Witam! W sobotę wybieramy sie z kolegami na Kanał Łężyński (Szeroki). Czy ktoś posiada informacje o sytuacji nad tym kanałem. Jakie ryby biorą (jesli biorą), na co, na jaki sprzęt itd? Dzięki z góry za pomoc!
Witam, z informacji jakie posiadam wynika ,że jedyną rybą dostępną na kanale jest ukleja. Faktycznie występuje w dużej ilości i nie ma problemów ze złapaniem kilku ...kilogramów. Podobno nie występuje tam żadna inna ryba - pozdrawiam. (2012/01/19 16:39)
Prawie to samo słyszałem z tym, że do tego groma uklejek można dołapać krąpiki i dodatkowo (sporadycznie) leszczyki i jazie... Pytam się, bo może w tak nietypową zimę coś się zmieniło. (2012/01/19 19:05)
Witam, faktycznie na tym kanale dominującym gatunkiem jest wszędobylska ukleja, co czyni ten kanał jednym z najlepszych łowisk tego gatunku ryby w Polsce, co potwierdzają liczne zawody lokalne oraz krajowe. Nie prawdą jest że nie ma innych gatunków ryb, licznie występuje (faktycznie) drobny leszczyk, krąp, kleń, płotka, wzdręga, lin, amur oraz często poławiany karaś srebrzysty. Z drapieżników występuje sandacz, okoń i sum. Jednak kanał jest kapryśnym łowiskiem, lecz jak się trafi na dobry dzień, to zabawa pewna. Pozdrawiam. (2012/01/19 21:04)
Nie byłem , nie łowiłem tam - to co napisałem jest informacją zasłyszaną i " zaczytaną". Jednak podobno są plany że chcecie wykluczyć ukleję z zawodów co wydaje mi się całkowicie bez sensu na tym łowisku , zresztą w ogóle jest to dla mnie niezrozumiałe wykluczanie ryby która jest dopuszczona do łowienia przez Regulamin Amatorskiego Połowu... (2012/01/20 02:30)
Widzę że kolega jest słabo poinformowany, lepiej nie pisać że się ''coś słyszało'' jak się nie było i nie łowiło. Osobiście uczestniczę na zawodach na tym kanale, choć sporadycznie bo bardziej preferuję spinning. Ukleja jest zaliczana do zawodów lokalnych i krajowych. Pozdrawiam. (2012/01/20 06:15)
Witam, kolego po pierwsze - nikt na posta nie odpowiadał dwa dni więc postanowiłem pomóc koledze dostarczając informacji jakie posiadałem, po drugie- sprawa uklej i jej wliczania lub nie dotyczyła zawodów kołowych towarzyskich które dziś odbywają się na tym zbiorniku. Znam osobiście użytkownika splaw i wie on że w tamte strony nie jeżdżę na ryby a informacje czerpałem od innych kolegów. Pozdrawiam (2012/01/21 11:14)