Karp i małe karasie w stawie
utworzono: 2014/05/30 21:51
Witam.Mam staw 20x30 i jakieś 1,5m. W stawie występuje dużo małych karasi. Chciałbym złapać karpia dużego bo wiem że tam na pewno są ale pojawia się problem bo jak zarzucę wędkę to się same karasie łapią bo nawet karpiu nie dadzą dojść do przynęty. Jakieś rok temu wrzuciłem do stawu płytę z brzegami i na nią sypię codziennie zboże żeby karpie miały co jeść. Jestem praktycznie zielony w łowieniu ryb. Proszę abyście drodzy koledzy mi doradzili jak złapać tego karpia. Powiedzcie jak ma wyglądać zestaw i jakiej przynęty użyć. [2014-05-30 21:51]
Piszesz że w stawie jest duży karp ale jakich dokładnie? Ponieważ dla jednych może być to ryba o wadze 3kg a da drugich 10kg. Co do karpi to jakich używasz przynęt, może są one za mało selektywne. Jeśli łowisz np. na białego czy czerwonego robaka to wiadomo że ryby bedą ciągle podskubywać, ale jeśli założysz kuku bądz inne ziarna to inna sprawa (na pewno będzie mniej brań drobnicy). Napisz jakiej wielkością są dokładnie te karpie to wtedy ktoś będzie mugł ci pomuc i opisać sposób łowienia oraz najlepsze przynęty.
Pozdrawiam Boczny Trok
[2014-05-30 23:04]
Załóż trzy albo cztery kukurydze na haka 6 i czekaj. Drobnica sie nie czepi a jak jest duży karp to wcześniej czy później weźmie.
[2014-05-30 23:47]
Piszesz że w stawie jest duży karp ale jakich dokładnie? Ponieważ dla jednych może być to ryba o wadze 3kg a da drugich 10kg. Co do karpi to jakich używasz przynęt, może są one za mało selektywne. Jeśli łowisz np. na białego czy czerwonego robaka to wiadomo że ryby bedą ciągle podskubywać, ale jeśli założysz kuku bądz inne ziarna to inna sprawa (na pewno będzie mniej brań drobnicy). Napisz jakiej wielkością są dokładnie te karpie to wtedy ktoś będzie mugł ci pomuc i opisać sposób łowienia oraz najlepsze przynęty.
Pozdrawiam Boczny Trok
"mugł ci pomuc"
mogę Ci pomogę ...
[2014-05-31 00:07]
Pozdrawiam Boczny Trok
"mugł ci pomuc"
mogę Ci pomogę ...
W trybie przypuszczającym powinno być - mógł Ci pomóc. Oba są wymienne i dlatego z kreską a nie otwarte.
[2014-05-31 00:12]
Pozdrawiam Boczny Trok
"mugł ci pomuc"
mogę Ci pomogę ...
W trybie przypuszczającym powinno być - mógł Ci pomóc. Oba są wymienne i dlatego z kreską a nie otwarte.
"toć papier wszystko przyjmie"
[2014-05-31 00:21]
No i z dyskusji o rybkach zrobiła się lekcja J. Polskiego.Większy hak i kilka ziarn kukurydzy wpuść szczupaczka to szybko urośnie:) [2014-05-31 08:13]
Załuż kulke proteinową na włos i zastopuj ciężarek zacinaj tylko odjazdy karpi nie potrzebny ci żaden sygnalizator rozluźnij hamulec i czekaj aż karp zacznie wysnuwać żyłkę wtedy zacinasz (trzymając ręką szpule potem ustawiasz hamulec) [2014-05-31 17:22]
Załuż kulke proteinową na włos i zastopuj ciężarek zacinaj tylko odjazdy karpi nie potrzebny ci żaden sygnalizator rozluźnij hamulec i czekaj aż karp zacznie wysnuwać żyłkę wtedy zacinasz (trzymając ręką szpule potem ustawiasz hamulec)
Jak łowisz z ciężarkiem na sztywno i masz odjazd karpia to znaczy że jest zacięty i zbyteczne jest "zacinanie"
[2014-05-31 19:13]
Witam,
nie próbuj nawet na kulki jeżeli wcześniej nimi tam nikt nie karmił bo możesz mieć marne efekty. Jeżeli chcesz tam karmić kulkami to też może być strata kasy i czasu na jednego karpia. Polecam Ci to co kiedyś w takim przypadku zrobiłem na stawku obok siebie, mianowicie nęciłem grochem polnym, który kosztuje ok 7 zł/kg a jest go sporo. Moczysz go 24 godz w rajstopie np od żony, a następnie gotujesz przez ok 12 min. Bez żadnych atraktorów! i musisz trochę ponęcić ale z głową, żeby groch nie zalegał na dnie. Miałem identyczne warunki do wędkowania 3 lata temu i stosując ww metodę łowiłem najskuteczniej na tym zbiorniczku. Teraz jest tam jeden karp który od czasu do czasu wypływa zaczerpnąć powietrza (widziałem go 2 tyg temu) i wędkarze przy niedzieli przychodzą z robaczkami i kuku i polują na niego. Oczywiście to strata czasu bo zanim on dojdzie do przynęty to milion karasi złapią:) Myślę, że gdyby mi się chciało to nęcił bym tym grochem ok dwóch tygodni i po kilku dniach bym go złapał i oczywiście wypuścił. Tylko ja dla urozmaicenia wędkowania zakładałem haczyk z włosem do spławików. W takim przypadku trzeba trochę dojść do wprawy podczas zacinania. Robiłem tak również dlatego, że groch nie jest łatwo w całości nabić na haczyk. Pozdrawiam połamania :)
[2014-05-31 19:47]
Witam,
nie próbuj nawet na kulki jeżeli wcześniej nimi tam nikt nie karmił bo możesz mieć marne efekty. Jeżeli chcesz tam karmić kulkami to też może być strata kasy i czasu na jednego karpia. Polecam Ci to co kiedyś w takim przypadku zrobiłem na stawku obok siebie, mianowicie nęciłem grochem polnym, który kosztuje ok 7 zł/kg a jest go sporo. Moczysz go 24 godz w rajstopie np od żony, a następnie gotujesz przez ok 12 min. Bez żadnych atraktorów! i musisz trochę ponęcić ale z głową, żeby groch nie zalegał na dnie. Miałem identyczne warunki do wędkowania 3 lata temu i stosując ww metodę łowiłem najskuteczniej na tym zbiorniczku. Teraz jest tam jeden karp który od czasu do czasu wypływa zaczerpnąć powietrza (widziałem go 2 tyg temu) i wędkarze przy niedzieli przychodzą z robaczkami i kuku i polują na niego. Oczywiście to strata czasu bo zanim on dojdzie do przynęty to milion karasi złapią:) Myślę, że gdyby mi się chciało to nęcił bym tym grochem ok dwóch tygodni i po kilku dniach bym go złapał i oczywiście wypuścił. Tylko ja dla urozmaicenia wędkowania zakładałem haczyk z włosem do spławików. W takim przypadku trzeba trochę dojść do wprawy podczas zacinania. Robiłem tak również dlatego, że groch nie jest łatwo w całości nabić na haczyk. Pozdrawiam połamania :)
Moze to karp mięsożerca i na kuku czy groch nie bierze i dlatego tak trudno go złapać. On wypływa zobaczyc jakie dzisiaj jelenie siedzą z kijami.
[2014-06-01 00:16]
Te kapie maja 1,5 - 3 kg. Czy mam haczyk umieścić przy dnie na tej platformie co karmię czy trochę wyżej nad nią ?? [2014-06-01 15:16]