Zaloguj się do konta

Karasiowe smaki na przynętowe ciasto

utworzono: 2013/04/02 19:15
marek-debicki

Ciasto z kaszki mannej każdy potrafi zrobić. Prze jego dokładnym wyrobieniem  dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego i cukru pudru oraz barwnika spożywczego żółtego i kopra melasy. Następnie kilka kropel olejku do ciast arakowego lub rumowego. Pamiętajmy, że nieodzownym elementem każdego ciasta jest łyżka oliwy użyta podczas wyrabiania karasiowego przysmaku. [2013-04-02 19:15]

halski021

Marek - nie każdy potrafi.Mój kolega,który tylko na kaszkę łowi i ma świetne wyniki próbował mnie nauczyć - nic z tego nie wyszło.Mimo , że on i drugi kolega łowią o wiele więcej ryb od innych, jakoś nie widziałem ,aby ktoś u nas jeszcze tak  wędkował.Jak mi użyczali ciasto,to ja wyciągałem pusty hak z wody,a oni piękne rybki.Na pewno gdybym miał więcej cierpliwości ,to nauczył bym się robić takie ciasto i tak łowić,bo wynik najczęściej wypada 10 :1 na ich korzyść:)
[2013-04-02 23:03]

jakub1129

jak dodać sprzęt do testowania [2013-04-03 15:03]

kamil11269

jak dodać sprzęt do testowania



Jaki sprzęt?
[2013-04-03 16:10]

kamil11269

A co do ciasta to ja robię inne, z mąki kukurydzianej, pszennej i dodaję trochę (bardzo mało) kasz: manny i kukurydzianej. I jeszcze dodaje aromaty i co tam będzie pod ręką :)
[2013-04-03 16:11]

marek-debicki

Też Kamilu dobry sposób. Pierwsze moje ciasta karasiowo-linowe jakie pamiętam, które robiłem z Ojcem były następujące.
Gotowany ziemniak, miąższ z kromki chleba i żółtko z jajka, odrobina cukru. Cała sztuka polegała na dobraniu proporcji. Kiedyś się tak nie nęciło. Skubnęło się kilkanaście kuleczek ciasta i do wody, a efekty były całkiem przyzwoite.
[2013-04-03 17:51]

feroza

Czasem podkradałem, z domowej kuchni, cukier waniliowy (miast zwykłego). Reszta składników identyczna, Marku, jak u Ciebie.
[2013-04-18 18:29]

feroza

A, a, jeszcze odrobina tłuszczu....
[2013-04-18 18:30]

troc

Też Kamilu dobry sposób. Pierwsze moje ciasta karasiowo-linowe jakie pamiętam, które robiłem z Ojcem były następujące.
Gotowany ziemniak, miąższ z kromki chleba i żółtko z jajka, odrobina cukru. Cała sztuka polegała na dobraniu proporcji. Kiedyś się tak nie nęciło. Skubnęło się kilkanaście kuleczek ciasta i do wody, a efekty były całkiem przyzwoite.







I obowiązkowo ząbek czosnku......

[2013-04-18 21:47]

marek-debicki

Już za niedługo, zaraz po sobotnich zawodach w kole, mały przepis na ciasto z goła inne, aczkolwiek sposób jego wyrabiania będzie podobny do przedstawionych powyżej.
[2013-04-18 23:04]

marek-debicki

Ten ząbek czosnku posiekany drobniutko i najlepiej jeszcze, roztarty szerokim nożem na drewnianej desce, ze szczyptą soli!!!
Oj się będzie działo, a że działo to armata, to się będzie armatało, Hej!

[2013-04-18 23:07]

lynx

Ten ząbek czosnku posiekany drobniutko i najlepiej jeszcze, roztarty szerokim nożem na drewnianej desce, ze szczyptą soli!!!
Oj się będzie działo, a że działo to armata, to się będzie armatało, Hej!


Do tego dodalbym trochę mąki i jedno jajko a potem rozwałkowal, ugotował i sam bym to zjadł a rybie dałbym kuku.
[2013-04-23 20:56]

marek-debicki

Ciasto z kaszki z kurkumą i roztartym czosnkiem.
[2013-05-03 14:30]

marek-debicki

Ciasto z kaszki z kurkumą oraz obok  wykonane z mikstu łosoś, krewetka firmy NG Polska.
[2013-05-03 14:32]

lynx

Ciasto z kaszki z kurkumą i roztartym czosnkiem.

Robilem takie ciasto z kurkumą ale bez czosnku.
[2013-05-04 10:47]

lynx

Ciasto z kaszki z kurkumą i roztartym czosnkiem.

Robilem takie ciasto z kurkumą ale bez czosnku.

Jeszcze jedno. Czy troszkę soli czosnkowej w zastepstwie czosnku może być. Myślę, że lepiej by się rozprowadzała w cieście.
[2013-05-04 10:49]

marek-debicki

Wyciśnięty czosnek i rozprowadzony w soli, roztarty dodatkowo nożem jest ciekawym dodatkiem, atraktorem.
Barwnik jest dodatkowym elementem.
Dodanie nawet zwykłego olejku waniliowego, takiego do ciasta jest ciekawym, a jakże prostym rozwiązaniem.
Kombinacji z dobrym  ciastem z kaszki mannej jest wiele. Najbardziej delikatnym i szybkim produktem jest kaszka manna błyskawiczna (często stosowana w żywieniu dzieci).
[2013-05-04 16:32]

marek-debicki

Przygotowanie do miodowej kaszki mannej z kurkumą. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy stopniowo kaszkę, mieszamy utrzymując ciasto na delikatnym ogniu.
[2013-05-07 21:58]

marek-debicki

Przygotowanie do wyrobu kaszki z mikstem łosoś, krewetka.
[2013-05-07 21:59]