Chciałbym się podzielić swoim doświdczenie z ostatnich kilku wypadów nad wielkopolskie jeziora, i przy okazji zasięgnąć porady na przyszłość.
Biorąc pod uwagę forum oraz rozmowy z baardzeij dosaidczonymi wędkarzami, psotawiłem ostatnio na zanęty Sensas i do Bremes 3000 dodaje: Epiceine Bremix Brasem Przyprawa do piernika (polecane przez mojego dziadka który łowi już kilkadziesiąt lat) Kukurydza zanętowa Traper Wanilla.
Teoretycznie jest to zanęta bardzo "Leszczowa". Ostatnio za każdym razem na ilość ryb nie mogłem narzekać, aleby w 90% były to karasie, czasami zdarzył się troszkę większy Lin, a Leszcza teortycznie nie złowiłem rzadnego. Nie ma w tym nic złego, ale biorąc pod uwagę, że raczej zanętę ukierunkowuję na Leszcza a łowie Karasie, to może warto by było zmienić ją na taką przeznaczoną na Karasie i łowić ich być może jeszcze więcej(większych).
Chciałbym poznać wasze zdanie gdyż jestem dopiero początkującym wędkarzem.
Może leszcza po prostu w łowisku nie ma? Skoro karasie i liny, to pewnie płytko, a leszcz preferuje jednak nieco większe głębokości... (2019/08/18 16:05)
Z mojego punktu wiedznie możeby być tak, że po pierrwsze mniej zanęty wiecej robaków, po drugie mieszanka bardziej domoczona, gdyż z tego co zauważyłem przynajmniej w moich stronach, karasie lubia pracującą mieszankę. (2019/08/19 12:36)
Leszcze to odkurzacze i mają gdzieś czy TY dasz im zanete linowa.karasiowa.czy karpi owa. Dla nich liczy się to ile im dasz grubego towaru w czopowania kosza i donecaniu lowidka (2019/08/20 08:39)
zgadzam siÄ w 100% z Jakubem leszcz opierdzieli wszystko..ostatnio Ĺadnie braĹy na owocowÄ mieszankÄ za Ĺźe dobrze braĹy to szybko oprĂłznilem wiaderko ale ĹowiÄ chciaĹem dalej ,a w aucie jedynie pĹciowÄ mocno zioĹowa w zapachu leszcze siÄ nawet nie zastanowily braĹy tak samo...przez caĹy lipiec uĹźywaĹem lorpiograndprix na róşne gatunki rybek efekty te same niezaleĹźnie od rodzaju zanÄty ..dochodzÄ do wniosku Ĺźe nie ma co przepĹacaÄ z zaneta, jak bÄdÄ Ĺźerowaly z ciekawoĹci podpynÄ do kaĹźdego zapachu.Najlepiej to samo ziarno pelet czy kulki proteinowe sypac parÄ dni i bÄdzie cacy (2019/08/20 20:07)