Zaloguj się do konta

Kara za nieposiadanie karty wędkarskiej.

utworzono: 2011/09/30 23:08
Bialydida

Chciałbym się dowiedzieć, ile się płaci za nie manie karty wędkarskie w PZW!. Osoba pełnoletnia, 2 wędki na grunt Odra w tym przypadku. [2011-09-30 23:08]

Chciałbym się dowiedzieć, ile się płaci za nie manie karty wędkarskie w PZW!. Osoba pełnoletnia, 2 wędki na grunt Odra w tym przypadku.

A ja chciałbym się dowiedzieć czy znasz takie słowo jak ''BRAK'' [2011-09-30 23:20]

dallasek

niemanie lepiej brzmi :)
[2011-09-30 23:26]

jaskul

tytuł tematu pobił chyba wszystkie....za " nie manie" karty przygotuj się na manie niezłego mandatu... Obyś nie "mniał" tego typu konsekwencji...Chociaż szczerze mówiąc to życzę Ci , żebyś dostał jak największy wymiar kary- kłusoli mamy dość!!!
[2011-09-30 23:41]

withanight88

Chciałbym się dowiedzieć, ile się płaci za nie manie karty wędkarskie w PZW!. Osoba pełnoletnia, 2 wędki na grunt Odra w tym przypadku.

To "nie manie" to ja sobie zapisze :))
Kolego jak to pisałeś to nie wydawało Ci się, że cos tu jest nie halllo?
A w odpowiedzi - mandat 200 zł i chyba konfiskata klamotów.(choć nie jestem pewien) [2011-09-30 23:44]

CZzesio

:)))) 

T A R Y F I K A T O R
Kwalifikacja Czyn Grzywna lub art.41
Art.27a ust.1 pkt.1 Brak przy sobie upoważnienia do połowu na rzecz
uprawnionego do rybactwa na podstawie (art.5)
100 zł i więcej lub
art.41
Art.27a ust.1 pkt.2a Brak przy sobie karty wędkarskiej (art.7 ust.2) 200 zł i więcej
Art.27a ust.1 pkt.2b Brak zezwolenia (art7 ust.2a) lub wbrew
zezwoleniu
200 zł i więcej
Art.27a ust.1 pkt.2b Wymiary ochronne/regulaminowe (art.7 ust.2a) 50 zł i więcej
Art.27a ust.1 pkt.2b Limity Ilościowe/regulaminowe(art.7 ust.2a) 50 zł i więcej
Art.27a ust.1 pkt.2b Okresy Ochronne/regulaminowe(art7 ust.2a) 50 zł i więcej
Art.27a ust.1 pkt.2b Technika połowu niezgodna z R.A.P.R.(art..7 ust.2a) 50 zł i więcej
Art.27a ust.1 pkt.2b Brak wpisu do rejestru (art.7 ust.2a) i inne 20 zł i więcej lub art.41
Art.27a ust.1 pkt.3 Ryby przeznaczone na przynętę mogą być
wprowadzone do wód z których zostały pozyskane
(art.7 ust.1a)
50 zł i więcej

.....spoko  o "niemaniu" nic nie pisze ;)
[2011-09-30 23:53]

okonek06

tytuł tematu pobił chyba wszystkie....za " nie manie" karty przygotuj się na manie niezłego mandatu... Obyś nie "mniał" tego typu konsekwencji...Chociaż szczerze mówiąc to życzę Ci , żebyś dostał jak największy wymiar kary- kłusoli mamy dość!!!

kolego nie pień się się tak tu nie chodzi o kolege,bo kolega ma kartę z tego co można przeczytać na jego profilu,a z resztą wolę "kłusola"z wędką niż dziadka pakującego wszystko co tylko złapie do siatki i posiadającego kartę [2011-09-30 23:54]

89krzysztof

Ale chodzi Tobie o niemanie karty w ogóle, czy o niemanie bo zapomniałeś jej zabrać ze sobą ?
[2011-10-01 07:47]

Tomasz90

A w odpowiedzi - mandat 200 zł i chyba konfiskata klamotów.(choć nie jestem pewien)

nie wiem po co masz zapisywać przecież to normalny zwrot podwórkowy w wielkopolsce ,we warszawce też tak się mówi bo sobie od was zapożyczyliśmy
[2011-10-01 08:48]

withanight88

A w odpowiedzi - mandat 200 zł i chyba konfiskata klamotów.(choć nie jestem pewien)

nie wiem po co masz zapisywać przecież to normalny zwrot podwórkowy w wielkopolsce ,we warszawce też tak się mówi bo sobie od was zapożyczyliśmy

dwadzieścia pare lat mieszkam w wlkp i pierwszy raz coś takiego słyszę.....  [2011-10-01 08:50]

Tomasz90

no to albo tam gdzie mieszkasz już nie jest wielkopolska albo musisz tam pożyć jeszcze parę lat,pozdrawiam
[2011-10-01 09:04]

withanight88

Może akurat mnieszkam w tej częsci wilekoposki gdzie ludzie mówia poprawnie? [2011-10-01 09:13]

Tomasz90

Może akurat mnieszkam w tej częsci wilekoposki gdzie ludzie mówia poprawnie?

to niema nic wspólnego z poprawnością mowy tylko z gwarą ,a to słowo niemanie jest wielkopolską gwarą nawet parę razy występuje w kawałach o policjantach że przykładowo za niemanie świateł należy się tyle i tyle mandatu a twój region wielkopolski też ma jakąś swoją gwarę i wydaj ci się że mówisz normalnie ,ja nie chcę cię tu obrazić bo każdy z nas ma soją mowę i gwarę
[2011-10-01 09:31]

jurek

Nawet kiedyś milicjant ( lata 80-te ) , napisał w mandacie mojemu koledze .............             Za nie manie świateł tylnych 50 zł
[2011-10-01 11:01]

khead

sie czepiacie chlopaka. napisal, jak umial, zreszta na tym forum wielu jest dyslektykow, czy osob majacych dysortografie. chociaz moim zdaniem nieumiejetnosc pisania poprawinie po Polsku glownie wynika z lenistwa i braku oczytania.

mnie rozniez interesuje jaka kare mozna dostac za nie posidananie przy sobie karty wedkarskiej wraz z zezwoleniem na polow. sam ostatnio chcialem sie zatrzymac nad Odra majac w samochodzie tylko spinning. jak juz doszedlem na glowke przypomnialo mi sie, ze karta oraz zezwolenie zostaly w domu w skrzynce z osprzetem. z jednej strony chcialem sobie porzucac, bo mialem ochote, z drugiej jednak mialem torche obawy, ze moge zostac wlasnie dzisiaj skontrolowany i bedzie bubu, bo nie mialem w/w.

z tego co wiem, mozesz jechac samochodem bez prawa jazdy, czy dowodu rej. i w razie kontroli za brak dokumentow jest 50 pln mandatu (moze sie cos zmienilo, ale nie sadze). tak samo jadac MPK (MZK, czy inna miejska komunikacja), jak zostaniesz zlapany przez kontrole ma sie jakis czas na dostarczenie waznego biletu.

moze sie kazdemu zdarzyc zapomniec pozwolenia, w koncu jestesmy tylko ludzmi. jezeli mam karte, wykupione pozwolenie, ale ich zapomnialem i lowie, to czy w razie kontroli czekaja jakies konsekwencje? czy moze straznicy PSR, czy SSR sa tak wyrozumiali i mozna w ciagu kilku dni okazac wazne uprawnienia?

[2011-10-01 13:06]

anihilacja

sie czepiacie chlopaka. napisal, jak umial, zreszta na tym forum wielu jest dyslektykow, czy osob majacych dysortografie. chociaz moim zdaniem nieumiejetnosc pisania poprawinie po Polsku glownie wynika z lenistwa i braku oczytania.

mnie rozniez interesuje jaka kare mozna dostac za nie posidananie przy sobie karty wedkarskiej wraz z zezwoleniem na polow. sam ostatnio chcialem sie zatrzymac nad Odra majac w samochodzie tylko spinning. jak juz doszedlem na glowke przypomnialo mi sie, ze karta oraz zezwolenie zostaly w domu w skrzynce z osprzetem. z jednej strony chcialem sobie porzucac, bo mialem ochote, z drugiej jednak mialem torche obawy, ze moge zostac wlasnie dzisiaj skontrolowany i bedzie bubu, bo nie mialem w/w.

z tego co wiem, mozesz jechac samochodem bez prawa jazdy, czy dowodu rej. i w razie kontroli za brak dokumentow jest 50 pln mandatu (moze sie cos zmienilo, ale nie sadze). tak samo jadac MPK (MZK, czy inna miejska komunikacja), jak zostaniesz zlapany przez kontrole ma sie jakis czas na dostarczenie waznego biletu.

moze sie kazdemu zdarzyc zapomniec pozwolenia, w koncu jestesmy tylko ludzmi. jezeli mam karte, wykupione pozwolenie, ale ich zapomnialem i lowie, to czy w razie kontroli czekaja jakies konsekwencje? czy moze straznicy PSR, czy SSR sa tak wyrozumiali i mozna w ciagu kilku dni okazac wazne uprawnienia?

Oczywiście że są konsekwencje,możesz mieć zatrzymany sprzęt i po zgłoszeniu się po niego do placówki PSR możesz zostać ukarany mandatem karnym

[2011-10-01 13:15]

to niema nic wspólnego z poprawnością mowy tylko z gwarą ,a to słowo niemanie jest wielkopolską gwarą nawet parę razy występuje w kawałach o policjantach że przykładowo za niemanie świateł należy się tyle i tyle mandatu a twój region wielkopolski też ma jakąś swoją gwarę i wydaj ci się że mówisz normalnie ,ja nie chcę cię tu obrazić bo każdy z nas ma soją mowę i gwarę

Nie wiem czy takie słowo /zwrot występuje w gwarze ? W każdym razie niezbyt po "Polskiemu" to brzmi ,podobnie jak kawał ;
(syn)Tata czymu ten pociąg zakręcowywuje?(tata)Nie pado sie "zakręcowywuje" ino zakręco.(syn)no to czymu ten pociąg zakręco?(tata)bo mu sie tory wygły.
może sytuacja jest normalna ale słowa są śmiesznie sformułowane

ps;Jest gdzieś w necie jakiś słownik gwary wlk ?  [2011-10-01 13:22]

Tomasz90

jest tylko nie ujęli tam tego słowa i wielu innych również
[2011-10-01 13:28]

bluehornet

Był dawno taki dowcip  , jak kierowca Syrenki dostał od MILICJANTA  podwójny mandat za nie manie świateł i purkanie odbytnicą w kierunku umundurowanego funkcjonariusza na służbie !!!
[2011-10-01 14:27]

Za niemanie Karty - 200 zł i zabezpieczenie wszystkich posiadanych na łowisku wędek, lub nawet skierowanie sprawy do Sądu.Za niemanie (bo padne zaraz:)))))))) ) jednego z pozostałych dokumentów wędkarskich, również 200 zł, a nawet za manie, ale niewypełnienie Rejestru 200 zł.  [2011-10-01 18:38]

jogi

A ja słyszałem kawał o Policjantach którzy sprzeczali się o wysokość mandatu za "niemanie" włączonych świateł. Ten zwrot jest po prostu żartobliwy. Nie dokuczajcie Koledze. Pozdrawiam. [2011-10-01 20:13]

kadab

Za niemanie Karty - 200 zł i zabezpieczenie wszystkich posiadanych na łowisku wędek, lub nawet skierowanie sprawy do Sądu.Za niemanie (bo padne zaraz:)))))))) ) jednego z pozostałych dokumentów wędkarskich, również 200 zł, a nawet za manie, ale niewypełnienie Rejestru 200 zł. 

wysokie te stawki ja myslałem ze jest tak jak za niemanie prawka lub dowodu znaczy piec dych
[2011-10-01 20:24]

kadab

Za niemanie Karty - 200 zł i zabezpieczenie wszystkich posiadanych na łowisku wędek, lub nawet skierowanie sprawy do Sądu.Za niemanie (bo padne zaraz:)))))))) ) jednego z pozostałych dokumentów wędkarskich, również 200 zł, a nawet za manie, ale niewypełnienie Rejestru 200 zł. 

wysokie te stawki ja myslałem ze jest tak jak za niemanie prawka lub dowodu znaczy piec dych

podczas kontroli drogowej
[2011-10-01 20:25]

khead

Oczywiście że są konsekwencje,możesz mieć zatrzymany sprzęt i po zgłoszeniu się po niego do placówki PSR możesz zostać ukarany mandatem karnym

jak jedziesz bez prawa jazdy, czy dowodu rejestracyjnego, to samochodu nie zabieraja (myle teraz o zapomnianych dokumentach, a nie nieposiadanych)
[2011-10-02 09:21]

Mija

Nawet kiedyś milicjant ( lata 80-te ) , napisał w mandacie mojemu koledze .............             Za nie manie świateł tylnych 50 zł

Od razu mi się przypomniało jaki usłyszałam kominukat w pociągu... Zimą, kilka lat temu, zasypane tory i brak przejazdu. Pociąg z Warszawy do Olsztyna. Dojechał do Działdowa ok 23:00 i na stacji popłynęło z głośników:

"W związku z niemożnością kontynuacji dalszej jazdy prosi się pasażerów o wysiąście na stancji Działdowo"

:) polska język, trudna język :)

[2011-10-02 16:40]

@Bialydida dostajesz OSTRZEŻENIE za swój post! [2011-10-02 19:12]