzeba mieć pozwolenie odpowiednich władz. Proponuję poczytać wpis kolegi Hitman1234 pt. "Na co idą nasze pieniądze". (2009/05/23 20:31)
Kaziu chyba pomyliłeś Karpiarzy z Wędkarzami łowiącymi karpie , bo to co innego naprawdę nam nie chodzi o wpuszczanie handlówki i wyłowienie jej w ciągu tygodnia . Do von_trzmielke jak piszesz to pisz dokładniej" wód otwartych" a nie wszystkich , na co idą na mięso nasze pieniądze i tak będzie nadal bo w kołach decydują Wędkarze którym karta musi się zwrócić . Czekałem na odpowiedz dotyczącą łososia dunaju - to panowie szlachta GŁOWACICA i zobaczcie są gatunki obce wpuszczane i do tego jak chronione -Polska rzeczywistość . (2009/05/23 21:40)
Nie opisywałem wszystkich gatunków. Chciałem tylko zasygnalizować problem. Nieco więcej jest w moim wpisie na ten temat. A forum to miejsce, gdzie każdy może coś do pieca dosypać. (2009/05/23 21:46)
Przepraszam za dosypywanie do ognia :D , a rozmawiałeś z Karpiarzami ??? ludzie to nie karp jest winny tylko ludzie na wszystkich szczeblach w związku , w innych krajach europejskich mogą pogodzić wszystkie gatunki ,tylko u nas jak zwykle przepychanki. (2009/05/23 22:02)
Rozmawiałem i sam kiedyś karpie łowiłem. Nie chodzi tu tylko o karpie tylko właśnie o ludzi i ich nieprzemyślane decyzje. Wracając do gatunków obcych; z własnego doświadczenia wiem jakie spustoszenie w ekosystemie zrobił pstrąg w rzece, w której wcześniej nigdy go nie było. To nie wina pstrąga - tylko ludzi. (2009/05/23 22:11)
Tak bo człowiek jako najwiekszy szkodnik ubzdurał sobie prawo do decydowania o wszystkim i decydowaniu co jest ok. a co jest be.co jest chwastem a co pozyteczne,co jest gatunkiem szlachetnym a co nie -tylko ze jakos natura radziła sobie miliony lat bez tej naszej mądrości (2009/05/23 22:20)
Niedawno na tym forum ktoś poruszył temat uznania leszcza za chwast! Co kieruje ludzi do takich pomysłów? W dziwnym kraju żyjemy. Traktujemy wolność jako "róbta co chceta" (2009/05/23 22:30)
pomysły a realizacja to jednak nie to samo.często ludzie popychają takie pierdoły,żeby zaistnieć na portalu,znajdzie podobnych i mają ucieche.tyle ich. niestety głupich nie brakuje. chociaż jakby ich mniej:) mniej? (2009/05/23 22:40)
Popieram kolegę -rysiek38- największym szkodnikiem jest człowiek który zmienia naturę dla własnych potrzeb i nie zwraca uwagi co się dzieje wokoło. Namnożyło się nas tyle że nie ma miejsca dla innych zwierząt i organizmów i w końcu sami doprowadzimy do zagłady naszą planetę jeżeli nie przyjdzie opamiętanie . (2009/05/24 00:25)
Ja osobiście nie mam nic do tej ryby , wręcz przeciwnie , uważam , że gdyby nie karpie nie byłoby tyle wyzwań wobec wędkarzy ( chodzi mi o dostarczenie miłej satysfakcji podczas holowania tej ryby )..........pozdrawiam kumatych......Jurek. (2009/05/24 12:42)
Temat karpia ciągle wraca. Właśnie czytałem kolejny post na ten temat. zastanawiam się czemu koledzy tak sobie skaczą do gardeł z powodu obcego gatunku?! (2009/08/24 19:37)
Jesiotry za karpie? To raczej mało realny pomysł. Jesiotr dojrzewa płciowo po 20 latach. Poza tym należałoby zlikwidować zaporę we Włocławku, a na innych rzekach zrobić przepławki umożliwiające przejście ponad 100 kg cielsk. Poza tym mięso jesiotra jest niesmaczne. Chociaż w zeszłym roku dokonano próby restytucji jesiotra ostronosego do naszych wód. Pierwsze efekty za kilkanaście lat;-) (2009/08/25 11:46)
nie wiem jak smakuje ,ale skoro wytłukli to musiał być dobry. W Toruniu zarybiają i myślę że wiedzą co robią. ogólnie nie wszystko musi być do zeżarcia, a nie powiesz mi, że karp jest smaczny, bo drugiej takiej podłej ryby ... Tama we Włocławku runie lada moment więc wszystko na dobrej drodze... (2009/08/25 13:29)
Odbudowa stad jesiotra to wspaniała sprawa, tylko jaki to ma sens, jak Wisła siatami obstawiona.Na wieść o wpuszczeniu jesiotra do Drwęcy przymorscy rybacy i kłusole już zacierają ręce, a tama tak szybko nie runie, to wszystko to pic na wodę z tą tamą, tylko po to by powstała druga,pozdrawiam. (2009/08/25 15:37)