Zaloguj się do konta

Karp i Święta ?

utworzono: 2017/12/15 21:09
kaban

Ot takie pytanie do wędkarskiej braci o podejście do tradycji bo w mediach szum co do handlu tzw. żywym karpiem. Ja od razu wypowiadam się, że karpi nie jadam, a na stole wigilijnym pojawi się kilka okoni (woda ciągle wysoka i mętna na rzece) bądź śledź. [2017-12-15 21:09]

Jakub Woś

Podobno ta tradycja powstała z biedy. W dawnych czasach na stołach królowały ryby morskie lub sandacze. Nastały ciężkie czasy i na stołach pojawił się stosunkowo tani karp. No i tak zostało... tak czytałem..

[2017-12-15 22:17]

ogtw

Ludzie kupują żywe karpie i jedzą je, dlatego że są smaczne, gdyby na Walentego były w sklepach smaczne karpie, to narodziłaby się nowa tradycja. Zamiast żywych karpi, można przywozić do sklepu zabite kilka godzin wcześniej ryby. Ważne żeby ryba była świeża, bo te zaklejone w folii, z kilkudniowym terminem ważności są czymś zatrute i smakują jak klej do tapet.  
  [2017-12-16 09:07]

kaban

No poniekąd właśnie o tego typu wypowiedzi mi chodzi bo wątek założyłem z czystej ciekawości. Karp jako gatunek mało mnie interesuje pod względem wędkarskim, a co do kulinariów nie lubię jadać karpiowatych poza marynowaną płocią Tatuśka co mi się zdarzy raz na dwa trzy lata. [2017-12-16 15:05]

Artur z Ketrzyna

Prawdziwą staropolską wigilijną rybka był śledzik. A karpik go zastąpił gdyż po wojnie było zbyt mało kutrów rybackich itd, i był problem ze śledziem wigilijnym. I śląski żyd, chcąc zarobić mimo ze śledzi na sprzedaż nie miał. Wpierał kobietom że Wigilia to takie wyjątkowe święta, ze i można podać wyjątkowa rybkę zwaną karp.
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/726467,karp-pozarl-nam-sledzia-na-bezrybiu-w-swieta,id,t.html?cookie=1

U mnie na stole wigilijnym zgodnie z tradycją króluje śledzik. :-) [2017-12-16 19:42]

alkarn

ja lubie lowic karpie ale na stole wigilijnym bedzie dorsz [2017-12-16 20:52]

ryukon1975

Karpi nie kupuję są znacznie bardziej wartościowe i smaczniejsze gatunki. Nie szukam i nie dociekam w internetach czy gdzieś indziej historii tej tradycji. Jest to moja własna decyzja. [2017-12-25 13:51]

pstrag222

Karpie jadm czasami , a na wigilie to tylko u rodziców bo smak nie powtarzalny nigdy nie udało mi się go samemu powtórzyć.

A sam najczęsie jadam u siebie szczupaka ot taka moja własna tradycja. [2017-12-28 19:08]

Ultraboat

No cóż, tradycja w kady domu na wuigilijnym stole może być ina i nie zawsze obowiązkowym punktem aa być karp- op prostu generalnie ryba. Akurat nie rozumiem całego medialnego szumu zwiazanego z karpiem, u nas np: jada się dorsza. [2018-01-15 12:30]