Witam,ostatnio zacząłem korzystać z tego kalendarza na tej stronie i jak narazie dobrze odzwierciedlał to co się dzieje w wodzie.Ale dzisiaj zobaczyłem że brania powinny być słabe,natomiast za oknem widzę dzisiaj prawie bezchmurne niebo i jest ciepło i miałem wybrać się dzisiaj na nockę,ponieważ z własnych doświadczeń zauważyłem że najlepiej jest iść na nockę bo ciepłym albo upalnym dniu.Co sądzicie o tej sprawie?Czy brania dzisiaj w nocy będą dobre czy może ciulowe?
Ten kalendarz to tak jak pogoda w telewizji.
Kalendarz brań. Dobreeeee! To tak, jakby ktoś usiłował zrobić uniwersalny kalendarz występowania trudnych dni u ogółu kobiet. Dla jednej, to można zrobić nawet na cały rok, ale to się i tak może poprzestawiać. A wy tu mówicie o uniwersalnym kalendarzu dla wszystkich kobiet ( ryb) który będzie działał na wszystkich zbiornikach ( w każdej wiosce). A to księżyc, a to ciśnienie, a to rodzaj wody, a to temperatura, a to pogoda, a to położenie wody, wysokość geo, długość i szerokość geo, siła wiatru, kierunek wiatru, głębokość wody, wielkość wody, równina, czy dolina, czy brzegi osłonięte od wiatru, ile jest cienia, jakie jest nasłonecznienie, jakie gatunki, pora roku, stan biologiczny wody, rodzaj wody - stojąca, płynąca, prądy, pływy, ogólnie biomet, presja wędkarska na danej wodzie, ilość dostępnego pokarmu, stosowane metody... i jeszcze w pi..u innych uwarunkowań. I jeszcze wierzycie w te durne kalendarze?!
Powodzenia.
(2013/05/06 10:37)Co też Panowie piszą ? - przecież nad opracowaniem takiego specjalistycznego kalendarza pracują całe sztaby ludzi - meteorolodzy , ichtiolodzy , naukowcy ,atronomowie ,górale z Zakopanego , Nasa , kler , botanicy , strażnicy SSR i wiele innych osób dla których przekazywanie wiarygodnych informacji jest rzeczą priorytetową - więc z pewnością jest to swojego rodzaju wyrocznia w planowaniu wędkowania biorąc pod uwagę wkład i poświęcenie jakie włożyli jego twórcy niejednokrotnie przez to tracąc rodzinę , przyjaciół , psa i często przy tym popadając w alkoholizm i narkomanie.Więc uszanujmy ich trud i poświęcenie w ich służbie na rzecz narodu.